Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Vain se mitä teet nyt on tärkeää – Kalle Ahola ei halua puhua paluusta, vaikka Don Huonot ­nousee kesällä jälleen keikkalavoille

Don Huonot nousee tänä kesänä lavalle kuusi kertaa, ja jokaisella keikalla on erilainen settilista.

Kalle Ahola ei kutsuisi Don Huonojen keikkoja paluukeikoiksi. Kuva: Anu Palander

Ensimmäiset seitsemän vuotta bändi piti tiukan linjan. Kyselyitä tuli valtavasti joka suunnasta, mutta päätös piti. Don Huonot oli lopettanut vuonna 2003, ja jokainen bändin jäsen halusi tehdä omia musajuttujaan.

Pyynnöille palata keikkalavoille ei lotkautettu korvaakaan, sillä lopettamiselle oli ollut selvä syy. Kun ei enää osannut uudistua, oli turha pitkittää bändin elämää, yhtyeen laulaja Kalle ­Ahola kuvailee.

Maagisen seitsemän vuoden ajanjakson jälkeen tuli kuitenkin tarjous, josta kukaan ei voinut enää kieltäytyä. Rock-klubi Tavastian omistaja Juhani Merimaa pyysi bändiä soittamaan Ruisrockiin festivaalin 40-vuotisjuhlavuonna.

Kun aikaa oli kulunut tarpeeksi, tarjous alkoi kuulostaa hyvältä monessakin mielessä.

– Kun emme olleet keikkailleet juuri ollenkaan, niin kyllähän se keikkojen saama huomio oli sellaista, miten sen nyt sanoisi, että taloudelliset asiat olivat erittäin kunnioitettavia. Ilman muuta, Ahola sanoo ja nauraa.

Keikkailua keikkailun ilosta

Don Huonot on esiintynyt vuoden 2010 jälkeen melko säännöllisesti parin vuoden välein. Paluukeikoista Ahola ei suostu kuitenkaan puhumaan.

– Eivät ne ole paluukeikkoja, koska teimme esimerkiksi vuonna 2014 kaksikin uutta kappaletta. Kynnys ei ole enää niin korkea, koska konserteista tulee hyvä fiilis ja ihmiset odottavat kuulevansa heille rakkaita biisejä. Eikä niitä kukaan muukaan soita, jos me emme itse.

Konserteista tulee hyvä fiilis ja ihmiset odottavat kuulevansa heille rakkaita biisejä. Kalle Ahola, Don Huonot

Keikat ovat Aholan mielestä myös hyvä tekosyy nähdä vanhoja bändikavereita. Don Huonojen perustamisesta tulee tänä vuonna kuluneeksi 30 vuotta. Sen kunniaksi yhtye on viettänyt talvella aikaa Porvoon Magnusborgin vanhan salin studiossa äänittämässä uusia kappaleita. Samassa salissa soitti aikoinaan lukuisia suomalaisia rock-bändejä, kuten Sleepy Sleepers ja Hurriganes. Äkkiä Ahola tajuaa myös toisen yhteyden.

– Todella hassu juttu, mutta taisimme äänittää keväällä vuonna 1991 siinä samassa paikassa demonauhan Aika-kappaleeseen.

Aika päätyi ensimmäisen albumin ensimmäiseksi kappaleeksi.

– Saimme äänittää sen ilmaiseksi, kun annoimme vastapalkkioksi luvan käyttää joitain raitoja elokuvaprojektissa, Ahola sanoo.

– Sehän olikin sitten todellinen paluu juurille.

Keväällä julkaistu EP on demokratian tulos

Uusissa kappaleissa voi kuulla tutun Don Huonot -soundin, vaikkei se ole edes ollut bändin ajatuksena. Aholan mukaan mitään hittipainetta ei ole tullut, vaan bändi päätti tehdä kappaleet demokraattisesti niin, että keväällä julkaistulle EP:lle tuli jokaiselta yksi sävellys. Siten neljä erilaista musiikillista taustaa kuuluvat levyllä.

– Aika nopeasti löytyivät ne kappaleet sävellysideoiden joukosta. Tuottajalla oli tärkeä rooli esimerkiksi Sopeutumattomien ja Tokiomanin soundikikkailujen kanssa. Tekstintekijänä haluan, että sävellyksissä on jotain taikaa. Sellaista, mikä saa kuuntelijat lumoutuneeksi, Ahola kuvailee, mutta lisää heti perään.

– Tuo kuulosti kyllä tosi lattealta.

Joka keikalle erilainen settilista

Tänä kesänä Don Huonot tekee yhteensä vain kuusi keikkaa. Ensimmäinen oli kesäkuun alussa metallipainotteisella Rockfestillä Hyvinkäällä. Siellä yleisö saikin kuulla myös Don Huonojen raskaimpia biisejä.

– Haluamme tehdä erilaiset settilistat joka keikalle, jotta mukana kiertävät fanitkin saisivat monipuolisuutta.

Ennakoivatko uudet biisit jotain uutta, kenties pidempää paluuta?

– Ehdotuksia tulee paljon koko ajan. Jos jotain 30 vuodessa olen oppinut niin sen, että pitää keskittyä siihen, mitä tekee juuri nyt.

Tulevaisuus on niin hataraa, että sitä on turha arvailla.

Kuva: Ville Juurikkala
Kaisu Lötjönen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi