Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Rikosylikonstaapeli Pasi Lönn kirjoitti lastenkirjan, jossa asiat kerrotaan sellaisina kuin ne ovat

Rikosylikonstaapeli ja kirjailija Pasi Lönn Stella-koiran kanssa. Kuva: Otto Virtanen

Mitä kaikkea poliisiasemalla tapahtuu? Tähän kysymykseen vastaa rikosylikonstaapeli ja kirjailija Pasi Lönn tuoreessa lastenkirjassaan Poliisiasema (Tammi). Teoksessa tutustutaan poliisikoira Reetun kanssa liikennepoliisin, rikostutkinnan sekä hälytystoiminnan työskentelyyn ja varusteisiin. Inspiraatio kirjaan syntyi jo reilu kolme vuotta sitten.

– Sain kuulla kirjastossa työskentelevältä vaimoltani, että poliisiaiheisia lastenkirjoja kysellään. Nykypäivän poliisin työssä kiinni olevia teoksia on tosi vähän, joten päätin tehdä tilanteeseen muutoksen, Lönn kertoo.

Poliisin ammattia ei glorifioida

Faktapohjaista lastenkirjaa kirjoittaessa on kirjailijan mukaan tärkeintä se, ettei asioita turhaan peitellä. Poliisiin ammattia ei myöskään glorifioida liikaa.

– Kuvitukset saavat olla vähän vinossa, mutta faktojen on oltava paikallaan. Yhdellä sivulla on kuvia poliisin ampuma-aseista. Siinä painotetaan, että suomalainen poliisi joutuu käyttämään niitä hyvin harvoin.

Kuvituksesta vastaa Lönnin aiemmissakin teoksissa mukana ollut Jussi Kaakinen.

– Kävimme Jussin kanssa tosi hyvää keskustelua kuvituksesta. Jos huomasin jotain totuudesta poikkeavaa, saimme sen nopeasti kuntoon. Vastaavasti Jussi piilotti minulle pieniä jippoja sinne tänne lopulliseen kuvitukseen.

Sanoilla on paljon merkitystä

Varsinainen kirjoitustyö kesti noin vuoden ajan. Vaikka Poliisiasema-kirjassa kuvitukset ovat suuressa osassa, löytyi kevyenkin tekstimassan kirjoittamisesta vaikeuksia.

– Sivulla saattaa olla vain pari lausetta tekstiä. Silloin yksittäisten sanojen painoarvo on paljon suurempi kuin esimerkiksi kokopitkässä romaanissa. Lauseita hiottiin kyllä huolella.

Pasi Lönnin teoksia on nyt yhteensä seitsemän. Kuusi aiempaa poliisin työstä kertovaa viihteellistä teosta on tarkoitettu varttuneemmille lukijoille.

– Jatkoa lastenkirjoihin on ehdottomasti luvassa. Aihepiiri saattaa kyllä poliisiasemasta vaihtua.

Ville Waali
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Aiheet:

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi