Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Lahden Runomaratonin johdossa aloittanut runoilija Juha Rautio ei usko pitkiin pesteihin: "Vallan pitää vaihtua"

Juha Raution kädenjälki näkyy Runomaratonilla jo tänä kesänä: ohjelma on monitaiteinen, niin kuin Raution esityksetkin.

Juha Raution viimeisin runokokoelma Festivaali ilmestyi viime vuonna. Uutta on luvassa jälleen elokuussa, kun Sääntö 0 julkaistaan. Kuva: Katja Luoma

Lahden Runomaraton on saanut historiansa ensimmäisen taiteellisen johtajan. Uudessa tehtävässä on aloittanut runoilija Juha Rautio, ja hänen kädenjälkensä näkyy jo tänä kesänä festivaalin ohjelmistossa.

Rautio on vasta päässyt esittelemään itsensä, kun hän jo rajaa aikakautensa kestoa. Runoilija aikoo viivähtää taiteellisen johtajan pestissä enintään kolme vuotta. Sitten on jonkun toisen vuoro.

– Mielestäni on hyvä, että taiteelliset johdot vaihtuvat. En tiedä vielä tulevasta luottamuksestani, mutta en missään tapauksessa aio olla kolmea vuotta pidempään, Rautio sanoo.

– Ihmisillä on tapana urautua. Pitää antaa muille tilaa. Yhdellä tuolilla liian pitkään istuminen on myös vallan keskittymistä. On hyvä, että yhdistyksissä ja tapahtumissa on liikettä, se on pelkästään tervettä.

Runomaratonilla ei ole aiemmin ollut taiteellista johtajaa. Pesti perustettiin, jotta ohjelman suunnittelu olisi turvattu ja taiteellinen laatu korkea, kuvaa hallituksen puheenjohtaja Rauno Kurki.

Lisää tunnettuutta Runomaratonille

Rautio on julkaissut neljä runokokoelmaa ja esiintynyt ympäri Suomen viidentoista vuoden ajan. Lahden Runomaratonilla hän vieraili kuitenkin ensimmäisen kerran viime vuonna. Yksi Raution tavoitteista on tehdä tapahtumaa tunnetuksi omanikäiselleen sukupolvelle.

– Tapahtumalla on tosi paljon mahdollisuuksia. Runomaraton on perinteikäs, mutta oman ikäryhmäni kenttä ei tätä välttämättä tunne, Rautio sanoo.

Rautio toivoo, että yhteistyö paikallisten tekijöiden kanssa vahvistuu. Tänä kesänä festivaali järjestää ohjelmaa esimerkiksi yhteistyössä lahtelaisen Inspis ry:n sekä Muotoiluinstituutin kanssa.

– Yhteistyö on myös hieno mahdollisuus tulla mukaan toimintaan. En usko ylhäältä päin tuotuun kulttuuriin. Paikallisten ihmisten pitää kokea, että tapahtuma on yhdessä tehty, meille lahtelaisille.

Juha Rautio aloitti festivaalin ohjelman suunnittelun toden teolla huhtikuussa. Viime vuoden keväällä hänelle väläyteltiin mahdollisuutta työskennellä tapahtuman taiteellisena johtajana. Kuva: Katja Luoma

Runo saa ympärilleen musiikkia ja tanssia

Runomaratonin ohjelmassa korostuu tänä vuonna monitaiteisuus. Esityksissä runous yhdistyy musiikkiin ja ääneen, tanssiin, kuvataiteeseen ja erilaisiin visuaalisiin elementteihin.

Monitaiteisuus on myös Raution erikoisalaa. Runojen ja proosan kirjoittamisen lisäksi Rautio tekee musiikkia, ja hän on luonut esityksiä muun muassa muusikoiden, tanssijoiden ja sirkustaiteilijoiden kanssa.

– Jo alkuvaiheessa minulla oli kaipuu tehdä myös kaikkea muuta. Aloin aika nopeasti haalia kaikkea mahdollista, mitä runouden ympärillä voisi tehdä. Pelkkä runojen esittäminen tuntui omalla kohdalla nopeasti läpikäydyltä.

– Minulle on kertynyt paljon kontakteja, ja on ollut hienoa päästä hyödyntämään kaikkea sitä Runomaratonin ohjelman suunnittelussa.

Kaiken kaikkiaan festivaalilla nähdään noin 35 esiintyjää.

– Väitän, että ohjelma on erilainen ja moniääninen. Mukana on eri-ikäisiä ja monesta taustasta tulevia runoilijoita. Tämän olen yrittänyt ottaa huomioon ohjelmaa suunnitellessani.

– Runous saatetaan kokea yleväksi ja juhlavaksi. Kannustaisin lahtelaisia olemaan ennakkoluulottomia. Uskon, että ohjelmasta voi löytää jotakin itselle ihan uutta.

T to E kollektiivi tuo Lahden Pro Puuhun Orimmeli-installaationsa. Se yhdistää japanilaisen origamin ja suomalaisen himmelin. Osana Runomaratonin Japanin viikkoja nähtävä näyttely on esillä 24. -29.6. Kuva: Katja Luoma

Kesäkuussa Tove Janssonin saarelle

Rautiolta ilmestyy elokuussa uusi runokokoelma Sääntö 0.

– Edellinen kokoelma (Festivaali, 2018) oli todella selkeä, yhden teeman alle keskittynyt. Nyt tilanne on päinvastainen. Mukana on monenlaisia tekstejä. Halusin antaa leijalle vähän lisää narua, Rautio kuvaa.

Festivaali käsitteli muun muassa tyhjiä tiloja ja ihmisen jälkeensä jättämää materiaa.

Lisäksi Rautiolla on työn alla taiteilijakirja yhdessä kuvataiteilija Aleksi Martikaisen kanssa. Vanhoilla kirjapainotekniikoilla toteutettava kirja etenee pala palalta muiden töiden ohessa. Sitä on tehty muun muassa Lahden Sammonkadulla Painovoima-yhdistyksen välineillä ja Helsingissä Päivälehden museossa. Myös Sääntö 0 saa käsityönä, vanhalla kirjasinprässillä tehdyt kannet.

Lisäksi Rautio viimeistelee ensi vuonna ilmestyvää novellikokoelmaansa. Kesäkuussa tarkoitus on vetäytyä tekemään töitä Tove Janssonin Klovharun saarelle yhdessä Lahden kaupunginteatterin dramaturgina työskentelevän, puoliso Taija Raution kanssa.

Runomaratonilla Juha Rautio nähdään myös esiintyjänä. Hän on mukana Pikku-Vesijärven puistossa lauantaina pidettävällä Green Grass Poetry Picnicillä.

Runomaraton Lahdessa 15.–16.6. Japanin viikot 29.6. asti.

Poimintoja ohjelmasta

Lahden Runomaraton

Poetry Slam karsinnat Ravintola Tirrassa 13.6. Voittaja edustaa Lahtea lavarunouden SM-finaalissa Helsingissä 17.8.

Valo ja vesi -runokonsertti 14.6. Sibeliustalon ja Pianopaviljongin rannassa. Esiintyjinä japanilainen popmuusikko Keitaney sekä Auli Kokkosen ja Henrik Norrin duo Korpisoi.

Green Grass Poetry Picnic -tapahtuma 15.6. Pikku-Vesijärven puistossa. 20 esiintyjää, muun muassa Tuula Hämäläinen, Sampo Sihvola, Juha Rautio, DXXXA D.

Paneelikeskusteluja ja esityksiä 16.6. Vaahterasalissa, muun muassa Katriina Ranne ja Duo Ote, Olli-Pekka Tennilän runomusiikkia, Hannu Salama & Vapaat Radikaalit.

Millamari Uotila
millamari.uotila@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi