Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Lahden kaupunginteatterista tuttu näyttelijä Tapani Kalliomäki kirjoitti Työmiehen vaimon uusiksi – viime kesänä ohjaaja katsoi näytelmää me too -kampanjan läpi, mutta ei enää

Tapani Kalliomäki sovittaa ja ohjaa Minna Canthin klassikon Orimattilan Jätinpesään. Kalliomäen sovituksessa armottomuus saa rinnalleen kohtuuttomuudesta kumpuavaa huumoria.

Tapani Kalliomäelle ohjaaminenkin on näyttelijäntyön tutkimista. "Olen oppinut paljon rytmistä, sisäisestä rauhasta ja kaaoksen sietämisestä." Kuva: Ronja Koskinen

Työmiehen vaimoa ei ensimmäisenä ajattele kesäteatteridraamana. Minna Canthin kuuluisin näytelmä tunnetaan pohjattoman synkästä naiskohtalosta, jossa ei juuri valonpilkahduksia näy.

Ohjaaja Tapani Kalliomäki tunnistaa tilanteen. Hän sovittaa ja ohjaa Canthin klassikon orimattilalaiselle harrastajateatterille. Ensi-ilta on Jätinpesässä lauantaina.

– Olen ottanut huomioon sovitusta kirjoittaessa, että tätä ei tehdä marraskuussa laitosteatteriin, vaan kesäteatteriin. Joitakin hahmoja käsitellään sellaisella kohtuuttomuudella, että se muuttuu kesäteatterihauskaksi. Tämä ei ole sysisynkkää.

– Mutta yhtään ei ole lähdetty demppaamaan.

Sovitus on lähtöisin Kalliomäen kynästä, ja paikoitellen hän on kirjoittanut näytelmää uusiksi.

Kalliomäki ohjaa ensimmäistä kertaa Jätinpesässä. Viime kesänä hän ohjasi Työmiehen vaimon Kangasalle Ramppi-teatteriin. Kuva: Ronja Koskinen

Epäoikeudenmukaisia lakeja ja kaksinaismoralismia vastaan

Lahden kaupunginteatterin näyttelijänä tunnettu Kalliomäki on työskennellyt Työmiehen vaimon parissa pitkään. Hän sovitti ja ohjasi näytelmän ensin Kangasalla toimivalle Ramppi-teatterille kesällä 2018.

– Canthin Anna-Liisaa ja Työmiehen vaimoa olen aina pitänyt kovina näytelminä. Niitä yhdistää suomalaiskansallinen melankolisuus, kasvojen säilyttämisen paine ja ehdottomuus rakkaudessa, Kalliomäki sanoo.

Lue myös: Laukes loppui, Pesäkallio haluaa rahaa katettuun katsomoon – voisiko Lahteen tulla vastaavanlaista kesäteatteria kuin Turun Samppalinna tai Tampereen Pyynikin kesäteatteri?
 

– Työmiehen vaimo pälkähti päähäni, kun Kangasalle piti tehdä jokin teksti. Olin vähän ihmeissänikin siitä, että miesohjaajana teen nyt naisasianäytelmää.

Työmiehen vaimo on Canthin yhteiskunnallisesti radikaaleimpia näytelmiä. Canth suomii voimallisesti epäoikeudenmukaisia lakeja, kuten naisen varallisuuden siirtymistä aviomiehen hallintaan, kaksinaismoralismia ja ahtaita sukupuolirooleja ja juopottelua, siveettömyyttä ja pinnallisuutta.

Ohjausta me too -kampanjan aikaan

175-juhlavuoden kunniaksi Canth on kovasti ajankohtainen, mutta myös me too -kampanja on voimistanut kiinnostusta Canthin tekstejä ja yhteiskunnallista kuvausta kohtaan.

Kun Kalliomäki ohjasi Kangasalla viime kesänä, me too -keskustelu kävi kiihkeimmillään.

– Silloin väkisinkin rupesin katsomaan näytelmää me too -keskustelun kautta. Nyt julkinen keskustelu on rauhallisempaa, ja ehkä katson näytelmää vähän rauhallisemmin. En koe painetta, että meidän pitäisi puuttua käynnissä olevaan keskusteluun tai tehdä jokin väite, vaan näkökulma on laajempi, Kalliomäki sanoo.

– Mutta sen, mitä Canth on kirjoittanut naisen asemasta, yritän kärjistää ihan tappiin asti.

Tuire Arola näyttelee Työmiehen vaimossa Johannan roolin. Arola kuvaa roolia hyvin laajaksi tunneskaalaltaan. Kuva: Ronja Koskinen

Ruma ankanpoikanen -syndrooma

Työmiehen vaimossa naisen heikko asema ja kohtalon armottomuus kulminoituu Johannaan, nöyrään ja hyveelliseen naiseen, joka nai hyvässä uskossa Riston. Kuitenkin jo hääpäivänä Risto paljastuu rahanahneeksi hyväksikäyttäjäksi ja viinan kanssa läträäjäksi. Paheksunta sataa kuitenkin eroa haluavan Johannan päälle. Hänen kohtalonsa on riutua köyhänä ja yksinäisenä, kun ankaraa, uskonnollista moraalia valvova yhteisökin tuomitsee hänet. Riston ja Johannan roolit tekevät Erik Kuronen ja Tuire Arola.

– Yhteisö on tässä näytelmässä musertava, ja hädän hetkellä ihmiset kääntävät selkänsä, Kalliomäki kuvaa.

Canth antaa pienelle ihmiselle äänen, mutta samaan aikaan laittaa tämän lujille. Se vetoaa Kalliomäkeen.

– Olen itse tykännyt ohjata ja näytellä sellaisissa jutuissa, joissa heikoin joutuu tosi koville. Ehkä se on joku ruma ankanpoika -syndrooma. Canth kirjoittaa pienen ihmisen puheenvuoroja, mutta on siinä tosi ankara. Hän ei päästä ihmisiä helpolla, vaan laittaa heidät koko ajan pahempaan tilanteeseen.

Kalliomäki haluaa painottaa sovituksessaan tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta.

– Näytelmässähän puhutaan paljon myös työttömyydestä ja siitä, miten mammona on jaettu.

– Katsoja joutuu miettimään, onko tasa-arvo yhteiskunnassa kehittynyt 135 vuodessa.

Työmiehen vaimo sai kantaesityksensä vuonna 1885.

Mukana uusia hahmoja

Kalliomäki on kirjoittanut tarinaan myös uusia hahmoja. Miesten juoppokööri on täydentynyt esimerkiksi Kössillä ja Vännillä. Vuorosanoja on vaihdettu henkilöltä toiselle tai poimittu Canthin muista teksteistä.

– Canth varmaan kääntyisi haudassaan, mutta eivät muut sitä huomaa.

Kalliomäki paljastaa kynäilleensä myös lopetusta uusiksi.

– Loppu on vielä ankarampi ja sentimentaalisempi kuin alkuperäisessä.

Työmiehen vaimo ensi-illassa 29.6. Jätinpesässä Orimattilassa.

Kuka?

Tapani Kalliomäki

Tapani Kalliomäki (s. 1970) on lahtelainen näyttelijä ja ohjaaja. Hän työskentelee Lahden kaupunginteatterin näyttelijänä.

Viime aikojen rooleihin kuuluvat Täällä Pohjantähden alla -näytelmien Akseli Koskela, huijarikomedia Puhalluksen konna ja Tuhkimon sisarpuoli.

Kalliomäki on tehnyt myös useita tv- ja elokuvarooleja, muun muassa Hovimäki-sarjassa (1999), Timo Koivusalon elokuvissa Täällä Pohjantähden alla (2009, 2010) ja Olavi Virta -elokuvassa (2018).

Radioteatterin puolella häntä on voinut kuulla Yleisradion kuunnelmasarjassa Kantolan perhe.

Kalliomäki on opettanut muun muassa musiikkiteatterin linjalla Lahden ammattikorkeakoulussa.

Millamari Uotila
millamari.uotila@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi