Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Näyttelyarvio: Ars Fennica venyttää mieltä ja materiaalia

Petri Ala-Maunukselta nähdään näyttelyssä 14-metrinen maisema, History and Utopia of Landscape. Kuvassa kokonaisuudesta näkyy vain osa. Kuva: Amos Rex

Ars Fennica

Amos Rexissä Helsingissä 8.9. asti

Ars Fennica -palkintoehdokkaiden näyttelyssä Amos Rexissä on viisi eri tavoin työskentelevää taiteilijaa, jotka ammentavat taiteen traditiosta ja tarinankerronnasta. Yleisölle ehkäpä tutumpien kahden kotimaisen taiteilijan rinnalla ulkomaiset kokonaisuudet jäävät väistämättä pieniksi otteiksi tekijöidensä monipuolisuudesta.

Vene lipuu leppeässä maisemassa islantilaisen Ragnar Kjartanssonin videossa, joka ammentaa rokokooidyllien tunnelmasta. Miehen ja naisen välillä toistuvan spektaakkelin pienet erot, eleiden ja ilmeiden sävyt, saavat suuren huomion.

Kohtaus ja sukupuoliroolitus ovat tuttuakin tutummat, mutta ilmeisten vastausten hienovarainen väistäminen tekee videosta kiinnostavan ja inhimillisen. Se jättää katsojan pohtimaan omaa lokeroivaa mieltään.

Ragnar Kjartanssonin videoteos The Boat on osa yhdeksänosaista teossarjaa Scenes from Western Culture. Kuva: Amos Rex

Idyllin ääreltä imaisee Petri Ala-Maunuksen kolossaalinen, 14-metrinen maisema. Romantiikan maalarien tavoin Ala-Maunus käyttää topografisia yksityiskohtia, mutta toistaa niitä loputtomiin. Maiseman mutkaton lajityyppi muuntuu hallitsemattomaksi ryöpyksi, josta puuttuu lohdullinen polku ihmisen käydä.

Kiehtova on näennäisen tarkkuuden ja kokonaisuuden loputtoman pauhun yhdistelmä, joka tosin nyt toistuu jo melkoisen tutusti. Ala-Maunuksen tyylissä ja väreissä voi yhä tunnistaa kaikuja hänen omastakin traditiostaan: varhaisemmista, Vartiotorni-lehden innoittamista maisemistaan.

Salin ilmatilaa hallitsevat ruotsalaisen Miriam Bäckströmin kaksi teosta. Bäckström käsittelee kuvallisuutta ja arkisten kuvien kuljettamista epätavallisiin muotoihin. Tämä on kuitenkin luettava seinätekstistä tai kätevästä taskukatalogista. Ennen kaikkea teokset avautuvat vahvoina tilallisina kokemuksina näyttelyn muuten vähän varovaisessa ripustuksessa.

Kun näiden muinaisia pääjalkaisia muistuttavien alla kulkee, tulee tietoiseksi fyysisyydestä ja perspektiivistä. Psychopath näyttää jatkuvan futuristisen näyttelysalin ikkuna-aukkoon ja antaa mittasuhteet minulle, tilalle ja toisille.

Miriam Bäckströmin 15 metriä pitkä Psychopath halkoo näyttelytilaa kuin ohjus. Kuva: Amos Rex

Islantilaisen Egill SŊbjörnssonin luoma, Amos Rexiin päätyneen peikkoduon näyttely yhdistää visuaalisen ja kirjoitetun tarinan ja äänen. Se on aikuisten ja lasten satu, joka taipuu tuotteistamiseen peikkopelien ja kuvakirjan myötä.

Kevyesti hämmentävä teos hymyilyttää ja hymähtelee lempeästi myös Ars Fennicalle. Se leikittelee mielen rajojen venyvyydellä: jos pyrin uskomaan tarinaan peikkojen tekemästä näyttelystä, näenkö näyttelyn toisin? Entä jos?

Egill SŊbjörnssonin kuvitteelliset ystävät Ugh ja Boogar, kahvia rakastavat ja ihmisiä syövät peikot, nousivat maailmanmaineeseen Venetsian biennaalissa 2017. Kuva: Amos Rex

Vitriineihin asetellut Aurora Reinhardin kokonaisuuden kipsitorsot ja -esineet luovat huoneeseen arkeologisen museon tuntua, mikä on jännittävässä suhteessa siihen, kuinka tämänhetkisiä ja rajuja Reinhardin viestit ovat. Kun taiteilija itse kurkkii Lucretiana yliampuvan pornahtavuuden ja suojamaskin alla, samanaikaisten merkitysten mahdollisuudet ovat lukemattomat, aina taiteen marttyyriudesta katseen valtaan ja fetisseihin.

Reinhardille ominaisesti tarkasti valmistetut teokset voi nähdä monessa valossa. Murentuneen käden saa ehjäksi, ja isotissinen asu voi sekä esineellistää että täydentää kantajansa identiteettiä.

Aurora Reinhard: Martyr (2018). Kuva: Amos Rex
Maria Ollikainen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Aiheet:

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi