Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Mäntän kuvataideviikot tarjoaa hauskaa ja ei niin hauskaa

Nykytaiteilijoista ihminen on ympäristölle paha, mutta luontosuhteella myös ilotellaan Mäntässä.

Berit Talpsepp-Jaanisoon The Sphinx on yksi Mäntän kuvataideviikkojen näyttävimmistä teoksista. Työssä yhdistyvät luonto ja kentaurimainen omakuva. Kuva: Venla Tirkkonen

Mäntän XXIV kuvataideviikkojen kuraattorin Marja Helanderin saamelaiset juuret leimaavat Pekilossa avautuneen kesänäyttelyn tarjontaa. Tutusti esillä ovat nykytaiteen tekijät, ja joukossa on poikkeuksellisen monta saamelaistekijää.

– Ihmisen aika -teemassa hahmottelin aikakautta teollisesta vallankumouksesta ydinaseajan alkuun eli 1800-luvun alusta 1960-luvulle, Helander sanoo.

Mukana on 55 taiteilijaa tai ryhmää, ja monet pohtivat ekologiaa sekä vastuutamme maailmasta.

–Ilmastonmuutos on keskeisenä, mutta tämä ei ole vain ympäristönäyttely. Ihmistä käsitellään myös politiikan, pakolaisuuden, ihmissuhteiden ja uskonnon näkökulmista, Helander erittelee.

Kuraattori Marja Helanderin saamelaisjuuret näkyvät Mäntän kuvataideviikoilla. Kuva: Venla Tirkkonen

Helander on palkittu valokuvaaja, videotaiteilija sekä elokuvaohjaaja. Nämä ilmaisumuodot ovat veistosten, installaatioiden ja maalausten ohessa hyvin edustettuina. Biotaidetta näyttelyssä edustavat muun muassa Teuri Haarla, Anu Osva ja Johanna Rotko, eli artistit hyödyntävät töissään esimerkiksi bakteereja ja hiivaa. Useat teokset on toteutettu jäte- ja kierrätysmateriaaleista sekä ylijäämätavaroista. Tällainen on sisälle tulevan katseen vangitseva Paavo Paunun 8-metrinen veistos Normaalien maihinnousu. Teosta ei selvästikään tehty otsa rypyssä.

Paavo Paunu jättimäisen teoksensa äärellä. Kuva: Venla Tirkkonen

– Teen työt aika intuitiivisesti. Minussa on sen verran maalaria, että värit eivät ole sattumaa. Jätin työn rähjäiseksi, sillä eiväthän ihmiset ole täydellisiä, ja he ovat myös hauraita. Kasvot ovat minulle tärkeitä ja halusin myös ilmaista ihmisen kasvua, Paunu taustoittaa.

Toisessa humoristisessa työssään hän paljastaa, että lahopuun ytimessä ja ihmisen olemuksessa on paljon samankaltaista.

Taiteilijat tuntevat taidehistoriaa, ja muutamissa teoksissa historiasta ammennetaan suorasukaisesti. Esimerkiksi neljän kauniisti toteutetulla valokuvalla Katriina Haikala avaa seksityön monimuotoisuutta, ja samalla kyseenalaistaa mallin ja taiteilijan suhteen.

Katriina Haikala avaa seksityön monimuotoisuutta valokuvissaan. Kuvassa osa teoksesta Réalisme. Kuva: Venla Tirkkonen

Kuvissa seksityöläiset ovat Éduard Manetin, Akseli Gallen-Kallelan ja Henri Gervexin klassikkomaalausten asetelmissa vaatteet päällä.

– En ole turvallisesti kankaan takana maalaamassa. Malleissa on miehiä ja naisia, kukin esiintyy kasvoillaan ja nimellään, sekä paljastaa syyn seksityöhönsä. Alkuperäisissä teoksissa taiteilijoilla oli alastonmalleina nimettömiksi jääneet prostituoidut, nyt kuvissa alastomana on mukana vain taiteilija, Haikala sanoo.

Vahva tunnekokemus

Usealla näyttelyn taiteilijalla on pessimistinen kuva ihmisen ja ympäristön suhteesta, ja muutamassa teoksen näkymät ovat apokalyptisiä. Sanna Haimilan pleksille maalaamissa teoksissa on tuhoisat elementit ihmisen kasvojen kanssa ja Arttu Niemisen videoteoksessa Baabelin torni nousee peilikuvaansa vastaan.

IIu Susiraja on yksi näyttelyn tunnetuimmista tekijöistä. Kuva: Venla Tirkkonen

Taiteilijat eivät vain synkistele. Esimerkiksi Kaija Kiuru näädän turkiksilla ja lampun varjostimien kehikoilla taivuttaa luontoa haluamaansa muotoon. Suomessa tapetaan runsaasti näätiä kanalintukantojen suojelemiseksi.

Luonto ja omakuva yhdistyvät häikäisevän hauskasti Berit Talpsepp-Jaanisoon kentaurimaisessa omakuvassa. Kookkaan veistoksen viehkoa naisen yläosaa kannattaa jäniksen vahva takavartalo, ja väritys saa sävyjä lihaksistosta.

– Tärkeää on, että kävijälle jää käynnistä vahva tunnekokemus, Helander korostaa.

Ihmisen aika Mäntän Pekilossa 1.9. asti.

Pertti Perämäki
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi