Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Nastolan hallinnon haamut väistyivät purkutaiteen tieltä

Nastola-seura toi nykytaiteen isot nimet entiseen kunnantaloon. Kesänäyttelystä kasvoi samalla koko kesän mittainen taidekimara.

Nastolassa on nyt mahdollista eksyä taiteeseen. Sellainen olo tulee, kun kiertelee Kuvakirja-näyttelyssä, joka on vallannut sokkeloisen kunnantalon tilat lähes kokonaan.

Kuraattori Veikko Halmetoja on rakentanut entiseen virastorakennukseen elämyksellisen kokonaisuuden, joka yllättää katsojansa. Teokset on sijoiteltu virkamiesten entisiin työhuoneisiin, eikä katsoja voi ovea avatessaan koskaan oikein aavistaa, mitä huoneesta paljastuu.

Halmetoja sanoo olevansa erityisen kiinnostunut tiloista, jotka eivät ole varsinaisia gallerioita. Kaksi vuotta sitten hän täytti Mäntyharjulla taiteella kokonaisen purettavan kerrostalon.

– Erilaiset tilat tuovat taiteesta esille eri puolia, Halmetoja miettii.

Hylättyjä tiloja riittää

Mahdollisuudet ”purkutaiteen” saralla ovat lähes loputtomat, sillä Suomessa riittää hylättyjä tiloja. Nastolan tapauksessa tilanteesta voi löytää tiettyä symboliikkaakin, sillä siinä missä ennen oli itsenäisen kunnan hallinnollinen kivijalka, on nyt kolmannen sektorin pystyttämä väliaikainen taidenäyttely.

Se alleviivaa käsitystä häilyvästä paikallisesta identiteetistä, jonka rakentaminen jää yhä useammin vapaaehtoisten harteille. Nastolassa tässä on onnistuttu ilmeisen hyvin, sillä Kuvakirja on jo neljäs Nastola-seuran kesänäyttely.

Kuraattori Veikko Halmetoja esittelee Sami Funken valokuvia, jotka kuvaavat purkutuomion saaneita kerrostaloja. Kuva: Juha Peurala

Profiilia on pyritty nostamaan pikku hiljaa. Tänä kesänä taiteen ympärille on ympätty kokonainen kimara oheistapahtumia. Niistä ensimmäiset ovat torstaina kunnantalon pihalla järjestettävä Litku Klemetin keikka ja ensi viikonlopun Väristyksiä-sarjakuvafestivaali.

– Näyttelyyn ja oheistapahtumiin on vapaa pääsy. Ainoan poikkeuksen tekee ensi sunnuntain kirkkokonsertti, sanoo Nastola-seuran puheenjohtaja Liisa Helanto.

Luottopakit ja hyökkääjät

Kuvakirja-näyttelyssä on mukana 24 taiteilijaa ja noin 200 teosta. Porukan tunnetuin nimi lienee Elina Brotherus, jonka valokuvat ovat vallanneet portaikon ja entisen valtuustosalin aulatilat.

Elina Brotheruksen Hundertwasser mit hund -valokuva tervehtii kävijää kakkoskerroksessa vanhan valtuustosalin aulassa. Kuva: Juha Peurala

– Kutsuin ensin mukaan ne, joita pidän yleisesti kiinnostavina. Elina kuuluu ehdottomasti siihen joukkoon, olen seurannut hänen taidettaan lukioikäisestä lähtien. Sitten on tietty luottopakkien porukka, jonka tiedän hallitsevan tällaiseen tilaan liittyvät aikatauluhaasteet, Halmetoja kertoo.

Vappu Rossin tummanpuhuva installaatio levittää siipensä yhteen teknisen siiven varastohuoneista. Kuva: Juha Peurala

Yksi Halmetojan "luottopakeista" on Henrik Härkönen, joka rouhi pyhiä kuvioita muistuttavan Ghosts-reliefinsä suoraan kunnantalon alakerran seinään.

– Sieltä tuli yllättäen kaunis tiilipinta vastaan, joten jätin sen siihen, Härkönen kertoo.

Kierros jatkuu sisäilmaongelmien vuoksi aiemmin purkutuomion saaneessa talon teknisessä siivessä. Härkösen tavoin myös Paavo Halonen tuntuu kurottelevan intiimissä installaatiossaan kohti hengellisiä arvoja. Vappu Rossin luoma musta enkeli levittää puolestaan siipensä yhteen yläkerran ikkunattomista arkistokopeista.

Toinen näyttelyn kokoavista teemoista näyttäisi olevan ajatus luopumisesta tai muutoksesta. Esimerkiksi Sami Funke dokumentoi valokuvissaan purkutuomion saaneita taloja ja Laura Kärki vanhaa lapsuuskotiaan, joka on laitettu myyntiin.

Kolmannen sektorin toimintaa ja talkoovoimaa

Helannon mukaan Kuvakirja-näyttelyyn ja sen oheistapahtumiin on saatu noin 10 000 euroa sponsorirahaa yrityksiltä. Lisäksi mukana on EU:n Leader+ -rahoitusta, Nastolan aluejohtokunnan ja säätiöiden avustuksia sekä Nastola-seuran omia säästöjä. Hän kiittelee paikallisten seurojen ja yhdistysten sitoutumista asiaan, sillä näyttelyn kahviota pyöritetään talkoovoimin.

Paavo Halosen 7:s vaimo -installaatio päivystää yläkerrassa ja maalaa ikkunasta näkyvän maisemankin punaiseksi. Kuva: Juha Peurala

Kukaan ei osaa vielä sanoa, jääkö vanha virastotalo pysyvämmin kuvataiteen käyttöön. Talolla on muitakin käyttäjiä, sillä talvisin siellä järjestetään esimerkiksi suosittuja seniorien tietokonekursseja.

– Toivomme tietysti, että tämä kesä toimii osoituksena siitä, että kolmas sektorikin voi järjestää korkeatasoisia taidetapahtumia, Helanto muotoilee.

Kuvakirja-näyttely Nastolan vanhassa kunnantalossa (Pekkalantie 5) 18.8. asti.

Kuvakirja-näyttelyn oheistapahtumia

Nastolan taidekesä

Litku Klemetin ilmaiskonsertti Nastolan kunnantalon pihalla 13.6. klo 19.

Väristyksiä-sarjakuvafestivaali 15. ja 16.6. Paneelikeskustelu la 15.6. klo 12, mukana mm. Pertti Jarla ja Markku Koski. Myyntinäyttely ja työpajoja su 16.6. klo 12 alkaen.

Sunnuntaikonserttien sarja käynnistyy 16.6. klo 14 Nastolan kirkossa. Trio Mikkola-Lampenius-Kivilaakso konsertoi.

30.6. klo 14 Hyvän mielen jazzit taidekahviossa. Brass Jazz Quartet.

7.7. klo 14 Kesän säveliä taidekahviossa. Timo Mäkelä.

Sunnuntaikonsertit jatkuvat koko heinäkuun ajan.

8.8. klo 17. Tyhjenevät tilat ja niiden uusi elämä -paneeli. Puhumassa Pekka Timonen, Sipe Santapukki ja Jorma Ollila.

18.8. klo 14 Jäähyväiset kesälle. Viulisti Juliana Pöyry.

Katso kaikki Nastolan Kuvakirja-näyttelyyn liittyvät oheistapahtumat tästä .

Ilkka Kuosmanen
ilkka.kuosmanen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi