Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Lahden kansanopiston teatteri tekee ensimmäisen kesätuotannon – Aar Juu Häpy? tutkii sukupuolta ja siihen liittyvää häpeää

Tähän aikaan vuodesta Lahden kansanopisto on tavallisesti kesälomalla, ja teatterikoulutuskin sulkeutuu odottamaan syyslukukautta ja uusien opiskelijoiden saapumista. Tänä vuonna tilanne on toinen. Lahden kansanopiston teatteri tarjoaa ensimmäistä kertaa kesäteatteria.

Valtteri Juvonen ja Clarissa Rosi näyttelevät Häpy-tyttöä. Senja Rajalin on Setämies. Kuva: Anssi Hietamaa

Tähän aikaan vuodesta Lahden kansanopisto on tavallisesti kesälomalla, ja teatterikoulutuskin sulkeutuu odottamaan syyslukukautta ja uusien opiskelijoiden saapumista. Tänä vuonna tilanne on toinen. Lahden kansanopiston teatteri tarjoaa ensimmäistä kertaa kesäteatteria.

Vanhoissa tiloissa Lahden Harjukadulla kesäkurssin järjestäminen ei ollut mahdollista, sillä rakennuksessa oli kesäisin muuta toimintaa. Kun kansanopisto myi Harjukadun kiinteistön, teatterikoulutus sai uudet tilat Aleksanterinkadulta, entisestä Ilves-elokuvateatterista. Teatterille tehdyissä tiloissa esityskausi on mahdollista laajentaa ympärivuotiseksi.

Miksi sukupuoleen nivoutuu häpeää?

Ensimmäisenä kesäproduktiona nähdään sukupuolta ja häpeää käsittelevä Aar Juu Häpy?. Se kysyy, mitä sukupuoli on, miten sukupuolirooleihin kasvetaan ja miksi kaikkeen liittyy niin paljon häpeää.

Lue myös: Laukes loppui, Pesäkallio haluaa rahaa katettuun katsomoon – voisiko Lahteen tulla vastaavanlaista kesäteatteria kuin Turun Samppalinna tai Tampereen Pyynikin kesäteatteri?
 

Työryhmä koostuu lukuvuodella 2018–2019 opiskelleista teatterintekijöistä. Käsikirjoituksessa pohjana ovat olleet heidän omat kokemuksensa. Ohjaaja Sonja Lairikon mukaan näytelmä käsittelee esimerkiksi sitä, kuinka ahtaita muotteja sukupuoleen liittyy.

Käsikirjoittaja Roosa Vuokkolan mukaan työryhmä haluaa tuoda esiin myös sukupuolen moninaisuuden. Siksi roolitus ei pohjaudu näyttelijöiden oletettuun sukupuoleen. Työryhmä korostaa, että Aar Juu Häpyssä? ei näytellä sukupuolia, vaan asenteita ja rakenteita ja sitä, kuinka ne vaikuttavat yksilöön.

Muistojen kautta vaikeisiin tilanteisiin

Näytelmän näkökulmahenkilönä on Häpy-tyttö. Häntä näyttelee Valtteri Juvonen. Häpy-tyttö kulkee eri aikatasoilla, omissa muistoissaan ja elää kokemiaan tilanteita uudelleen. Häpy-tyttö on kokenut sukupuolimuottien ahtauden, ja häntä kohtaan on myös rikottu.

Näytelmän muita hahmoja ovat muun muassa Ostos-tv, Yksinäinen mies ja Setämies. Ostos-tv on yksi esimerkki siitä, kuinka mediaympäristö tihkuu sukupuoliasenteita ja uusintaa niitä.

Näytelmässä Valtteri Juvosen esittämä Häpy-tyttö käy läpi omia muistojaan ja kokemiaan tilanteita. Kuva: Anssi Hietamaa

Kohderyhmänä nuoret

Teatteriopiskelijat tarttuvat hyvin ajankohtaiseen ja myös vaativaan aiheeseen. Sukupuolen käsittelemisessä saa olla jatkuvasti hirvittävän tarkkana ja tietoinen merkityksistä, ohjaaja Sonja Lairikko kuvaa. Pitkin matkaa on täytynyt pohtia, miten käsitellä sukupuoleen liittyviä rakenteita ilman, että näytelmä tulee vain toistaneeksi niitä. Roosa Vuokkolan mukaan ratkaisuina ovat olleet esimerkiksi symboliikan käyttäminen ja tilanteiden etäännyttäminen. Kaikkea ei tarvitse näyttää suoraan tai rankistellen.

Näytelmä on suunnattu erityisesti nuorille, mutta työryhmä uskoo, että kaikenikäiset löytävät samastumispintaa ja uusia näkökulmia.

Näyttelijä Inka Maijala muistuttaa, että sukupuolesta käytävä laajempi keskustelu on Suomessa vielä aika uutta.

– Tämä on vielä aika uusi keskustelu, termejä haetaan ja sanoja etsitään. Mutta pikkuhiljaa tapahtuu muutosta. Se vaatii kuitenkin paljon tietoista työtä.

Aar Juu Häpy? -näytelmän ovat ohjanneet Roosa Vuokkola ja Sonja Lairikko. Käsikirjoitus on Vuokkolan ja työryhmän. Kuva: Anssi Hietamaa

Nähdäänkö ensi vuonna kesätuotantoa?

Aar Juu Häpy? on ensimmäinen kesätuotanto uusissa tiloissa, mutta seuraako jatkoa? Näyttelijäntyön opettaja Aleksi Lavaste uskoo, että kesäkurssista voi syntyä uusi perinne, jos tulevilla opiskelijoilla on siihen halua.

Tuottaja Henna Heikkilä uskoo, että kansanopisto tuo kesäteatteritarjontaan uutta näkökulmaa käsittelemällä rohkeasti painaviakin aiheita.

Lahden kansanopiston teatteri, Aar Juu Häpy? ensi-illassa 5.7., Aleksanterinkatu 4, Lahti. Ikäraja 13 vuotta.

Millamari Uotila
millamari.uotila@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi