Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Kirja-arvio: Sujata Masseyn uuden sarjan avaus tuntuu keskinkertaiselta dekkarilta

Sujata Massey tunnetaan Rei Shimura -dekkareistaan. Kuva: Riku Isohella

Sujata Massey
Murha Bombayssa. Perveen Mistry tutkii
Suom. Maija Heikinheimo. Gummerus 2019. 460 s.

Yhdysvaltalainen kirjailija Sujata Massey tunnetaan Rei Shimura -etsiväsarjasta, jossa liikutaan Japanissa. Hänen uusin dekkarisarjansa sijoittuu 1900-luvun alun Intiaan. Kirjailijaa on innoittanut Intian ensimmäinen asianajajanainen Cornelia Sorabji.

Sarjassa seikkailee Perveen Mistry, ainoa juristinainen Bombayssa. Hän työskentelee lakitoimistossa myös oikeusavustajana, kääntäjänä ja kirjanpitäjänä.

Oikeudessa hän ei vielä saa esitellä tapauksia, koska on nainen. Perveen on syntynyt aikoinaan Iranista muuttaneeseen zarathustralaiseen sukuun.

Naisten oikeudet

Sarjan aloitusromaanissa Murha Bombayssa Perveen selvittää rikosta muslimikodissa. Siellä asuvat eristyksissä hiljattain menehtyneen miehen kolme vaimoa lapsineen ja palvelijoineen.

Rei Shimuraan verrattuna Perveen Mistry -kirjat etenevät rauhallisemmin.

Perveen perehtyy naisten perintöoikeuksiin ja auttaa heitä tekemään päätöksiä. Hän luovii älykkäästi miesten hallitsemassa yhteisössä.

Dekkarijuonen kanssa vuorottelee tarina Perveenin omasta elämästä. 1910-luvun lopulla hän opiskelee ainoana naisena oikeustiedettä Bombayssa. Muut opiskelijat ja opettajat pyrkivät estämään sen.

Tarjoaako intohimoinen rakkaus ja mahdollinen avioliitto lahjakkaalle Perveenille paremman tulevaisuuden?

Kiehtovan Intian kulisseissa

Masseyn uuden sarjan avaus tuntuu keskinkertaiselta dekkarilta. Juonen romanttinen osuus jännittää enemmän kuin murhan ratkaiseminen.

Viihdekirjallaan Massey houkuttelee lukijan tutustumaan monikulttuuriseen ja -kieliseen Intiaan. Kirjaan painettujen karttojen ja sanaston avulla lukija ymmärtää tarinan vivahteita. Maija Heikinheimon suomennos soljuu luontevasti.

Rei Shimura -sarjaan verrattuna Perveen Mistry -kirjat etenevät rauhallisemmin ja kannustavat naisia vielä avoimemmin. Perveen esimerkiksi vastustaa äitinsä tavoin naisten sulkemista koppiin kuukautisten ajaksi.

Sujata Massey on työskennellyt toimittajana. Suomeksi on käännetty muidenkin toimittajien rikoskirjoja Intiasta.

Kishwar Desain raaoissa romaaneissa murhia ratkoo sosiaalityöntekijä, Tarquin Hallin viihdedekkareissa hauska yksityisetsivä apulaisineen. He kaikki haluavat korjata yhteiskunnan epäkohtia.

Terhi Anttila
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Aiheet:

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi