Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde
Eveliina
Mäntylä
eveliina.mantyla@ess.fi

Näkökulma: Lahden Rock in the City -festivaalin kaikki esiintyjät ovat Battle Beastin solistia lukuun ottamatta miehiä – pitäisikö festivaalien tasata sukupuolien epätasapaino kiintiöillä?

Osa festivaaleista haluaa, että esiintyjistä vähintään puolet on naisia tai muunsukupuolisia.

Väitöskirjatutkija Minja Koskelan mukaan musiikki ei synny tyhjiössä, joten epätasapainoisesta sukupuolijakaumasta pitää puhua. Kuva: Timo Filpus

Lahdessa rokataan viikonloppuna miesvoimin. Uuden Rock in the City -festivaalin esiintyjistä kaikki ovat miehiä Battle Beastin solistia Noora Louhimoa lukuun ottamatta. Rock in the City -festivaalista vastaava RH-Entertainmentin toimitusjohtaja Riki Huhtala sanoo, että festivaali järjestetään ”musiikki edellä” ja ”bändi on bändi”.

– Hei, en ole hetkeäkään miettinyt, onko naisia vai miehiä.

Ei Sannia Klamydian jälkeen lavalle

Sukupuolijakauman epätasapainosta musiikkialalla on puhuttu pitkään. Viime vuosina, ehkä metoo-liikkeen vauhdittamana, asiaan on puututtu teoilla. Ruisrock, Lost in Music ja Musiikki & Media lähtivät tänä vuonna Britanniasta alkaneeseen Keychange-aloitteeseen, jonka tarkoitus on tasapainottaa musiikkialan sukupuolijakaumaa siten, että vähintään puolet esiintyjistä on naisia tai muunsukupuolisia vuoteen 2022 mennessä. Flow Festival osallistui aloitteeseen jo viime vuonna. Tällä hetkellä mukana on yli 250 musiikkiorganisaatiota.

Huhtalan mielestä 50-50-periaate ei onnistu rock-festivaalissa. Hän käskee pohtimaan maailman top viisi rock-bändejä: onko siellä miehiä vai naisia?

– Jos tulee ideoita hyvästä naisvaltaisesta rokkibändistä, joka vie lippuja, niin meiliä vain. Muuten joutuu maksumieheksi.

Huhtala sanoo, että Rock in the Citystä haluttiin puhtaasti rock-festivaali, eli ”ei Sannia Klamydian jälkeen lavalle”.

– Jos Alma olisi kova hevilikka, se olisi meillä.

Silti festivaalilla esiintyy Atomirotta, joka sekoittelee eri tyylejä. Bändi sopii Huhtalan mielestä mukaan, koska yhtyeen kitaristi Rane Raitsikka on ”rokkimies” ja ”sama yleisö diggailee Atomirottaa ja muita”.

Musiikki ei ole koskaan vain musiikkia

Pitäisikö festivaalien ottaa käyttöön sukupuolikiintiöt tasa-arvon nimissä? Väitöskirjatutkija ja kirjailija Minja Koskelan mielestä pakkokiintiö ei ole mielekästä artisteille tai järjestäjille. Kuka haluaisi olla kiintiönainen? Kiintiötä on Koskelan mukaan harkittava, jos muut keinot eivät toimi. Se ei pidä paikkansa, etteikö musiikilla olisi sukupuolta.

– Musiikki syntyy sosiaalisessa vuorovaikutuksessa eikä tyhjiössä. Se ei ole koskaan vain musiikkia, Koskela sanoo.

Lue myös: Päijät-Hämeen kesän laaja keikka- ja festarikooste
 

Sen takia epätasaisesta sukupuolijakaumasta pitää puhua. Kysymys pitäisi huomioida rakenteista alkaen, eikä sortua juupas-eipäs-väittelyyn. Kirjassaan Ennen kaikkea feministi (2019) Koskela esittää keinoja tasa-arvon parantamiseen kulttuurikentällä.

Jos työryhmä tai esiintyjät näyttävät kaikki samalta, on syytä pohtia, mistä se johtuu. Valtarakenteet ylläpitävät itse itseään, ja niiden muuttuminen vaatii aktiivisuutta.

Festivaalien tehtävä ei toki ole kasvatuksellinen, mutta sillä, mitä näemme ja kulutamme on väliä, Koskela muistuttaa. Jaottelu pitää nähdä myös kokonaisvaltaisesti, ei vain valkoisten ihmisten välillä. On eri asia olla rodullistettu nainen kuin valkoinen nainen.

Ei enää naisia erikoistapauksina

Mutta entäs rock, hevi ja metalli? Suurin osa tekijöistä nyt vain on miehiä? Kysymys ei ole vain siitä, että miehiä on enemmän ”pinnalla” kuin naisia, vaan siitä, millaiseen tekemiseen kulttuuri kutakin kannustaa. Millaisia roolimalleja on? Ja millaisia tarinoita julkisuudessa kerrotaan?

Voisiko rokkia esittäviä naisia olla enemmän, jos heitä ei esiteltäisi yltiömaskuliinisen kulttuurin erikoistapauksina sekä lopettaisimme puhumisen naismuusikoista ja muusikoista?

Huhtalan mukaan RH-Entertainment keskittyy pop- ja iskelmätapahtumissa sukupuolijakoon, koska nimekkäitä naispuolisia artisteja on enemmän. Lahdessa järjestetään elokuussa RH-Entertainmentin järjestämä Lahti Soi -iskelmämusiikkitapahtuma. Kahdeksasta esiintyjästä vain yksi on nainen: Laura Voutilainen.

Eveliina Mäntylä
eveliina.mantyla@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi