Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Hiidenvuoren kauneus ihastutti oopperalaulajia – Iitin musiikkijuhlien yökonsertti veti 500 kävijää

Iitin urheiluseurat kantavat pystypianon vuorelle ja takaisin vuorovuosin. Nelipyöräinen kärry ja tukevat portaat nopeuttavat urakkaa. Kuva: Antti Yrjönen

Iitin Pyrinnön lentopalloilijat tekivät nopeusennätyksen. Yli kaksisataakiloinen piano nousi lauantai-iltana kuusikymmenmetrisen Hiidenvuoren laelle vain kymmenessä minuutissa. Pianon kantaminen kalliolle on osa pitkää perinnettä, joka liitettiin Iitin musiikkijuhliin vuosituhannen alussa.

Ensimmäinen musiikkijuhla järjestettiin vuonna 2003. Musiikin ja Hiidenvuoren liitto on tapahtuman historiaa paljon pidempi, sillä piano on soinut vuoren laella jo ennen kuin Suomi oli itsenäinen. Kesäiittiläiset taiteilijat Väinö Sola ja Evert Suonio halusivat Hiidenvuoren vihkiäisiin musiikkia. Soitin kannettiin jyrkkää ja kallioista polkua huipulle jo vuonna 1914.

Jylhille rinteille on ainakin kerran kannettu kirjailija Hella Wuolijoen flyygelikin.

Yökonserttiperinne alkoi ja päättyi viime vuosituhannella moneen kertaan, kunnes se elvytettiin uudestaan 90-luvulla. Siitä lähtien piano on soinut Hiidenvuorella joka kesä. Vain kovalla sateella konsertti on siirretty Iitin kirkkoon, koska märkä kallio on vaarallinen ja kosteus vahingoittaa soitinta.

Tyynellä säällä piano ja laulu kantaa kauas. Esiintyjät ovat puisella lavalla vasemmalla. Kuva: Antti Yrjönen

Luonnon kaunein konserttisali

Hiidenvuorta ainutlaatuisempaa konserttipaikkaa ei helpolla löydä. Jos huipulle johtavat portaat eivät saa hengästymään, viimeistään ylhäältä avautuva näkymä salpaa hengen. Laskeva aurinko, repaleiset pilvet ja tyyni järvi lumoavat kenet tahansa. Vaaleanharmaa lauantaipäivä kirkastui kauniiksi kesäillaksi.

Yökonsertin alkuun on yli tunti aikaa, mutta Hiidenvuoren laelle alkaa jo kerääntyä yleisöä. Kevyt tuulenvire karkottaa alempana metsässä kiusanneet hyttysetkin pois. Sää suosii musiikkijuhlien huipennusta tänäkin vuonna.

Kouvolalainen naisporukka levittää kalliolle viltin ja eväsrasiat. He palaavat vuorelle aina uudestaan, joka vuosi hieman eri kokoonpanolla. Hiidenvuorella parasta on kesän valo, kaunis musiikki ja päihittämätön paikka. Luonnonhelmassa kaikki aistit, keho ja mieli ovat avoinna.

– Täällä humaltuu luonnosta. Konsertti on aina ollut rauhoittava, mykistävä, meditatiivinen ja koskettava, naiset kuvailevat.

Kouvolalaiset Janita Blomfelt, Päivi Tynys, Terhi Koskell ja Nonna Vanhalakka saapuivat paikalle jo etukäteen ihailemaan maisemaa. Vanhalakalle yökonsertti on kahdeksas, Blomfelt on ensikertalainen. Kuva: Antti Yrjönen

Konserttipaikan kauneus ei vaikuta ainoastaan yleisöä. Seitsemättä kertaa Hiidenvuorella esiintyvälle Risto Laurialalle yökonsertti on kesän kohokohta. Illan solistit ovat Hiidenvuoren ensikertalaisia ja ihmeissään.

– Luonto järjesti hienot valot, ja lavastusosasto on tehnyt hyvää duunia, mezzosopraano Jeni Packalén nauraa ja viittaa laskevan auringon punertamaan taivaaseen.

Jeni Packalén ihastui Hiidenvuoren kauneuteen. Kuva: Antti Yrjönen

Samoilla linjoilla on solistipari baritoni Aarne Pelkonen.

– Kuulin, että Hiidenvuori on hieno paikka, mutta näin mieletöntä maisemaa en osannut odottaa.

Pelkonen hälytettiin Tuomas Katajalan tuuraajaksi vasta konserttipäivän aamuna. Katajalalla oli ongelmia äänen kanssa, eikä hän voinut esiintyä.

Yökonsertin jälkeen Packalén jää lyhyelle lomalle ennen Reininkulta-oopperan heinäkuisia harjoituksia. Pelkonen puolestaan kiertää kesällä klassisen musiikin festivaaleja ympäri Suomea.

Luonto rauhoittaa kuuntelemaan

Aurinko painuu taivaanrantaan kymmenen minuuttia ennen ensimmäisiä säveliä. Idässä taivasta koristaa piirua vaille vajaa täysikuu. Kun musiikki alkaa, mieli hiljenee.

Packalén ja Pelkonen laulavat puiden ylväydestä, suvi-illan tuulesta ja laskevasta auringosta. Ja rakkaudesta. Jean Sibeliuksen ja Oskar Merikannon kauniit laulut Suomen luonnosta eivät voisi saada osuvampaa esityspaikkaa.

Jeni Packalén, Risto Lauriala ja Aarne Pelkonen tulkitsivat yökonsertissa Merikantoa ja Sibeliusta. Kuva: Antti Yrjönen

Korkeakulttuuri tuntuu tarkkoine sääntöineen ja tiukkoine traditioineen helposti etäiseltä. Hiidenvuorella tilanne on toinen. Tässä klassisen musiikin konsertissa ei tarvitse pönöttää paikallaan henkeä pidätellen ja taputtaa hillitysti esityksen jälkeen. Ympäröivä luonto ja tapahtuman luonne tekevät konsertista helposti lähestyttävän ja aidon.

Esiintyjät, aivan kuten yleisökin, on luonnon armoilla. Tyynenä iltana ääni kantaa kauas, mutta yhtään kovempi tuuli kaapaisi sen hetkessä mukaansa.

Musiikki yhdistää konkareita ja ensikertalaisia

Hiidenvuoren yökonsertti on rakastettu kesäperinne, jonka maine kiirii kauas. Tapahtuma onkin Iitin musiikkijuhlien yleisörikkain. Kalliolla istuva yleisömeri on värikäs. Harvoin klassisen musiikin konsertissa näkee yhtä paljon tuulipukuja, fleecepuseroita, huiveja ja vilttejä. Taustalla soi Sibelius, edessä aukenee pala kauneinta Suomea ja viltillä vieressä on ystäviä ja perhettä. Yleisöllä on mukanaan eväitä ja kurkunkostuketta. Kappaleiden alkaessa taaempaa kantautuu ihastuneita henkäyksiä, supinaa, skoolauksen kilinää, eväspapereiden rapinaa ja lintujen laulua.

Yleisö levittäytyi istumaan kalliolle laskevan auringon värjätessä maisemaa. Kuva: Antti Yrjönen

Iittiläissyntyinen seurue jää istumaan kalliolle konsertin päätyttyä. Jarkko Lindroos ja siskokset Miia ja Tiina Närkki ovat tuttuja lukiosta. Juttu luistaa edelleen, vaikka viime näkemisestä onkin jo hetki. Musiikkijuhla ja Hiidenvuori on heille tuttu jo vuosien takaa. Lindroos on ollut aikoinaan kantamassa pianoa vuorelle ja takaisin.

– Kärryn kanssa se on aivan liian helppoa. Kulta-aikoina ei ollut pyöriä ja portaita vaan pelkät liinat. Taukojen kanssa kantamiseen kului parikin tuntia, Lindroos muistelee.

Jarkko Lindroos sekä Miia ja Tiina Närkki ovat olleet festivaalilla sekä järjestäjinä että yleisönä. Kuva: Antti Yrjönen

Pianon kannon lisäksi musiikkijuhlilla on muitakin perinteitä. Esimerkiksi se, että muusikkoja saunotetaan joka vuosi Närkkien mökillä avauskonsertin jälkeen.

– Muusikot pääsevät viettämään iltaa kotikutoisesti paikallisten kanssa. Kokonaisuutena tämä on varmasti monelle erikoinen kokemus, Miia Närkki kertoo.

Ainutlaatuinen konsertti todella tuo musiikin lähelle. Jopa niin lähelle, että viimeisen dueton hiljentyessä loppilaisella Kaija Mattilalla on kyyneleet silmissään.

– Kannatti tulla. Tämä vetää tunteet pintaan, hän sanoo.

Kaija Mattila, Auli Kartano ja Erkki Mattila olivat aiemmin päivällä Repovedellä. He matkaavat kesäisin yhdessä matkailuautolla pitkin Suomea. Kuva: Antti Yrjönen

Mattila seurueineen yöpyy matkailuautossa Hiidenvuoren parkkipaikalla. He saavat jäädä nauttimaan konsertin jälkeisestä tunnelmasta muiden viidensadan ihmisen poistuessa paikalta.

Kunnan piano on kovilla

Puolen yön jälkeen vuori on hiljentynyt, ja Pyrinnön urheilijat palaavat nelipyöräisen kärryn kanssa. Illan haastavin vaihe on vielä edessä. Kesäyön valoisuudesta huolimatta puiden välissä on hämärää. Piano on saatava takaisin kirjastolle samana yönä.

Viiden miehen ja muutaman lampun turvin piano saadaan turvallisesti alas ja autoon.

– Ajattelin, että kantaminen olisi ollut vaikeampaa, sanoo ryhmän tuorein kantaja Ville Pekkola.

Pianon kuljetus sujui tänäkin vuonna ilman ongelmia. Täräyksiltä, kolhuilta ja vireen heittelyltä ei voi täysin välttyä. Jonain vuosina Hiidenvuorella on käynyt virittäjä. Viime aikoina sille ei ole ollut tarvetta ilman kosteuden ollessa sopiva. Piano viritetään ennen kuljetusta kirkossa.

Pakettiauton valojen kadotessa metsätien mutkan taakse Hiidensaareen laskeutuu rauha. Piano on matkalla kohti Iitin kirjastoa.

Auringonnousu on laskua lähempänä, ja korvissa kaikuu edelleen Merikannon Onnellisten sävelet ja kalliorinteiden hiljaisuus. Kotimatkalla pelloilla roikkuu paksu usva ja taivaanrannassa punertaa. Yö on kaunis ja rauhallinen.

Luonnon keskellä on helppo nähdä, mistä Merikanto ja Sibelius ovat saaneet innoituksensa.

Sanni Laine
sanni.laine@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi