Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Gallen-Kallela, Simberg, Schjerfbeck... Orimattilan taidemuseon kokoelma on huonosti tunnettu helmi

Taidemuseosta löytyy suomalaisten rakastamien suomalaistaiteilijoiden teoksia. Museon kokoelmassa on myös lähes kaikkien Suomen kultakauden taiteilijoiden teoksia.

Orimattilan kulttuuripäällikön Henrika Sunan suosikkiteos on tämä Helene Schjerfbeckin Sokea nainen -maalaus. Kuva: Ronja Koskinen

Orimattilan taidemuseossa kävijä voi yllättyä nimistä, joita maalausten kulmaan on merkitty: Akseli Gallen-Kallela, Ferdinand ja Magnus von Wright, Hugo Simberg, Helene Schjerfbeck, Albert Edelfelt, Pekka Halonen, Eero Järnefelt...

Ilmari Wall-Hakala halusi, että kokoelma on täällä kaikkien nähtävillä. Kulttuuripäällikkö Henrika Suna

Taidemuseossa on paljon erittäin tunnettujen suomalaistaiteilijoiden teoksia. Tekijät ovat sellaisia, joiden maalauksia tai veistoksia ei löydy jokaisen suomalaisen museon kokoelmista. Miten on mahdollista, että pienessä taidemuseossa on näin tunnettujen taiteilijoiden töitä? Entä kuinka merkittävistä teoksista on kysymys?

Jälkimmäiseen kysymykseen lienee tällä hetkellä paras vastaamaan Nikke Kaartinen, jonka toimittama kirja Orimattilan taidemuseon kokoelmista julkaistiin huhtikuun lopussa.

– Taiteilijanimet ovat erittäin hyvin tunnettuja, mutta suurin osa teoksista ei kuulu tekijöidensä tunnetuimpiin teoksiin, eivätkä ne ole olleet muualla esillä. Tuntemattomuudesta kertoo esimerkiksi se, että monet teoksista on valokuvattu vasta nyt ensimmäistä kertaa, kun kokoelmista tehtiin kirja.

Taidekirja – Tuntemattomat tutut Orimattilan taidemuseossa -teoksessa esitellään noin 70 Orimattilan taidemuseon kokoelmien teoksista valokuvin. Kaartinen kertoo, että kirjaan valittiin mahdollisimman kattava läpileikkaus kokoelmista. Mukana on lisäksi tekstejä usealta kirjoittajalta, jotka ovat olleet tekemisissä Orimattilan taidemuseon kanssa sen historian aikana.

Emil Halosen veistos Tanssiva Diana on Orimattilan taidemuseossa. Kuva: Ronja Koskinen

Mahdollisimman moni esillä

Entä kuinka tunnettujen taiteilijoiden teokset ovat päätyneet Orimattilan taidemuseoon?

Orimattilan kulttuuripäällikkö Henrika Suna puolestaan osaa vastata tähän. Suna kertoo, että jutun alussa mainittujen taiteilijoiden teokset kuuluvat Taidesäätiö Ilmari ja Toini Wall-Hakalan kokoelmaan, joka on Orimattilan taidemuseossa esillä. Kokoelmasta löytyy lähes kaikkien Suomen taiteen kultakauden tunnetuimpien nimien teoksia. Kaikkiaan siinä on noin 170 maalausta ja piirustusta sekä noin 60 veistosta.

Kokoelman keräämisen aloitti Ilmari Wall-Hakala (1904–1973) 1940-luvulla. Hän ei asunut Orimattilassa, mutta hän koki Sunan mukaan paikkakunnan kotipaikakseen. Wall-Hakalan isä oli kotoisin Orimattilasta, ja Ilmari Wall-Hakalalla oli paikkakunnalla kesäkoti.

– Ilmari Wall-Hakala halusi, että kokoelma on täällä kaikkien nähtävillä.

Lue myös: Orimattilan taidemuseo uudisti Erkko-näyttelynsä – mikä nosti Erkon veljekset Orimattilasta maailmalle ja mitä tapahtui tuntemattomaksi jääneelle Hilda-sisarelle?
 

Ensin kokoelmaa esiteltiin Orimattilan nykyisellä kaupungintalolla, kunnes Orimattilan taidemuseo avattiin. Museo täytti viime vuonna 40 vuotta.

Suna kertoo, että myös kokoelman säilyttämisestä tehdyssä sopimuksessa edellytetään, että teokset ovat yleisön nähtävillä. Hänen mukaansa sopimusta on tulkittu siten, että teoksia pidetään mahdollisimman paljon esillä Orimattilan taidemuseossa.

– Pyrimme pitämään mahdollisimman vähän teoksia varastossa piilossa yleisöltä ja myös vaihtamaan ripustusta aika ajoin.

Hugo Simbergin maalaus Madonna ja lapsi on hiukan erilaista Simbergiä. Kuva: Ronja Koskinen

Schjerfbeck suosikki

Kokoelman vanhimpia teoksia ovat suomalaisen taidemaalarin Aleksander Lauréuksen (1783–1823) maalaukset.

Kulttuuripäällikkö Henrika Sunan omia suosikkeja on Helene Schjerfbeckin Sokea nainen -maalaus. Sunaa ilahduttaa myös se, että kokoelmaan kuuluu paljon muitakin naistaiteilijoita: Amélie Lundahl, Fanny Churberg, Maria Wiik, Ester Helenius, Ada Thilén, Venny Soldan-Brofeldt, Dora Wahlroos...

– Ajattelen Ilmari Wall-Hakalan olleen aikaansa edellä, kun hän arvosti naistaiteilijoita.

Kokoelmista kirjan toimittanut Nikke Kaartinen sanoo, että hänen suosikkinsa vaihtelevat. Hän nostaa esille esimerkiksi Essi Renvallin veistoksista kootun kokonaisuuden.

Orimattilan taidemuseossa on kesän ajan myös lapsille suunnattu näyttely, jossa pääsee leikkimään. Kuva: Ronja Koskinen

Kesällä koruja ja näyttely lapsille

Orimattilan taidemuseo tarjoaa kesällä näkemistä myös erityisesti lapsille. Riimikissa karkuteillä -näyttelyssä on esillä Karoliina Pertamon kirjakuvituksia.

Toiminnallisen näyttelyn ripustuksessa on huomioitu lyhyet katselijat. Taulujen lisäksi siellä on rekvisiittaa leikkeihin.

Kesäkuun alussa Orimattilan taidemuseossa avataan korutaiteen näyttely, jossa on mukana myös kansainvälisiä korutaiteilijoita.

Pentti Papinahon Hakkapeliittojen kotiinpaluusta on museossa kipsiluonnos. Kuva: Ronja Koskinen
Kokoelmat

Orimattilan taidemuseo

Orimattilan taidemuseossa on Ilmari ja Toini Wall-Hakalan taidesäätiön kokoelman teoksia, kuvanveistäjä ja professori Pentti Papinahon kokoelma sekä Orimattilan Erkot -näyttely.

Wall-Hakalan taidesäätiön kokoelmassa on teoksia lähes kaikilta Suomen taiteen kultakauden tunnetuimmilta taiteilijoilta.

Wall-Hakalan kokoelmassa on noin 170 maalausta ja piirustusta sekä noin 60 veistosta.

Wall-Hakalan kokoelman taiteilijoita ovat muun muassa: Wäinö Aaltonen, Markus Collin, Albert Edelfelt, Akseli Gallen-Kallela, Pekka Halonen, Werner Holmberg, Eero Järnefelt, Unto Koistinen, Berndt Lindholm, Hjalmar Munsterhjelm, Walter Runeberg, Helene Schjerfbeck, Ville Vallgren ja Maria Wiik.

Anne Honkanen
anne.honkanen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi