Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Pekka Timonen kulttuurin merkityksestä: "Se on hiiva, joka kohottaa taikinaa eikä kirsikka kakun päällä"

Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timonen sanoo, että kulttuuri tekee kaupungista elinvoimaisen: "Toivon, ettei siitä tarvitsisi enää keskustella."

Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timonen on valinnut työhuoneensa seinälle muun muassa Ville Rädyn maalauksen Lahden kaupungin taidekokoelmasta. Teokseen maalatut sakset jäävät piiloon kaupunginjohtajan taakse. Kuva: Ronja Koskinen

Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timonen osoittaa työhuoneensa seinällä olevan maalauksen kulmaa. Siihen on ihan selvästi maalattu mustat sakset.

– Niistä on kysytty, ovatko ne sakset, joilla kaupunginjohtaja leikkaa budjettia, Timonen sanoo nauraen.

Maalaus on Lahdesta lähtöisin olevan kuvataiteilijan Ville Rädyn Line of Hope (2009). Kaupunginjohtaja on valinnut sen työhuoneensa seinälle viime syksynä Lahden kaupungin taidekokoelmasta, kun hän aloitti työt Lahdessa.

Timonen toteaa teoksen sopivan hyvin ripustuspaikkaansa, sillä kaupungintalon ikkunasta näkyy samanlainen radiomasto kuin maalauksessa on. Teoksessa kuvattujen saksien hän ajattelee viittaavan Lahden teollisuuden historiaan, jossa tekstiiliteollisuudella on vahva osansa.

Maalauksista hyvää palautetta

Timosen työhuoneen seinällä on toinenkin maalaus, jonka hän on valinnut samasta kaupungin taidekokoelmasta viime syksynä. Väinö Hämäläisen (1876–1940) maalauksessa Myllykoski virtaa vapaana talvisessa maisemassa Sortavalassa. Teos muistuttaa kaupunginjohtajan mukaan Karjalasta, johon monilla lahtelaisilla on juuria.

Rädyn ja Hämäläisen maalaukset ovat tyyliltään erilaisia, mutta ne sopivat Timosen mukaan hyvin yhteen.

– Ne luovat rauhaa työhuoneeseen, joka käytännössä on kokoushuone.

Timonen sanoo, ettei ole lainkaan yhdentekevää, mitä seinillä on. Hänellä on siitä kokemusta ajalta, jolloin hän työskenteli yhdessä aiemmista työpaikoistaan Helsingin kulttuurijohtajana.

– Kokoushuoneen seinillä olleet teokset piti tuolloin vaihtaa, sillä niistä tuli palautetta vierailta. Jokin niissä häiritsi heitä.

Nykyisistä valinnoistaan työhuoneensa seinillä Timonen kertoo saaneensa vain hyvää palautetta.

LAD ja Malski tosi tärkeitä

Timosen työhuoneelleen valitsemat teokset ovat Lahden kaupungin kokoelmasta, jonka kartuttamiseen ei kaupunki ole osoittanut määrärahoja yli 20 vuoteen. Kokoelma karttuu lahjoituksin. Se ei Timosen mielestä ole huono tapa kartuttaa kokoelmaa, mutta vaatii kaupungilta myös rohkeutta kieltäytyä lahjan vastaanottamisesta, jos lahjoitus ei täydennä kokoelmaa.

Pekka Timonen tutkii työhuoneensa seinällä olevaa Väinö Hämäläisen maalausta. Myös sen hän on valinnut työhuoneeseensa itse. Kuva: Ronja Koskinen

Timonen sanoo, että määrärahaa voidaan jatkossa harkita, mutta tällä hetkellä kaikki paukut suunnataan rakenteilla olevaan taide- ja muotoilukeskukseen LADiin.

– Siitä tulee monella tapaa tärkeä paikka. Uskon, että se voi tarjota vielä enemmän. Koko Malski on tosi tärkeä asia Lahden kehitykselle ja sille, minkälainen kaupunki Lahti jatkossa on.

Keskuksen valmistumisen jälkeen Lahdessa on Timosen mukaan kolme hienoa kulttuuritaloa – Sibeliustalo, kaupunginteatteri ja LAD – jotka tarjoavat laadukkaat puitteet tehdä ihmisiä kiinnostavia sisältöjä.

– Sibeliustalossa on Suomen hienoin akustiikka, ja teatterin pääsali on Suomen toiseksi suurin, Timonen hehkuttaa.

Timonen innostuu myös siitä, että LADin ansiosta Lahden keskusta laajenee Ristinkirkon toiselle puolelle Päijänteenkadulle.

Puhetta eurojen lisäksi painotuksista

Resurssien riittäminen puhuttaa kulttuuriväkeä jatkuvasti. Kaupunginjohtaja toivoisi euroista puhumisen lisäksi puhetta siitä, millä tavoin kulttuurin eurot kohdennetaan.

– Kulttuurin kentän pitäisi pystyä olemaan kiinni ajassa. Kulttuurin sisällöt ja myös yleisöt muuttuvat. Se on haaste myös kulttuuritoimijoille.

Timosen mielestä kaikkien kaupunkien ei tarvitsisi hoitaa asioita samalla tavalla. Hänestä on jossain määrin huolestuttavaa, että kaupungit harjoittavat samanlaista kulttuuripolitiikkaa.

– Ne voisivat profiloitua rohkeammin: millainen on juuri tämän kaupungin omaleimainen kulttuuri, millaista teatteria tai vaikkapa musiikkia täällä tehdään. Paikalliset alakulttuurit ovat myös tärkeitä.

Ranta-Kartanon taideohjelma on hieno

Kuluneena talvena esille nousi myös julkinen taide evakkopatsas-hankkeen myötä. Hankkeen yhteydessä puhuttiin myös prosenttiperiaatteesta, jolla hankitaan taidetta uusille alueille tai rakennuksiin.

Timonen sanoo, ettei ole sataprosenttisesti prosenttiperiaatteen kannalla. Hänen mielestään projektiluonteinen rahoitus voisi toimia Lahdessa prosenttiperiaatetta paremmin.

– Meillä on valmistunut talvella Ranta-Kartanon taideohjelma. Se on projektiluontoisesta suunnitelmasta hieno esimerkki, kun se valmistuu.

Kulttuurin merkitys ymmärretty

Kulttuurin merkitys on Timosen mukaan kehittyville ja elinvoimaisille kaupungeille kiistatonta. Kulttuurilla on hänen mukaansa aivan välttämätön osansa kaupunkien välisessä kilpailussa: se tuo elävyyttä, vahvistaa imagoa, vetää kävijöitä ja kiinnostaa myös sijoittajia. Kulttuuriin kytkeytyy myös paljon yritystoimintaa ja työpaikkoja.

– Oli kulttuurista mitä mieltä tahansa – oli se sitten läheistä tai ei – sillä on yhteys kaupungin elinvoimaan. Toivon, ettei siitä tarvitsisi enää keskustella.

Timosen mukaan kulttuuri ei ole luksustuote, johon on varaa sitten kun kaikki muu on hoidettu. Poliittiset päättäjät ovat hänen mielestään tiedostaneet asian Lahdessa hyvin. Siitä kertovat Timosen mielestä nykyisen valtuuston tekemät päätökset.

– Kulttuuri ei ole kirsikka kakun päällä vaan hiiva, joka kohottaa taikinaa.

Anne Honkanen
anne.honkanen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi