Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Luonto pyrkii pintaan – kuvataiteilija Annika Bergvik-Forsander tutkii ihmisessä asuvaa eläintä huumorin keinoin

Annika Bergvik-Forsander työskentelee mielellään isojen sarjojen ja kokonaisuuksien parissa. Kipinässä nähdään teoksia Forest People -sarjasta. Kuva: Millamari Uotila

Galleria Uudessa Kipinässä avautui neljä uutta näyttelyä. Ne tutkivat muun muassa ihmisessä asuvaa eläintä, urheilun ratkaisevia hetkiä ja lähiöelämää.

Näin taiteilijat avasivat näyttelyidensä lähtökohtia.

1 Annika Bergvik-Forsander, Forest People, piirustuksia

Annika Bergvik-Forsander inhosi opiskeluaikana hiilellä piirtämistä. Se oli kaikkein kamalinta. Jotain on kuitenkin tapahtunut, sillä Kipinässä nähdään nyt hiilipiirroksia sekä mustetöitä.

– Kymmenen vuotta meni niin, etten koskenutkaan hiileen. Sitten kolmekymppisenä ajattelin, että miksi en kokeilisi hiiltä ja se olikin tosi hyvä. Olin varmaankin saanut sopivasti etäisyyttä.

Kipinässä on esillä Forest People -kokonaisuuteen kuuluvia teoksia. Bergvik-Forsander otti lähtökohdakseen suomalaiset kansanuskomukset. Vähitellen myytit jäivät kuitenkin taka-alalle, ja huumori valtasi tilaa. Esillä on esimerkiksi piirros, jossa puiden latvat muodostavat ihmishahmon parran.

– Minua kiinnosti kysymys siitä, mikä on luontoa ja mikä ihmistä.

– Vaikka kuinka yritämme olla sivistyneitä ja kontrolloida meissä olevaa luontoa, olemme eläimiä.

Annika Bergvik-Forsander: Back to Nature. Kuva: -

2 Tuomas Uusheimo, Äärirajat, valokuvia

Helsinkiläinen valokuvaaja Tuomas Uusheimo on tuonut Galleria Kipinään jotakin, jota harvemmin näkee galleriassa: urheilua.

– Urheilu ja valokuva yhdistetään yleensä lehtikuvaukseen ja tilannekuviin. Ajattelin, että olisi kiva tutkia urheilua muustakin näkökulmasta. Urheilu ja taide kohtaavat harvoin, Uusheimo sanoo.

Uusheimo kuvaa työkseen arkkitehtuuria ja rakennettuja ympäristöjä rakennusalan toimijoille. Omassa taiteellisessa projektissaan hän katsoo arkkitehtonisesta vinkkelistä urheilupaikkoja. Kipinän Äärirajat-näyttelyssä pääroolissa ovat pelikenttien pinnat, niihin piirretyt rajaviivat ja pallojen ja pelaajien jättämät jäljet. Squash-pallo on piirtänyt mustat täplät pelihallin seinään, juuri kentän rajan tuntumaan.

– Pelikentän rajan läheisyydessä tapahtuvat pelin ratkaisevat hetket, Uusheimo selittää.

Hän aikoo jatkaa aiheen parissa. Ensi vuonna sarja nähdään Lontoossa Somerset Housessa.

Tuomas Uusheimo on kiinnittänyt katseensa urheilu- ja pelikenttien rajoihin ja linjoihin ja ihmisen jättämiin jälkiin. Kuva: Millamari Uotila

3 Jukka Tilus, From Where The Planes Leave, valokuvia

Jukka Tilus on omistautunut viime ajat Vantaalle. Puolidokumentaarinen valokuvausprojekti sai alkunsa ulkopuolisuuden tunteesta. Tilus oli muuttanut Vantaalle ja koki, ettei kaupungista saa otetta. Hän alkoi kuljeskella lähiöissä ja niiden liepeillä. Vastaan tuli jättömaita, moottoriteitä, rautatiesiltoja ja purettuja taloja.

– Kun kävelee tarpeeksi pitkään, voi päästä siihen tilaan, jossa ympäristön ja yksityiskohtien havainnoimisen tieltä putoaa pois kaikki muu, Tilus kuvaa.

Kipinässä nähtävissä valokuvissa sähkölinjat, pyykkinarut, risteävät tiet ja sillat piirtävät kiinnostavia graafisia linjoja ja muotoja, ja tietty ajattomuus tuntuu voimakkaana.

Arkiset näkymät näyttävät kiinnostavan ja välillä oudonkin puolensa, sanoo Vantaata kuvaava Jukka Tilus. Kuva: Jukka Tilus

4 Niko Skorpio, The Unfolding, projisoitu videoinstallaatio

Niko Skorpiolle ääni on mitä visuaalisin työkalu. Hän työskentelee äänen, musiikin ja videon parissa, ja yhdistelee niitä audiovisuaalisiksi teoksiksi.

– Minua kiinnostaa se, miten ääni ja kuva luovat yhdessä pienen maailman, johon voi upota.

Skorpio tavoittelee teoksellaan immersiivistä, teokseen sulautumisen kokemusta. Kipinässä nähtävä The Unfolding -teos on tutkielma valosta, muodosta, symmetriasta ja liikkeestä. Päällekkäisvalotuksella ja montaasitekniikalla luotu teos ei nojaa kertovaan tyyliin, vaan koostuu ihmisen pään kaltaisesta hahmosta, joka muovautuu jatkuvasti. Skorpion mukaan teoksen lähtökohtana on kaipaus purkaa muuri itsen ja toisen välillä.

Niko Skorpio työskentelee abstraktien videoinstallaatioiden parissa. Kuvassa ote teoksesta The Unfolding. Kuva: -

Näyttelyt avoinna 14.7. asti Galleria Uudessa Kipinässä, Kymintie 1, Lahti.

Millamari Uotila
millamari.uotila@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi