Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Arvio

Teatteriarvio: Pyynikin Nuotin vierestä -näytelmä vie ja viihdyttää

Poika (Juha-Matti Koskela) yrittää lukita äitinsä (Tiina Weckström) autoon, jotta tämä ei pääsisi laulamaan karaokea. Kuva: Joonas Järventie

Pyynikin kesäteatteri

Nuotin vierestä

Kantaesitys Pyynikin kesäteatterissa 14.6.

Pyynikin kesäteatterin pyörivä katsomo pääsee juhlimaan 60-vuotispäiväänsä Johanna Hartikaisen käsikirjoittaman sekä Hanna Suurhaskon ja Ola Tuomisen dramatisoiman musiikkipitoisen komedian tahtiin. Hartikaisen debyytti teatterikäsikirjoittajana perustuu hänen käsikirjoittamaansa samannimiseen elokuvaan vuodelta 2016.

Ola Tuominen puolestaan ohjaa nyt ensimmäistä kertaa Pyynikillä. Langat pysyvät hyvin käsissä sekalaisesta materiaalista huolimatta.

Näytelmässä vuorottelevat vakavat kohtaukset karaokebaarin riehakkaiden musiikkinumeroiden kanssa. Alku lähtee hitaasti liikkeelle, mutta väliajan jälkeen päästään vauhtiin.

Weckström tekee vaikutuksen

Tarinan punaisena lankana kulkee juuri miehensä menettäneen Leena Mulkonsaaren (Tiina Weckström) ja hänen poikansa Arton (Juha-Matti Koskela) matka Kotkaan karaoken SM-kilpailuihin.

Elämänmuutosta etsitään karaokebaarista ja uusista kohtaamisista. Arto pyrkii irti kauniin mutta kylmän ja kontrolloivan vaimonsa Marjukan (Irina Vartia) ikeen alta. Vartian Marjukka onkin uskottava piinkovana jääkuningattarena.

Arto ei viihdy työssään jätevesi-insinöörinä. Pomo Niklas Rainesalo (mainio Samuli Muje) on vastenmielinen nilkki, joka suoltaa suustaan törkeyksiä ja kurmuttaa Artoa. Pomoa hännystelevistä kollegoista (Marko Keskitalo ja Seppo Paajanen) ei ole häntä tukemaan. Ei siis ole ihme, että Arton lumoaa paikalle purjehtiva kilpailutuomari, upea Susanna Salminen (Kaisa Hela).

Juha-Matti Koskela ja Tiina Weckström ovat tarinan poika ja äiti. Kuva: Joonas Järventie

Äiti ja poika Mulkonsaari onnistuvat välttämään ylinäyttelemisen. Heidän yhteistyönsä vie tarinaa eteenpäin niin, ettei muille henkilöhahmoille jää juuri sijaa. Tiina Weckström on illan ehdoton kuningatar ja laulunumeroillaan vuoroin tempaa mukaansa, vuoroin hiljentää katsomon.

Myös Karoliina Blackburn, Jarmo Perälä ja Arttu Soilumo suoriutuvat hienosti kaksois- ja jopa kolmoisrooleistaan.

Parasta on musiikki

Suuret lavasterakennelmat (Tuomo Nakari) istuvat Pyhäjärven rantaan ja vehreän alkukesän kasvillisuuteen hyvin. Pyörivä katsomo rytmittää ajalliset ja paikalliset siirtymät saumattomasti. Ensi-illan tihkusadekaan ei haitannut vaan sävytti suomalaista kesätunnelmaa.

Illan parasta antia oli kuitenkin musiikki. Karaokebaareissa kulutettujen iskelmien (mm. Aikuinen nainen, Kuuma kesä, Pump Pump, Kaiken takana on nainen) tulkinnat pesevät alkuperäiset. Karaokejengin kohtaamiset upeasti soivan kamarikuoro Näsin kanssa sopivat näytelmän sanomaan, joka lienee ”elä ja anna muidenkin elää”.

Maarit Cederberg
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Aiheet:

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi