Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Pirunsarvet ja nyrkit kurottivat kohti taivasta –  Lue tunnelmista ja katso kuvat Lahden torin rockfestivaaleilta

Farkku, niitit ja nahka kuuluivat oletetusti monen rokkarin vaatetukseen Lahden torilla järjestetyssä Rock in the City -festivaalissa. Kuva: Ronja Koskinen

Perjantaina alkuillasta Lahden torilla päräytettiin käyntiin kahden päivän mittainen Rock in the City -festivaali. Kyseessä on raskaamman musiikin kiertuefestivaali, joka suuntaa Lahden lisäksi kahdeksalle muulle paikkakunnalle.

Perjantaina musiikkikattaukseen kuuluivat Pelle Miljoona United, Kotieollisuus, Stratovarius, Mokoma ja Sonata Arctica. Lauantaina lavalle nousevat puolestaan Melrose, Atomirotta, Marko Hietala, Klamydia ja Battle Beast.

Rock in the City -festivaalikiertue järjestetään tänä vuonna ensimmäistä kertaa. Tapahtuma oli kielletty alle 18-vuotiailta.

Perjantaina Rock in the City -festivaaleilla yleisöä ei ollut tungokseksi asti, mutta kiireisenä suomalaisena festivaaliviikonloppuna yleisöä riitti Lahdessa melko mukavasti. Kuva: Ronja Koskinen

Sää suosi ainakin perjantaina rokkareita: kylmä ei hiipinyt paidan alle, mutta nahkatakissakaan ei tullut kuuma. Festarikansan pukeutumisessa yhdistävänä tekijänä tuntui olevan oletetustikin niitit, farkku ja nahka.

Muutama värikäs kesämekko sekä tiikeriasu mahtui myös joukkoon.

Katja Berg (vas.) ja Minna Mattila kertoivat olevansa ystäviä ensimmäisestä synnytysvalmennuksestaan lähtien. Mattila on myös Bergin tyttären kummitäti. Kuva: Ronja Koskinen

Lahtelaiset ystävykset Minna Mattila, Katja Berg sekä Marko Berg olivat sonnustautuneet neonvihreisiin tekokukista valmistettuihin kaulanauhoihin.

– Me olemme Katjan kanssa ystävyksiä yli 20 vuoden takaa. Tapasimme toisemme synnytysvalmennuksessa, Mattila paljasti.

Bergin pariskunta oli viettämässä myös osaltaan ensi viikolla koittavaa hääpäiväänsä. Hetken humoristisen väittelyn jälkeen he päätyivät siihen, että hääpäivä on järjestyksessään kahdeksas.

Katja ja Marko kertoivat tutustuneensa toisiinsa myös rock-musiikin siivittäminä, sillä tuona kohtalokkaana iltana Marko oli tulossa Medihevi -bändin keikalta.

Stratovarius sai nyrkit nousemaan kohti taivasta Lahdessa. Kuva: Ronja Koskinen

Rock in the Cityn esiintyjäkaarti koostuu tutuista bändeistä, joiden keikoilla Mattila ja Bergit tunnustavat käyneensä useammankin kerran. Erityisesti Rock in the Cityn artistikattauksesta Katja odotti Sonata Arcticaa, Minna Klamydiaa ja Marko kaimaansa Marko Hietalaa.

– Voi se on ihana se Marko, Mattilakin yltyi kehumaan.

– Marko Hietalan suomenkielinen levy on ollut ihan mieletön, Berg myös suitsutti.

Stratovariuksen basisti Lauri Porra tuntui hymystä päätellen nauttivan perjantain keikasta yhtä paljon kuin mukana hoilaava yleisö. Kuva: Ronja Koskinen

Etelä-Suomen Sanomien kulttuuritoimittaja Eveliina Mäntylä pohti perjantaina julkaistussa näkökulmassaan, pitäisikö festivaalien pitää huolta sukupuolten tasa-arvosta, eli ottaa yhtä paljon nais- ja miesesiintyjiä. Myös Bergin pariskunta sekä Mattila olivat lukeneet artikkelin ja kertoivat kirjoituksen kirvoittaneen keskustelua heidän lähipiirissään.

– Mielestäni tapahtumien on mentävä bändi edellä, Marko Berg sanoi.

– Niin. Ei sillä ole mitään väliä, mitä sukupuolta bändin jäsenet ovat. Musiikki ratkaisee, Katja Berg tuumasi.

– Totta kai mimmit osaavat myös rokata hyvin, mutta he eivät ole ehkä menestyneet yhtä hyvin kuin miehet, joita festareilla näkee enemmän. Mutta onhan Battle Beastin naislaulaja todella lahjakas, Marko Berg pohti.

Ennen Starovariuksen esiintymistä perjantaina iltakahdeksalta, lavan edessä oli jo muutama innokas fani varaamassa itselleen paikkaa eturivistä. Kuva: Ronja Koskinen

Kiireinen festivaaliviikonloppu aiheuttaa kovaa kilpailua

Heinäkuun puolivälin viikonloppu on täynnä musiikkitapahtumia. Kaustisella tanssitaan kansanmusiikin tahtiin, Seinäjoella soi tango, Jyväskylässä Suomalainen pop-musiikki, Tikkurilassa on omat festarit, samoin Pietarsaaressa ja Tampereella, Hailuodolla on Bättre folk -festivaali ja Joensuussa Ilosaarirock. Kaiken kukkuraksi Porissa juhlitaan myös Pori Jazzin merkeissä.

Lahden Rock in the City-festivaali tuntui ainakin nopean kyselyn perusteella onnistuneen bändivalinnoissaan. Kauempaakin Lahteen matkustanut festarikansa kehui bändejä ja kokonaisuutta vuolain sanoin.

– Tampereella, jossa asun, on tällä hetkellä menossa Sauna Open Air ja täytyy sanoa, että täällä Lahdessa on kyllä paremmat bändit, kehui Lahden tapahtumassa vieraillut Taru.

Taru oli saapunut festivaaleille yhdessä tämän kesän työkaverinsa, heinolalaisen Juuso Eskelin kanssa.

Bändien lisäksi ystävykset suitsuttivat Rock in the Cityn järjestelyjä.

– Tapahtuma-alueen palvelut ovat olleet hyvät. Ei ole valittamista. Täällä on muutenkin vallinnut sellainen positiivinen ilmapiiri, eikä kukaan räyhää, Eskelin sanoi.

Heinolalainen Juuso Eskelin ja kesäksi Heinolaan töihin tullut Taru kertoivat ostaneensa liput molemmille festaripäiville. Kuva: Ronja Koskinen

Musiikkifestivaalista voi nauttia vaikka yksinkin

Rock-festivaali sai kehuja myös hollolalais-lahtelaiselta pariskunnalta Merituuli Miettiseltä ja Lasse Rautiaiselta.

– Rakkaus toi meidät tänne, Miettinen vastasi kysymykseen, mikä oli saanut pariskunnan liikkeelle perjantai-iltana.

– Ja musiikki. Emme tulleet oikeastaan minkään tietyn bändin perässä, mutta kokonaisuudessaan tapahtuma kiinnosti, Rautiainen kommentoi.

– Oli kiva, kun tällainen järjestetään Lahdessa, ettei aina tarvitse lähteä jonnekin kauas. Nyt oli rock-festivaali omalla paikkakunnalla ja vielä ihan keskustassa. Tänne oli helppo tulla, Miettinen sanoi.

Tiia Ojala ja uusi tuttavuus Antti Harju olivat iloisissa tunnelmissa Lahden torilla järjestetyssä rock-tapahtumassa. Ojala oli uskaltautunut festivaaleille yksin, mutta sanoi, että torilla vallitsi mukava tunnelma ja juttuseuraakin oli löytynyt helposti. Kuva: Ronja Koskinen

Samassa pöydässä Miettisen ja Rautiaisen kanssa istui myös Hämeenlinnasta Lahteen kissavahdiksi vanhempiensa luokse saapunut Tiia Ojala. Rohkea Ojala oli lähtenyt festareille yksin.

– Keikan aikana on helppo soluttautua ihmismassaan ja nauttia musiikista. Ihmiset ovat täällä todella hyvällä mielellä, joten keikkojen välissäkin voi löytää juttuseuraa. Olen avoimin mielin liikenteessä, Ojala sanoi.

Olut virtasi, mutta lohi ja burgeri eivät alkuillasta maistuneet

Toimittajan silmin tunnelma Lahden Rock in the Cityssa oli rauhallinen ainakin vielä perjantaina iltayhdeksän aikoihin. Jokseenkin tiettyä nousevaa hilpeyttä oli aistittavissa yleisön joukossa.

Hilpeä ystäväjoukko ikuisti festivaaliperjantain ilakoinnin yhteiskuvaan. Kuva: Ronja Koskinen

Juomatiskeillä ei ollut isoa jonoa, mutta ihmiset vaihtuivat tiskillä vilkkaaseen tahtiin. Myynnin lomasta toimittajalle huikattiin, että olutta ja muuta juomaa on mennyt hyvin kaupaksi.

Myös kahvia on juotu, todetaan jäätelöbaarista. Alkoholia sisältävä viinajäde ei kuitenkaan ollut mennyt kaupaksi vielä alkuillan aikana. Raumalaisen Ice Giantsin likööriä sisältävissä jäätelöissä oli prosentteja 4,7–5,4.

Raumalainen alkoholipitoista jäätelöä valmistava Ice Giants kiertää Rock in the City festivaalin mukana. Kuva: Ronja Koskinen
Lahdessa festivaalikansalle tarjoiltiin myös muikkuja ja lohta. Kuva: Ronja Koskinen

Rock in the City markkinoi itseään musiikin ohella myös monipuolisen ruoka- ja olutvalikoimansa kautta. Ainakaan Lahdessa festivaalisapuskat eivät päässeet yllättämään, vaikka tuoksu olikin erittäin herkullinen. Lahden ruokakojuissa tarjolla oli esimeriksi muikkuja, lohta ja lohkoperunoita sekä grilliruokaa, kuten hampurilaisia ja lihalautanen.

Kaikkiaan tapahtumaa ja sen tunnelmaa voisi kuvailla sanoilla, joilla Kotiteollisuuden solisti Jouni Hynynen päätti yhtyeen festarikeikan Lahdessa: ihan hyvä meininki.

Kotiteollisuus esiintyi Lahden kauppatorilla perjantaina. Kuva: Ronja Koskinen
Ruska Paronen
ruska.paronen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi