Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Kaarisilta Biennalen suosio karttuu – näyttelyyn lähetetään vuosi vuodelta enemmän teoksia, ja Biennale tunnetaan jo Uruguayssa asti

Kaarisillasta vuosi sitten kuva-artesaaniksi valmistunut Pinja Sydänmaa on innoittunut kaupunkinäkymistä. Kuvassa maalaus Gotham City. Kuva: Millamari Uotila

Kaarisillan taide-opiskelijat ovat keksineet oivallisia iskulauseita. Taide tekee parasta. Taide jännittää mieltä. Taide keinuttaa.

Kaarisillassa kuva-artesaaniksi opiskelevalle Viljo Pertolalle taide on intohimoa.

– Se on sitä, mitä rakastan.

Taide- ja toimintakeskus Kaarisillassa Villähteellä avautuu perjantaina laaja, kansainvälinen kesänäyttely. Joka toinen vuosi järjestettävä Kaarisilta Biennale esittelee taidetta tukea tarvitsevilta taiteilijoilta. Jurytettyyn näyttelyyn osallistuu 164 taiteilijaa tai työryhmää, ja teoksia on yhteensä hulppeat 250.

Niitä on lähetetty Suomen lisäksi kymmenestä maasta, muun muassa Ruotsista, Tanskasta, Islannista, Japanista ja Uruguaysta Etelä-Amerikasta.

Kuvataideohjaaja Johanna Immelin mukaan kansainvälisyys on kuulunut Kaarisillan toimintaan jo entuudestaan, ja kansainvälistä yhteistyötä ja verkostoja on haluttu hyödyntää myös näyttelytoiminnassa. Biennalen tunnettuus on karttunut, kun alan isot toimijat, kuten European Outsider Art Association on vienyt tietoa eteenpäin.

– Sana on kiirinyt muuallekin, ja joka kerta teoksia lähetetään uusista maista. En tiedä, mistä esimerkiksi Uruguayssa on saatu tietää Kaarisilta Biennalesta, Immeli sanoo.

Kaarisillassa opiskeleva Viljo Pertola osallistuu Kaarisilta Biennaleen kollaasilla Talon sisällä. Kuva: Millamari Uotila

Laajasti eri tekniikoita

Näyttely esittelee laajan kattauksen maalauksia, piirustuksia, grafiikkaa, videoteoksia, keramiikkaa, tekstiilitaidetta, veistoksia ja installaatioita.

Viljo Pertola osallistuu Biennaleen kollaasityöllään Talon sisällä. Teos yhdistelee maalausta ja lehdistä ja mainoksista leikattuja kuvia. Pertolaa inspiroi ajatus siitä, että myös seinien sisässä tapahtuu asioita.

Joka kerta teoksia lähetetään uusista maista. Kuvataideohjaaja Johanna Immeli

Eri tekniikoiden hyödyntäminen on ominaista Pertolalle. Aiemmissa töissään hän on yhdistänyt esimerkiksi keramiikkaa ja luonnonmateriaaleja.

– Kiinnitän huomiota yksityiskohtiin, Pertola kuvaa.

Hänen käsialaansa on myös tarkkaan piirretty Villähteen kartta. Kaarisillan opiskelijat ovat toteuttaneet opaskarttoja osana pohjoismaista taideprojektia The Other Travel Agency, vapaasti suomennettuna toisenlainen matkatoimisto.

Villähteeltä Venetsiaan

Kaupunkinäkymät ovat läsnä myös Biennalessa. Taiteilijat ovat inspiroituneet Helsingin katukuvasta sekä Tanskan ja Italian kaupungeista. Paul Gustafsson on toteuttanut Venetsia-aiheisen kokonaisuuden, johon kuuluu gondoli-aiheista keramiikkaa sekä maalaus.

Lahtelaisen Pinja Sydänmaan maalaus on saanut nimensä Batmanin kotikaupungin, Gotham Cityn mukaan. Tunnelma maalauksessa on tummanpuhuva.

Maalaamisen ohella Sydänmaa kirjoittaa runoja. Keväällä hän sai Taiteen edistämiskeskuksen apurahan, joka mahdollisti videoteoksen toteuttamisen yhdessä mentorin kanssa.

– Lyhytelokuvassa yhdistän maalauksia ja runoja, Sydänmaa kertoo.

Turussa asuvalta ja työskentelevältä taiteilijalta Pirkka Hytöseltä nähdään näyttelyssä kaksi teosta, Apina ja Yliherkkä saa oireita tavallisessa ympäristössä. Kuva: Millamari Uotila

"Elämänvoimainen näyttely"

Kaarisilta Biennale perustettiin vuonna 2013 tasa-arvoistamaan taiteen kenttää. Näyttelyyn on avoin haku, ja haku tapahtuu teoksilla, ei aiemmilla ansioilla.

Biennalen suosio taiteilijoiden keskuudessa on kasvanut. Tänä vuonna näyttelyyn lähetettiin hakuvaiheessa yli 650 teosehdotusta. Määrä on kasvanut vuosi vuodelta.

– Koska tarjonta oli niin suurta, monia hyviä töitä jouduttiin jättämään pois, sanoo näyttelyn kuratoinut taiteilija Aaro Matinlauri.

Matinlauri kuvaa näyttelyä elämänvoimaiseksi. Ilmaisu on suoraa ja intuitiivista.

– Vakavassakin aiheessa on mukana sovittava elementti joko huumorissa tai teoksen väreissä ja otteen reippaudessa, Matinlauri kuvaa.

– Tämä on näyttely, josta varmasti saa energiaa.

Kaarisilta Biennale avoinna 28.6.–4.8. Villähteellä Lahdessa ja Helsingissä Galleria Art Kaarisillassa.

Heidi Kiuru: Hämähäkki. Kuva: Millamari Uotila
Millamari Uotila
millamari.uotila@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Aiheet:

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi