Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Kirja-arvio: Voltairen Mikromegas kuvaa avaruusolioiden käyntiä Perämerellä

Ranskalaiskirjailija Voltairen muotokuva on Nicolas de Largillièren ateljeen maalaus noin vuodelta 1725. Kuva: Charles Floquet

Voltaire

Mikromegas

Suom. Marja Haapio. Esipuhe Osmo Pekonen. Basam Books 2019. 106 s.

Ranskalainen François-Marie Arouet (1694–1778) tunnetaan paremmin kirjailijanimellään Voltaire. Hänen satiirisiin teoksiinsa kuuluu myös Mikromegas, alaotsikoltaan Filosofinen kertomus. Siinä kuvataan avaruusolioiden käyntiä Perämerellä.

Ranskalaiset matemaatikot Pierre Louis Mourot de Maupertuis ja Alexis Claude Clairaut olivat Tornionjokilaaksossa suorittamassa maantieteellisiä mittauksia, joilla he onnistuivat osoittamaan, että Maa on paitsi pallonmuotoinen myös navoiltaan litistynyt. Paluumatkalla he apulaisineen joutuvat merihätään, mutta pelastuvat Ruotsiin.

Tähän asti on kaikki totta, ja totta sekin, että Ranskassa tuli Lapista pitkäksi aikaa tunnetuin osa Suomea sekä Ruotsia ja Torniosta pohjoisen kuningaskunnan tunnetuin kaupunki.

Kuva: Basam Books

Rohkeaa spekulointia

Voltaire antaa avaruuden jättiläisten matkallaan saapua vähäiselle Tellukselle, ihmetellä sen pieniä otuksia ja päästä puheisiin ranskalaisten tiedemiesten kanssa. Kielivaikeudet eivät haittaa avaruusväen kanssa kommunikointia sen enempää kuin nykyisissäkään ufotarinoissa.

Muukalaiset saapuvat oman aurinkokuntamme ulkopuolelta, mutta ottavat matkatoverikseen täältä yhden saturnuslaisen. Voltairen aikana ei oman aurinkokuntamme ulkopuolisista eksoplaneetoista, muiden tähtien kiertolaisista, vielä tiedetty, joten spekulointi on ollut rohkeaa. Niin myös kaiken suhteellisuuden näkeminen liki 200 vuotta ennen Albert Einsteinia. Avaruusolion nimikin on kreikkalaisittain Mikromegas, suunnilleen Pikkuiso.

Marja Haapion suomennustyö on nautittavaa. Osmo Pekonen on laatinut osaavan ja oivaltavan esipuheen, jossa hän valottaa tarinan merkitystä omalle ajalleen ja teoksen sävyjä, jotka tulevat ymmärretyiksi monella elämän alalla kilpailleiden Voltairen ja Maupertuis’n riitaisia välejä vasten.

Hannu Niklander
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Aiheet:

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi