Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Wien kutsuu Elina Vähälää, mutta kesälomaa huippuviulisti viettää Asikkalassa

Lahtelaistaustainen viulisti sai huippupaikan viulunsoiton professorina klassisen musiikin kaikkein pyhimmästä.

Elina Vähälä harjoitteli Ahon 2. viulukonserttoa Sinfonia Lahden ja Osmo Vänskän kanssa Sibeliustalossa maanantaina. Kuva: Katja Luoma

Viulisti Elina Vähälä on kesäkuun alkupäivinä niin kiireinen, että vaikka sijaitsemme hetken samassa kaupungissa, haastattelu on pakko hoitaa puhelimessa.

Vähälä on harjoitellut vielä aamupäivällä Sinfonia Lahden ja kapellimestari Osmo Vänskän kanssa Sibeliustalossa. Kun saan hänet puhelimen päähän, hän kiitää jo junassa kohti Naantalia. Sopiva aikaikkuna löytyy Pasilasta lähdön jälkeen ”ennen kuin ne tunnelit alkavat”.

Vähälä esiintyy keskiviikkona Naantalin musiikkijuhlilla Sinfonia Lahden solistina. Lahden kaupunginorkesteria voi pitää hänen ”kasvattajaseuranaan”, sillä Lahdessa opiskellut viulisti teki solistidebyyttinsä juuri lahtelaisten kanssa 12-vuotiaana.

Naantalissa hän tulkitsee Kalevi Ahon toisen viulukonserton, joka on Sinfonia Lahdelle uusi. Vähälä puolestaan oli mukana jo kantaesityksessä syksyllä 2016.

Kalevi Ahon toinen viulukonsertto ottaa kaikki tehot irti solistista. Kuva: Katja Luoma

– Kyllä huomaa, että orkesteri on aiemminkin soittanut Ahoa, Vähälä kiittelee tuntumaa konserton ensimmäisten harjoitusten jälkeen.

Naantalin esitys on Ahon konsertolle jo kymmenes, mikä tekee siitä uuden musiikin mittakaavassa pienoisen hitin. Keväällä Vähälä soitti teoksen Olari Eltsin ja Kymi Sinfoniettan kanssa myös levylle, jonka BIS julkaisee ilmeisesti syksyllä.

Kolmiosaisen konserton suosiota saattaa selittää se, että kyseessä on vanha kunnon virtuoositeos, joka ottaa kaikki tehot irti solistista.

– Viulun koko rekisteri on käytössä. Mukana on paljon leikillisyyttä, dramatiikkaa ja tanssillisuutta ja kaikki huipentuu tietysti iskevään prestissimoon. Vaikka se rakentuu kuten perinteinen konsertto, kuulijalle tulee tunne, että mitään tällaista ei ole aiemmin kuultu, Vähälä analysoi.

Muutto Wieniin

Naantalin musiikkijuhlat avaa Elina Vähälän (s. 1975) kiireisen festivaalikesän. Kaikkiaan hän soittaa 40-vuotisjuhliaan viettävässä tapahtumassa kahdeksassa konsertissa. Sitä seuraavat Hauhon musiikkijuhlat ja Kuhmon kamarimusiikki.

Elina Vähälä poseerasi Naantalin musiikkijuhlilla kesällä 2006. Kuva: Tatu Hiltunen

– Soitan tänä kesänä enemmän Suomessa kuin pitkään aikaan, mikä on aivan mahtavaa. Lisäksi käyn Pohjois-Irlannissa Barry Douglasin isännöimällä festarilla. Kesä päättyy Loviisan Sibeliuspäiviin syyskuussa, Vähälä listaa.

Vähälä on jakanut jo kymmenisen vuotta aikansa oman solistiuransa ja opetustyön kesken. Viime vuosina häntä on työllistänyt erityisesti Karlsruhen musiikkikorkeakoulu. Ensi syksynä Saksan-koti täytyy kuitenkin muuttaa Itävaltaan, sillä Vähälä aloittaa viulunsoiton professorina Wienin musiikin ja esittävän taiteen yliopistossa.

Menestyminen vaatii suurta nöyryyttä omaa tekemistä kohtaan. Viulisti Elina Vähälä

– Siitä tulee jännää! Aika iso elämänmuutos aika lyhyellä varoitusajalla, Vähälä kuvaa.

Vähälän pesti noin 3 000 opiskelijan korkeakoulussa alkaa lokakuun alussa. Hän päätti pyrkiä virkaan hetken mielijohteesta, sillä tehtävään haluttiin juuri ihminen, jolla on aktiivinen solistiura. Toisaalta professuuri tarkoittaa sitä, että jatkuvasti ei olisi suotavaa olla reissussa.

– Pyrin siihen, että en tee yli kahden viikon reissuja. Omia oppilaita minulle tulee todennäköisesti noin kymmenen, Vähälä ennakoi.

”Taitava pieni viuluniekka” valmistautui konservatorion kuopuskonserttiin syksyllä 1984. Kuva: ESS arkisto

Pärjäävätkö suomalaiset vielä?

Wien on kenties se kaikkein kovamaineisin paikka klassisen musiikin maailmassa. Vähälälle kaupunki on kuitenkin verraten uusi. Soolodebyyttinsä hän teki siellä vuonna 2015, silloinkin Sinfonia Lahden kanssa.

– Onhan siinä tietynlaista prestiisiä, kun kaupungin musiikkitraditio ulottuu jonnekin Haydniin asti, Vähälä miettii.

Pitkien perinteidensä vuoksi Keski-Euroopan musiikkikoulut houkuttelevat myös klassisen musiikin lupauksia Aasiasta. Vaikka opettaminen on pohjimmiltaan aina samanlaista, oppilaissa kulttuurierot näkyvät väistämättä.

Suomalaiset ovat Vähälän mukaan usein itsenäisiä opiskelijoita mutta eivät välttämättä aina kaikkein kurinalaisimpia harjoittelijoita. Aasian maista tulevien kohdalla opettaja taas saattaa saada kylkiäisinä joskus hyvinkin voimakastahtoiset manageri-vanhemmat.

– Suomalaiset voivat olla hyvinkin taiteellisia, mutta eivät välttämättä aina ymmärrä, että se tylsä perustyökin pitää vain hoitaa. Menestyminen vaatii suurta nöyryyttä omaa tekemistä kohtaan, Vähälä huomauttaa.

Elina Vähälä treenasi Sibeliustalossa vuonna 2000. Kuva: Kai Sinervo

Kesällä pitää päästä mökille

Vähälän oma kipinä viulua kohtaan syttyi kolmivuotiaana television Viuluviikarit-ohjelmasta. Myös musiikkileikkikoulun opettaja suositteli hänelle soittimeksi viulua, ja sattumoisin Seppo Reinikainen keräsikin juuri niihin pikkuoppilaiden viululuokkaa Lahden konservatoriossa.

Kaveripiiri oli soittoharrastukselle suopea. Vähälän lapsuusvuosien kavereihin kuului esimerkiksi Sinfonia Lahden nykyinen konserttimestari Maaria Leino.

– Viulunsoitto oli hirmu hauskaa, ja kaikkein kivointa oli tietysti yhteissoitto. Tajusin tosi aikaisin, että haluan tehdä tätä työkseni, Vähälä muistelee.

Vähälän Suomen-koti on nykyisin Helsingissä. Suhteet lapsuuskaupunkiin ovat kuitenkin säilyneet tiiviinä, sillä Vähälän vanhemmat asuvat yhä Lahdessa. Kolme viikon kesälomallaan viulisti aikoo ehtiä tehdä kunnon retriitin mökilleen Asikkalaan.

– Suomen luonto on aivan mahtava rentoutumispaikka. Lähden mielelläni myös kalastamaan, jos joku vie. Yksinäni en kuitenkaan lähde, viulisti linjaa.

Suomen luonto on Elina Vähälälle tärkeä rentoutumispaikka.
Ilkka Kuosmanen
ilkka.kuosmanen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi