Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Näyttelijä Jaana Saarinen on aina ollut elämälle ahne – Heinolan kesässä hänestä tulee Hyacinth Bucket

Heinolan kesäteatterissa viihtyvä näyttelijä on esiintynyt televisiossa, elokuvissa ja teatterissa lähes yhtäjaksoisesti kaksivuotiaasta lähtien.

Jaana Saarinen näyttelee nyt neljättä kertaa Heinolan kesäteatterissa. Kuva: Katja Luoma

Se lausutaan bukee, ei bucket, painottaa näyttelijä Jaana Saarinen. Tämä lienee itsestään selvää niille, jotka ovat katsoneet Pokka pitää -sarjaa televisiosta.

Suosittu brittisarja kertoo työväenluokkaisesta Hyacinth Bucketista, joka haluaisi kovasti olla vähän ylempiluokkainen. Valitettavasti hänen sukunimensä tarkoittaa peribrittiläisesti lausuttuna ämpäriä. Ranskalaisperäinen lausuminen taas viittaa kukkapuskaan tai viiniin (bouquet).

Vaikka sanaleikki ei oikein käänny suomeksi, 1990-luvun tv-sarja saavutti suuren suosion Suomessakin. Käsikirjoittaja Roy Clarke kirjoitti sarjan pohjalta näytelmän vuonna 2010.

Hyacinthiksi Heinolan kesäteatterissa muovautuva Jaana Saarinen aikoo tehdä hahmostaan niin paljon tv-sarjan kaltaisen kuin mahdollista.

– Sitä ihmiset kuitenkin tulevat katsomaan. Nämä ovat niin ikonisia hahmoja, että niistä on turha ruveta tekemään mitään vahvaa uutta tulkintaa, Saarinen linjaa.

Jaakko Saariluoman ohjauksessa seuraillaan teatteriseuruetta, joka harjoittelee murhamysteeriä. Naapurin Emmet (Taisto Oksanen) yrittää pitää Hyacinthin poissa näytelmäharjoituksista – huonolla menestyksellä tietysti, sillä Hyacinth on (tai luulee olevansa) koko seutukunnan sosiaalisen elämän moottori.

– Sillähän on äärettömän vahva itsetunto, eikä se ole todellakaan tottunut pyytelemään anteeksi. Tietysti se on myös turhamainen, mutta sellaisiahan ihmiset usein ovat, Saarinen huomauttaa.

Koska Hyacinth on myös ”pönäkkä täti”, rooliin kuuluvat peruukki ja kunnon toppaukset. Esimakua illuusion toimivuudesta on jo saatu. Kun Saarinen poseerasi hahmostaan tehdyn pahvikuvan kanssa messuilla, ihmiset tulivat kyselemään, mikä hänen oma roolinsa näytelmässä on.

Jaana Saarinen ja pahvi-Hyacinth ovat jo tehneet yhteisesiintymisiä messuilla. Kuva: Katja Luoma

Mutta eikö ole turhauttavaa jäljitellä jonkun toisen aiemmin tekemää roolia?

– Ei, tämäkin on tätä näyttelijän työtä, Saarinen kuittaa.

Kommentti kuvastaa Saarisen (s. 1955) mutkatonta suhdetta työhönsä. Helsinkiläissyntyinen näyttelijä on aina mennyt mielellään sinne missä on tarvittu, eikä ole nirsoillut rooliensa suhteen.

Ensimmäisen tv-esiintymisensä Saarinen teki kaksivuotiaana Tesvisiossa, joka oli teekkarien esiaste varsinaisille televisiolähetyksille. Lähetykseen rakennettiin lastenjuhlat, joita sponsoroi Pukeva-Kappakeskus-tavaratalo.

– Päädyin siihen mukaan tavaratalossa työskennelleen isäni kautta. Lauloin studiossa Aa-aa Heikki, kissa se langoilla leikki. Myöhemmin äiti kirjoitti minun ja siskoni leikkejä ylös, ja me näyteltiin niitä sitten televisiossa, Saarinen muistelee.

Saarinen kuvaa itse työuraansa ”yksioikoiseksi”. Vuosikymmeniä laitosteattereissa työskennellyt näyttelijä on tähdännyt ammattiin lapsesta saakka eikä ole tehnyt suuria poikkeamia urapolultaan.

Niinpä hän yllättyi itsekin, kun virkavapaa Kotkan kaupunginteatterista sai jatkokseen päätöksen jättäytyä freelanceriksi vuonna 2006. Sen jälkeen Saarista ovat työllistäneet erityisesti kotimaiset tv-tuotannot. Hän on ollut mukana esimerkiksi Salatuissa elämissä, Ex-onnellisissa, Keisari Aarniossa ja Aikuiset-sarjassa.

– Näin jälkikäteen ajateltuna freeksi heittäytyminen oli todella hyvä ratkaisu. En ollut kyllästynyt laitosteatteriin, mutta jonkinlainen elämänahneus siinä iski. Koska lapsetkin olivat jo muuttaneet kotoa, huomasin, ettei mua pidätellyt Kotkassa enää mikään, vuonna 2013 Espooseen muuttanut Saarinen sanoo.

Yhden elämänsä rankimmista rooleista Saarinen tekee Äiti-elokuvassa, joka tuli elokuvateattereihin toukokuun alussa. Saarinen näyttelee elokuvan pääosan miehensä puukottaneena naisena, joka vapautuu vankilasta ja alkaa etsiä tytärtään.

Jaana Saarinen näyttelee Äiti-elokuvassa vankilasta vapautuvaa naista. Saarinen pohjusti roolia tapaamalla naisvankeja Hämeenlinnassa. Kuva: Laura Mainiemi

Ennen kuvauksia elokuvantekijät kävivät Hämeenlinnan vankilassa tapaamassa naisvankeja.

– Olihan se vavahduttavaa huomata, miten pienessä kuplassa sitä lopulta itse elää. Naisten tarinoita kuunnellessa tuli myös miettineeksi, että kaikki ei todellakaan ole aina sitä miltä näyttää.

Äiti olisi voinut toimia Saarisen lippuna Cannesin elokuvajuhlille, sillä elokuvaa kaupiteltiin festivaalin myyntitapahtumassa. Saarinen päätti kuitenkin jättää Ranskan-reissun väliin, sillä Heinolan kesäteatterin harjoitukset olivat jo käynnissä.

– Varmasti olisin saanut vapaata, mutta en edes pyytänyt. Työmoraalini on sellainen, että kun olen johonkin lupautunut, niin silloin ei livetä harjoituksista.

Jokaisessa roolissa tärkeintä on lopulta löytää ihminen stereotyyppien takaa. Saarinen kertoo kolmekymppisten lastensa puuttuvan herkästi asiaan, jos äiti alkaa puhua roolihahmoistaan tai maailmasta liikaa tyypitellen.

Näyttelijän tehtävänä on etsiä ihminen tyyppien takaa. "Se on yllättävää, millaisista ajatuksista sitä saa itsensä kiinni", Jaana Saarinen sanoo. Kuva: Katja Luoma

– Se on yllättävää, millaisista ajatuksista sitä saa itsensä kiinni. Lapset ovat hyviä ravistelijoita.

Syksyllä Saarista odottaa työ Turussa. Hän näyttelee Jukka Rasilan kanssa Linnateatterin Piru naiseksi -komediassa, joka lupailee näköalaa naiseuden ”pimeälle puolelle”.

– Jaana Saarisen sielua koulitaan taas vähän vahvemmaksi, Saarinen nauraa.

Pokka pitää saa ensi-iltansa Heinolan kesäteatterissa 13. kesäkuuta.

Ilkka Kuosmanen
ilkka.kuosmanen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi