Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Laukes loppui, Pesäkallio haluaa rahaa katettuun katsomoon – Voisiko Lahteen tulla vastaavanlaista kesäteatteria kuin Turun Samppalinna tai Tampereen Pyynikin kesäteatteri?

Anni Kajos ja Annamaria Karhulahti Lahden uuden kesäteatterin viimeisessä tuotannossa Hyvät siskot vuonna 2017. Kuva: Juha Tanhua

Voisiko Lahteen tulla vastaavanlaista ammattimaista kesäteatteria kuin Turun Samppalinna tai Tampereen Pyynikin kesäteatteri? Pesäkallion kesäteatterin tuottajan Jenni Saarion ja "pysyvällä esitystauolla olevan" Lahden uuden kesäteatterin Laukesin tuottajan Juha Pihasen mukaan hyvät tilat ovat ensisijaiset, jotta kesäteatteri voi menestyä. Laukes joutui lopettamaan toimintansa, koska vakituista näyttämöä ei ollut.

– Ihmiset seuraavat paikkaa, eivätkä teatteriseuruetta. Se vaatii sen tietyn tilan, jotta ihmisille tulee traditio käydä siellä, Pihanen sanoo.

Saari kertoo, että Pesäkallion pitkäaikaisena haaveena on saada näyttämölle kate.

– Siihen tarvitsemme julkista tukea.

Menestyneellä kesäteatterilla on vahva brändi

Lahden ammattikorkeakoulun opiskelijat tekivät tänä keväänä haastattelututkimuksen Lahden kesäteatterin tilasta yhdessä Lahti Regionin kanssa. Opiskelijaprojektina tehty selvitys nosti kesäteatterin merkityksen Lahdessa keskusteluun.

Pihasen mukaan kesäteatteri pitäisi nähdä ensisijaisesti viihteenä eikä taiteena.

– Kukaan ei mene katsomaan Ionescon näytelmiä kesäteatteriin. Asia pitäisi ajatella matkailun eikä kulttuurin näkökulmasta. Kesäteatteri on elinkeinotoimintaa.

Myös Lahti Regionin toimitusjohtaja Raija Forsman lähestyy asiaa matkailuna. Kesäteatterin pitäisi olla kokonaisvaltainen elämys.

– Pitää syntyä riittävän vahva brändi, joka vetää matkailijoita satojen kilometrien päästä. Paikalla pitäisi olla sellaiset puitteet, että nekin olisivat osa elämystä kuin esimerkiksi Heinolassa.

Paikkoja Lahdesta Forsmanin mukaan löytyy. Tarvitaan sen sijaan yrittäjyyttä, ja yhteistyötä kunnollisen infrastruktuurin kehittämiseen kaupungin ja muiden toimijoiden kanssa.

Kaupunki ei halua rakentaa uutta

Lahden kaupunki tukee kesäteatteritoimintaa vuosittain 20 000–30 000 eurolla. Sivistysjohtaja Tiina Granqvistin mukaan tuen määrä on kasvanut viime vuosina samalla, kun toimijoita on tullut enemmän. Sekä Pesäkallio että Laukes ovat saaneet kaupungilta enimmillään 10 000 euroa vuodessa. Avustusta voidaan Granqvistin mukaan kasvattaa "tarjoamalla vapaana olevia kulttuuritiloja kohtuulliseen hintaan".

– Lahdessa on kesäisin lukuisa määrä tyhjillään olevia kulttuuritiloja, joita on tarjolla kesäteatterikäyttöön. Pitää ensisijaisesti hyödyntää olemassa olevia tiloja eikä rakentaa uusia.

Kulttuuriasiainpäällikkö Matti Karhos on samaa mieltä.

– Laittaisin rahat sisältöihin enkä seiniin. Meillä on keskustassa vaikka kuinka tiloja käytössä. On muun muassa Vaahterasali, Wanha Teatteri ja Sibeliustalon salit. Kun ei ole kokeiltu, ei voi sanoa, ettei sisäteatteritilasta voisi brändätä upean kesäteatterikohteen.

Karhos muistuttaa myös, että Taarastissa Nastolassa on iso ja katettu näyttämö, jossa esiintyy harrastajateatteri Pisarateatteri.

Sateen uhka haittaa Pesäkalliota

Saarion mukaan kaupungin antama 10 000 euron avustus vuodessa pitää Pesäkallion toimintaa vakiintuneena, muttei sillä tehdä valmista esitystä. Lipputulot ovat merkittävin tulonlähde.

Laittaisin rahat sisältöihin enkä seiniin. Matti Karhos, Kulttuuriasianpäällikkö

– Kyllä me vankasti jäädään aina plus miinus nolla -tilanteeseen.

Katoksen puuttuminen aiheuttaa Saarion mukaan sen, että ryhmämyynti takkuaa.

– Ryhmien vetäjät arastelevat lippujen varausta, koska se sääriski on olemassa.

Hämeenlinnan Uusi Kesäteatteri sai katoksen viime vuonna, ja myös Riihimäellä tehdään tällä hetkellä selvitystä uudesta 500–600-paikkaisesta katetusta kesäteatterista.

Matti Karhos ei osaa sanoa vielä, toteutuuko Pesäkallion haave katetusta kesäteatterista.

– Toivotaan, että se toteutuu. Niin se kai pitää sanoa.

Pesäkallion tuottaja Jenni Saario luottaa kesäteatterin tulevaisuuteen. Kuva: Antti Yrjönen

Ei teatterien välistä kyräilyä

Pihanen kertoo, ettei hän tunne enää katkeruutta siitä, että Laukes joutui lopettamaan toimintansa. Hän toivoo, että joku tekisi vielä Lahdessa ammattimaista kesäteatteria isolla profiililla.

– Sen ei tarvitse olla minä tai me, mutta toivon, että se olisi joku lahtelainen tai päijäthämäläinen toimija. Kyllä minua ärsyttäisi, jos joku Tampereen Komediateatteri tulisi tänne, putsaisi pöydän ja veisi voitot muualle.

Pihanen sanoo, ettei Laukesin ja Pesäkallion välillä ole ollut koskaan vastakkainasettelua. Saario on samaa mieltä.

– Sellaista teatterien välistä kyräilyä ei mielestäni ole. Mitä enemmän kesäteattereita on, sitä enemmän ihmiset oppivat teatterissa käymisen kulttuuria.

Pesäkallion tulevaisuus näyttää Saarion mukaan vakaalta.

– Olemme toimineet näin kauan, ja koko ajan on nähtävissä kehitystä eteenpäin. En näe mitään syytä, miksei Pesäkalliota olisi vielä kymmenen vuoden päästä.

Eveliina Mäntylä
eveliina.mantyla@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi