Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Kirjakauppaliitto näkee peikkoja hallitusohjelmassa

Oppikirjojen myynti on tuonut kirjakauppoihin muutakin asiakasvirtaa, Kirjakauppaliitto huomauttaa. Kuva Sysmän kirjakaupasta. Kuva: Mirja Hussain

Suomen Kirjakauppaliitto on huolestunut tulevan hallituksen kaavailuista muuttaa toisen asteen opetus maksuttomaksi. Liitto pelkää, että toteutuessaan päätös tekisi monien kirjakauppojen toiminnasta kannattamatonta.

Oppimateriaalien myynti on toiminut kustantajille ja kirjakaupoille bisneksen horjumattomana kivijalkana, sillä opiskelijat ovat ostaneet kirjansa hinnasta riippumatta. Esimerkiksi viime vuonna oppikirjojen euromääräinen myynti kirjakaupoissa kasvoi Kirjakauppaliiton vuositilaston mukaan 4,9 prosenttia, kun kaunokirjallisuuden myynti pieneni 12 prosenttia.

Kirjakauppaliiton toimitusjohtajan Laura Karlssonin mukaan oppikirjat eivät ole olleet kirjakaupoille mikään varsinainen kultakaivos, mutta sillä on ollut merkittäviä heijastusvaikutuksia.

Oppikirjat ovat kannatelleet kirjakauppaa. Toimitusjohtaja Laura Karlsson

– Oppikirjat ovat kannatelleet kirjakauppaa, sillä toisen asteen koulutuksen kirjojen ostajat ovat tuoneet kirjakauppoihin säännöllistä asiakasvirtaa. Nämä nuoret ovat tottuneet opiskeluvuosien aikana asioimaan kirjakaupassa, ja matkaan tarttuu muutakin luettavaa, Karlsson kuvailee Kirjakauppaliiton tiedotteessa.

Karlsson arvelee, että kirjakauppa saattaa kadota monelta paikkakunnalta kokonaan, jos tavoite toisen asteen opetuksen maksuttomuudesta toteutuu.

– Koko arvoketju kärsii, mikäli valtakunnallinen laajan valikoiman kirjakauppaverkko ja sitä kautta kulttuuriin ja sivistykseen kohdistuneet tulot vähenevät entisestään, Karlsson toteaa.

Kirjakauppaliitto on kuitenkin tyytyväinen hallituksen päätökseen jatkaa lukemisenedistämishanke Lukuliikettä.

– Suomi tarvitsee vahvasti lukutaitoisia ja -haluisia ihmisiä myös tulevaisuudessa. Toivottavasti oppikirjoihin aiemmin käytetystä rahasta ainakin osa vapautuu perheissä yleisen kirjallisuuden hankintoihin, Karlsson esittää.

Ilkka Kuosmanen
ilkka.kuosmanen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi