Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Arvio

Kirja-arvio: Matti Mäkelän syöpädiagnoosi vakavoittaa lukijan, mutta kirjailija itse ei murehdi liikoja muistelmissaan

Matti Mäkelä puhuu myönteisesti perheenjäsenistään, kustannustoimittajistaan ja kriitikoistaankin. Kuva: Veikko Somerpuro

Matti Mäkelä

Pitelemätön. Matti Mäkelän muistelmat.

Siltala 2019. 352 s.

Matti Mäkelä (s. 1951) on esseen mestari. Tyyli on usein itseironisen humoristista, mutta voi vaihtua äkkiä vakavaan, fiktiosta faktaankin. Ensi kosketukseni ulkoisesti jäyhään pohjalaiseen, aina hieman vastavirtaan kulkevaan kirjailijaan, oli Kaksi vaimoa (1995). Se yllätti avoimuudella, myi hyvin ja puhutti sekä suututti. Teksti provosoi siinä missä jo eräänlainen läpimurto eli Tarkkailuluokka-essee Parnassossa.

Kuva: Siltala

Tarkkailuluokan jälkeen Mäkelä kirjoitti päiväkirjaansa uuden elämäkerran mukaan näin:

”Siis 24.4.1982 klo 5.15 aamulla ymmärsin lopullisesti, että olen uudistanut kotimaani kirjallisuuden – syvältä, kerralla, kokonaan.” Hän pisti muistiin ”nämä itsetietoiset sanat”, ettei syytettäisi jälkiviisaaksi.

Diagnoosin jälkeen

Pitelemättömän pääosassa on kirjailija nykyaatoksineen. Tosin Mäkelä on sekä esseissään että persoonallisissa tietokirjoissaan aina puhunut siitä mitä puuhaa, siitäkin missä mokaa. Itseironia on lähennellyt usein tunnustuskirjallisuutta, mutta aina iloisempana kuin vaikka Teuvo Saavalaisella. En ala vertailla, molemmilla on ansionsa.

Pitelemätön on elämäkertateos, jota lukiessa vakavoituu, koska tietää millaisissa tunnekuohuissa se on viimeistelty: suurelta osin maksasyöpädiagnoosin jälkeen.

Mäkelä ei silti lähde liikoja maksaansa murehtimaan; päinvastoin hän miettii alussa haastavasti sitä, mitä elämäkertakirjoittaminen on. Siinä hän on loistava, ja lukija voi ennakoida, että kovin itsekeskeistä tarinaa ei ole luvassa. Vaimot, lapset ja muut läheiset saavat tilaa.

Herääkin kysymys: onko hän oikeasti päässyt auvoiseen avioon Pohjois-Karjalassa? Piteleekö rakkaus lopulta miehen kurissa, herran nuhteessakin? Kaiketi näin on ja kirjailija itsekin sen myöntää, koskapa muistelmateoksensa luokittaa ensimmäisen ja toisen elämän mittapuulla.

Katkeruus turhaa

Kahden elämän väliin mahtuu monipolvinen ura opettajana, kriitikkona, kolumnistina, pakinoitsijana ja ties minä. Vähän katkeruutta herättävät muistelot kirjojen myyntiluvuista: pienin poikkeuksin ”ensi painoksen” kirjailijaksi jäämisestä. Aivan turhaan – Matti Mäkelää on aina arvostettu vähintäänkin asiantuntevissa kirjallisuuspiireissä, mikä heijastuu teosten vastaanotossa. Se hänellekin riittää, luulisin. Tuula-Liina Varis on nimennyt Mäkelän jopa esseen isäksi!

Mäkelä on itse kirjoittanut myös satoja arvosteluja ja pohtii paljonkin kritiikin eri puolia. Omista kriitikoistaan ja kustannustoimittajistaan hänellä on lähes yksinomaan myönteistä sanottavaa. Se on harvinaista.

Yhtä harvinaista on niin sanottu ideologinen kehitys: vasemmistolaisesta armeijan kautta kohti ”keskustalaista” kyläpolitiikkaa ja radikaalia konservatismia. Usein ajan hengen vastavirtaan, provosoiden kuten armeijamuistoissa: ”...armeija muutti minut ihmisenä ja työskentely tarkkiksella muutti suuren osan siitä, mitä näin ympärilläni”.

Vaimoista rakastavin sanoin

Penkkiurheilun, juopottelujen ja kuntoilun sekä sydänoireilun tiimoilta tarina on tavanomaisempaa, mutta lapset ja vaimot saavat erityiskohtelun. Vaimoista, Irmelistä ja Helmistä, Mäkelä kirjoittaa karheanhellin ja rakastavin sanoin.

Uusi asuinympäristö Pyhäselän Nivan kylässä sekä professorivaimon akateeminen(kin) tuttavapiiri saavat ”toisen elämän” loppuosuudessa paljon tilaa. Sekin on loogista, sillä kolme vuotta sitten Mäkelä toteutti puolihuolimattoman eläkeläislupauksensa ja väitteli tohtoriksi aiheenaan tabuja rikkova taide. Siitä Mäkelä ei tee muistelmissaan suurta numeroa, vaikka osoittautuukin selväsanaiseksi ja päteväksi tutkijaksi.

Pitelemättömän viimeiset sivut ymmärtää hyvin: kuolemansairas virnuileva toisinajattelija antaa vielä hoito-ohjeita lääkärikunnallekin...

Pentti Stranius
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi