Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Linda Lampenius jäi suomalaisten mieleen viihteellisenä viulistina, ja se on häirinnyt häntä – "Tuntuu kuin olisin elänyt monta elämää"

Iitin musiikkijuhlille saapuva Linda Lampenius kirjoittaa värikkäistä vaiheistaan elämäkertaa.

Viulisti Linda Lampenius on asunut Ruotsissa lähes 20 vuotta. Lampeniuksen perheeseen kuuluu aviomies ja kaksi tytärtä. Kuva on vuodelta 2011, kun Lampenius soitti Sibeliustalossa. Kuva: Leena Liukkonen

Viulisti Linda Lampenius vastaa puhelimeen taksissa. Aamuksi kaavailtu haastattelu on valahtanut iltapäivälle. Harjoitukset uuden trion kanssa pitävät viulistin kiireisenä.

Ruotsissa asuva Lampenius esiintyy kesällä pitkästä aikaa Suomessa, ja se jännittää. Parikymmentä vuotta ulkomailla työskennellyt Lampenius on soittanut Suomessa harvakseltaan. Nyt edessä on kiertue, joka alkaa Iitin musiikkijuhlilta torstaina.

Avajaiskonsertti on samalla trion ensiesiintyminen. Kokoonpanoon kuuluvat Lampeniuksen lisäksi festivaalin taiteellinen johtaja, pianisti Laura Mikkola ja Apocalyptica-yhtyeestä tunnettu sellisti ja säveltäjä Perttu Kivilaakso. Ohjelmistossa on muun muassa Tšaikovskia ja Beethovenia.

– Ohjelmisto on hyvin vaativa. Sitä pitää harjoitella jatkuvasti, Lampenius sanoo.

Vuonna 1997 Puijon mäkihypyn maailmancupissa kuultiin viulumusiikkia. Kuva: Lassi Sivonen

Hän nostaa Suomen-kiertueen vuoden kohokohdaksi.

– On fantastista soittaa Suomessa, mutta vähän myös hermostuttaa. Esiintyminen jännittää aina, mutta tämä on erilainen juttu: en ole soittanut Suomessa niin pitkään aikaan.

Jännitystä tuskin lieventää se, että Suomessa Lampenius muistetaan kaikesta muusta kuin klassisesta musiikista.

Superjulkkis ja huippuviulisti

Lampenius oli konsertoinut jo parikymmentä vuotta, kun hänestä tuli 1990-luvulla superjulkkis. Lampenius laajensi klassisesta musiikista pop-sovituksiin, mikä herätti suuren yleisön kiinnostuksen. Sitten tapahtui paljon muutakin. Lampenius oli tennistähti Björn Borgin vaatemerkin mallina, Playboyn kansikuvassa ja huippusuositussa Baywatch-sarjassa. Kaupoissa myytiin Linda-siideriä, ja sattumalta valokuvaussessiossa syntyneen kyykkyviulukuvan tunsivat kaikki.

Linda Lampenius tunnettiin myös artistinimellä Linda Brava. Kuva vuodelta 1999. Kuva: Tomi Hinkkanen

Samaan aikaan Lampenius jatkoi kansainvälistä huippuviulistin uraa. Se kuitenkin jäi vähemmälle huomiolle.

Turhauttiko se koskaan?

– On se häirinnyt monta kertaa vuosien aikana.

– Siksi olen erityisen iloinen siitä, että nyt kun palaan Suomeen, ohjelmisto on superklassinen.

Ruotsissa ja muuallakin maailmalla Lampenius on soittanut useissa korkean profiilin tilaisuuksissa, kuten valtiojohdolle ja Ruotsin kuninkaalliselle perheelle. Vuonna 2017 Lampenius soitti Ruotsin suurimmassa Suomi 100 -juhlassa Kungsträdgårdenissa.

"Vähän liikaa jo vahdittiin"

Julkisuus on kuulunut tiiviisti Lampeniuksen elämään, sillä hän on esiintynyt aina. Ensimmäinen julkinen esiintyminen oli vauvana Akseli ja Elina -elokuvassa, jossa äiti Ulla Eklund näytteli Elinan roolin.

Ensimmäisen ulkomaankiertueen Lampenius teki Helsingin Junorijousien kanssa vain kahdeksanvuotiaana.

Vaikka Lampenius ei 1990-luvun vuosina kaihtanut julkisuutta, ei seurattavana oleminen ollut aina helppoa. Lampenius muistaa, kuinka huoltoasemalla käynnistäkin raportoitiin lehdille.

– Tuntui, että vähän liikaa jo vahdittiin.

– Siihen aikaan ei kuitenkaan ollut nettiä. Se oli erilaista aikaa.

Linda Lampenius jakoi nimikirjoituksia Suur-Hollola-ajoissa vuonna 2000. Kuva: mhus

Lampenius ei pidä siitä, mihin suuntaan julkisuus on mennyt. Häntä huolettaa se, että nuoret ihmiset haluavat olla julkkiksia ja keräävät sosiaalisessa mediassa seuraajia hinnalla millä hyvänsä.

– Se on mennyt liian pitkälle. En ymmärrä, miten julkisuus voi olla jonkun työtä. Että tähdätään siihen, että mahdollisimman moni tietäisi sut.

Työn alla elämäkerta

Lampeniuksesta on kirjoitettu vuosikymmenten aikana paljon, yksi elämäkertakirjakin, mutta nyt hän haluaa kertoa tarinansa itse. Lampenius kirjoittaa parhaillaan elämäkertaa, ja sen on tarkoitus valmistua ensi keväänä, kun Lampenius täyttää 50 vuotta.

Lampenius aloitti viulunsoiton viisivuotiaana, ja koko lapsuuden ajan hän kiersi maailmaa Helsingin Juniorijousien kanssa. Opinnot Lampenius teki Sibelius-Akatemiassa. Kuva: Petri Liila

Aluksi Lampenius aikoi kirjoittaa vuosia kestäneestä syömishäiriöstään. Matkan varrella kirja on laajentunut.

– Käyn siinä läpi ihan kaiken. En halunnut kirjoittaa vain syömishäiriöstä ja ikävistä asioista, vaan myös hyvistä.

– Tuntuu kuin olisin elänyt monta elämää.

Toiveissa produktio viululle

Entä mitä Lampenius toivoo tulevaisuudelta? Ainakin hän haluaisi jatkaa esiintymisiä uuden trion kanssa ja laajentaa sen ohjelmistoa.

– Haluaisin ehkä tehdä myös produktion, jossa viulu on punaisena lankana. Mukana voisi olla monenlaisia solisteja, pop-artisteja ja oopperalaulajia. Haluaisin näyttää, mitä kaikkea viululla voi tehdä.

Iitin musiikkijuhlat 16.6. asti.

Poimintoja

Iitin musiikkijuhlat

Avajaiskonsertti 13.6. Iitin kirkossa, Bach, Schubert, Chaillou, Tšaikovski.

Perjantaikonsertti 14.6. Iitin kirkossa, Bach, Mozart, Sibelius, Tötterström, Brahms.

Lauantaikonsertti Iitin kirkossa 15.6. Vitali, Debussy, Hundsnes, Verdi, Beethoven.

Hiidenvuoren yökonsertti 15.6., esiintyjinä mezzosopraano Jeni Packalén, tenori Tuomas Katajala, pianisti Risto Lauriala.

Vierailukonsertti 16.6. Nastolan kirkossa. Chopin, de Sarasate, Tšaikovski, esiintyjinä muun muassa trio Mikkola-Lampenius-Kivilaakso.

Millamari Uotila
millamari.uotila@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Aiheet:

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi