Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Kuvataiteilija Nanna Susi palasi Pinxinmäelle vuosikymmenten jälkeen – "Liikutuin tullessani tälle samalle mäelle"

Nanna Susi toi näyttelyyn kookkaita öljyväritöitä, joiden sävyt tulevat edukseen esiin näyttelyhallin luonnonvalossa. Kuva: Eija Virolainen-Nurminen

Sysmän Suopellossa sijaitsevalla Pinxinmäellä kuvataiteilija Nanna Susi muistaa päivän vuosikymmenten takaa, jolloin hän istui Suvi-Pinxin taidenäyttelyssä vähän alle kouluikäisenä. Päässä oli baskeri, ja hän istui keskellä pihaa sijainneiden puupölkkyjen päällä vilskettä ihmetellen.

– Liikutuin tullessani tälle samalle mäelle ja tällä kertaa kuvataiteilijana. Olenko se minä, joka tulee häkeltyneenä palaamaan nostalgisiin maisemiin ja jonka töitä on esillä tässä upeassa ympäristössä, Susi sanoo.

Asikkalasta kotoisin oleva ja nykyään helsinkiläinen taiteilija kehottaa sysmäläisiä olemaan ylpeitä Pinxinmäestä, ei pelkästään näyttelystä, vaan upeasta paikasta. Hän muistaa näyttelyhallit samanlaisina valoisina, joita ne olivat jo 1970-luvun puolivälissä. Sitä samaa valoisuutta taiteilija kehuu nytkin, sillä juuri öljyvärityöt janoavat luonnonvaloa. Työt ovat kookkaita, ja niiden sävyt tulevat edukseen nimenomaan näyttelyhallissa.

– Öljyväri rakastaa luonnonvaloa, Susi toteaa.

Töissään hän kuvaa omien sanojensa mukaan aika vähän ihmishahmoja. Jos ihmisiä on, ne ovat sivuosassa lahonneissa rottinkisissa tuoleissa ja rauhallisessa tilassa.

Susi on pitänyt lukuisia näyttelyitä aina Kiinaa myöten. Nyt esillä olevista töistä suuri osa on maalattu keväällä, osa on viime vuoden tuotantoa.

Mukana useita Vuoden nuoria taiteilijoita

Pinxinmäen isäntä Yrjänä Ahto kertoo, että kyseessä on viides Pinxinmäen kesä ja samalla viides Pinxinmäen taidenäyttely. Hän sanoo, että kyseessä on juhlavuosi ja naurahtaa, että historia toistaa itseään.

– Tuntuu, että meillä on taas paras näyttely, Ahto muikistelee.

Liikutuin tullessani tälle samalle mäelle ja tällä kertaa kuvataiteilijana. Taiteilija Nanna Susi

Näyttelyn kuraattori Inkeri Uusitalo toteaa, että viisi näyttelyyn kutsuttua taiteilijaa on jossain elämänsä vaiheessa palkittu Vuoden nuorena taiteilijana. Heistä ensimmäisenä Nanna Susi vuonna 2000 ja viimeisenä Ville Andersson neljä vuotta sitten.

– Nyt esillä olevien taiteilijoiden työt ovat keskenään hyvin erilaisia. Meriittejä kukin on saanut nimitysvuotensa jälkeenkin, sanoo Uusitalo.

Näyttelyssä ovat mukana myös HC Berg, Samuli Heimonen, Naoto Niidome, Nathalie Lautenbacher ja Ari Pelkonen. Taidehallin lisäksi Pinxinmäen pihapiirin aitoissa on taiteen ja käsityön ammattilaisten töitä.

Pinxinmäen isäntä Yrjänä Ahto kehuu näyttelyä parhaimmaksi viideltä viime vuodelta. Kuva: Eija Virolainen-Nurminen

"Suvi-Pinx on herännyt kuolleista"

Sysmän kunnanvaltuuston puheenjohtaja Veikko Kotolahti toi kunnan puheenvuorossa esille Suvi-Pinxin pitkän historian jo vuodesta 1970, jolloin nähtiin ensimmäinen näyttely. Kesänäyttelyn kävijämäärä hiipui sittemmin, ja Kotolahden mukaan koko seutukunta oli kuollutta. Myös kunnan panostukset Suopeltoon ovat tuoneet uutta valoa.

– Suvi-Pinx on herännyt kuolleista. Päijätsaloon on rakentunut uusi huvilayhdyskunta, jossa on jo melkoinen asujaimisto. Päijätsalontien varteen sen vasemmalle puolelle on suunniteltu korkea-tasoista siirtolapuutarhatyyppistä aluetta. Odotamme siltä paljon, Kotolahti kehuu.

Hän toi esille myös Suopellon ja Päijätsalon selkeästi vilkastuneen yrityselämän ja nosti erityisesti esille vanhan kievarin heräämisen eloon. Kotolahden mukaan kievari nousee uuteen kukoistukseen aktiivisten ja historiaa vaalivien yrittäjien toimesta.

Pinxinmäen taidehalli on avoinna yleisölle 11.8. asti päivittäin kello 11–18.

Eija Virolainen-Nurminen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi