Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Ainopuiston teatteri ja Urajärven kartanoteatteri vievät katsojan 1950-luvulle – ensi-illat viikonloppuna

Urajärven kartanon näytelmässä järjestetään kirjaston avajaisia ja odotetaan vieraiden saapumista. Kuva: Urajärven kartanoteatteri

Ainopuiston teatteri ja Urajärven kartanoteatteri vievät sattumoisin katsojan samaan aikakauteen, itse asiassa täsmälleen samaan vuoteen, kesään 1957.

Lahtelainen Ainopuisto kertoo hiihtäjälegenda Siiri Rantasen tarinan. Aikajana kattaa myös lapsuusvuodet 1930-luvulla, mutta tärkeä kiintopiste on vuodessa 1957. Takana ovat vuoden 1956 Cortinan olympialaiset, joissa Rantanen oli hiihtämässä viestikultaa, edessä siintävät vuoden 1958 MM-kotikisat Lahdessa.

– 1957 on tärkeä, sillä se oli valmistautumisen vuosi ja murroshetkiä naisten hiihdossa, käsikirjoittaja ja ohjaaja Timo Taulo sanoo.

Näytelmä pyrkii valottamaan, millainen naisurheilijoiden asema oli 1950-luvun miesvetoisessa urheilumaailmassa, jossa naisille ei riittänyt edes kunnollista valmennusta tai urheiluvälineitä. Naisten vara-Järvisetkin pantiin myyntiin.

Urajärvi muistelee yliopiston kirjastoa

Urajärvellä puolestaan palataan aikaan, jolloin kartano oli jo museona ja alueelle suunniteltiin Helsingin yliopiston varastokirjastoa. Satu Talan kirjoittamassa Arvovieras-näytelmässä eletään vuotta 1957. Tapahtumat nivoutuvat kirjaston avajaisiin.

– Se oli nostalginen kesä, jolloin kaikki oli hyvin ja helpompaa, sanoo näytelmän sovittanut ja ohjannut Ninni Parviainen.

Siiri Äitee Rantasena nähdään Ida-Maria Lius. Äiteen kilpasiskot ovat Mirja Hietamies (Veera Rintala), Sirkka Polkunen (Anne Majaniemi) ja Lydia Wideman (Päivi Heimonen). Kuva: Ainopuiston teatteri

Museodraaman aineksia

Parviainen kuvailee Arvovieraan kosiskelevan museodraaman suuntaan. Museodraamaa voidaan määritellä monella tavalla, mutta yhteistä on historian herättäminen eloon ja monipuolisen ja elämyksellisen museokäynnin tarjoaminen.

Parviaisen mukaan joillakin hahmoilla on esikuvina todellisia henkilöitä, ja ajankuvaa on pyritty rakentamaan huolellisesti.

Kartanoteatteri on aiempinakin kesinä ammentanut paikallishistoriasta, kuten kartanon viimeisten asukkaiden Hugo ja Lilly von Heidemanin vaiheista. Parviaisen mukaan 1800–1900-lukujen vaihde kaluttiin ehkä hetkellisesti loppuun. Vuonna 2017 näytelmä sijoittui sisällissodan aikaan.

– Haluttiin tehdä jotakin kevyempää, jossa kukaan ei kuole.

Myös Padasjoen kesäteatterissa eletään ensi-iltaviikkoa. Komedia Kahden naisen putkiremppa saa ensi-iltansa sunnuntaina 30. kesäkuuta. Tanja Puustinen-Kiljusen kirjoittaman tarinan ohjaa Riitta Keinänen-Korpela.

Äitee ja kilpasiskot ensi-illassa 28.6. Karpalon kentällä Lahdessa. Arvovieras ensi-illassa 29.6. Urajärven kartanolla Asikkalassa. Kahden naisen putkiremppa Padasjoen Nyystölässä 30.6. alkaen.

Millamari Uotila
millamari.uotila@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Aiheet:

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi