Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Pisarateatterin Seiväsmatkat kertoo matkailukeisari Kalevi Keihäsen uran nousun ja tuhon aikana, jolloin suomalaiset "hullaantuivat kuumuudesta ja halvasta viinasta"

Harrastajatetatteri Pisarateatterin Seiväsmatkat-näytelmässä on mukana 21 näyttelijää. Käsikirjoittaja Kari Kitunen istuu alhaalla vasemmalla. Kuva: Anssi Hietamaa

Ohjaaja Petri Liski seisoo megafoni kädessä katsomon puuportailla ja ahmaisee haukun Hesburgerin hampurilaisesta.

– Okei, kuiskaaja ei ole paikalla, mutta tehkää parhaanne, Liski sanoo megafoniin.

Muhkeaan turkkiin ja sinisiin uimahousuihin pukeutunut Marko Hiekkanen katoaa hetkeksi lavan taakse. Tullessaan takaisin hän lyö päänsä tekopalmun lehvästöön. Kihara peruukki heilahtaa puoliksi pois päästä. Alla on lyhyt ruskea tukka.

– Kävin vielä hakemassa rekvisiittapullon, hän ilmoittaa lavalla seisovalle Hymy-lehden päätoimittajaa Urpo Lahtista esittävälle Timo Väisäselle.

Seiväsmatkat on näyttelijä Petri Liskin ensimmäisiä käsikirjoituksia. Kuva: Anssi Hietamaa

Bisneskuviot pohjautuvat totuuteen

Pisarateatterin tämän vuoden esitys Seiväsmatkat kertoo matkailukeisariksi kutsutun Kalevi Keihäsen (1924–1995) uran nousun ja tuhon. Näytelmässä esitetään keskeiset tapahtumat Keihäsmatkojen, sittemmin Seiväsmatkojen, ajalta. Mukana on muun muassa hollolalaisen parin avioituminen lentokoneessa.

Näytelmän on käsikirjoittanut Nastolan Pisarateatterin puheenjohtaja Kari Kitunen ja Kansallisteatterin näyttelijä Petri Liski. Kitunen näyttelee esityksessä itse kuutta roolia, Liski vastaa ohjauksesta.

Matkailubisneksen keskeinen ja kiistanalainen hahmo Kalevi Keihänen oli mukana synnyttämässä suomalaista pakettimatkakulttuuria järjestämällä halpalentoja "etelän lämpöön" 1960- ja 1970-luvuilla.

Kitusen mukaan näytelmässä 99 prosenttia Keihäsen bisneskuvioista on totta. Lomalaisten tarinat sen sijaan kuvastavat hänen mukaansa sitä, millaista meininki oli, kun suomalaiset ”hullaantuivat kuumuudesta ja halvasta viinasta”. Kitunen sanoo, että jotkut kuolivat niillä reissuilla.

– Vaikka onhan se voinut johtua myös perussairauksista ja muusta.

Kuva: Anssi Hietamaa

Pääosanesittäjällä ja Keihäsellä jotain yhteistä

Keihäsmatkojen lennoilla tarjoiltiin Kihniön Kipakka -nimistä pontikkaa ja seksipupupaistia. Kihniöön Keihänen halusi sen sijaan rakentaa seksikylän turisteja varten. Kaikesta tästä seurasi paheksuntaa.

Mutta kuinka rietas Seiväsmatkat on? Liskin mukaan esityksessä ”ei ole niin vulgaareja juttuja”, etteivätkö lapset voisi tulla katsomaan näytelmää. Yhdessä kohtauksessa kuullaan kirosana, koska "sitä ei voinut olla käyttämättä".

Orimattilalainen myyntipäällikkö Marko Hiekkanen esittää Kalevi Keihästä. Kuva: Anssi Hietamaa

Kukkahattutätejä esittävät näytelmässä Hannele Väisänen ja Virpi Hiltunen. Roolin lisäksi Väisänen vastaa puvustuksesta.

Marko Hiekkanen sanoo, että hänessä ja Keihäsessä on jotain yhteistä. Keihänen perusti matkailuyrityksen, Hiekkanen on myyntipäällikkönä lääketeollisuusyrityksessä.

– Olemme molemmat business-miehiä. Keihänen halusi tehdä jotain ainutlaatuista, ja niin hän tekikin, vaikka lopussa ei käynyt hyvin.

Kun Hiekkasta pyydettiin Keihäsen rooliin viime syksynä, tuli samaan aikaan innostus, mutta myös jännitys. Mutta koska rooli on ”once in a life time” -kokemus, kuten Hiekkanen sanoo, oli osallistuminen selvää.

– Olin lapsena ujo, mutta enää ei voi ehkä sanoa niin. Kuten kuvasta näkyy, Hiekkanen sanoo ja heilauttaa päällään olevaa turkkia.

Eveliina Mäntylä
eveliina.mantyla@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi