Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Pöytälaatikot tyhjennettiin riimeistä – 12-vuotias Max Jansson toteutti yhden unelmistaan esittäessään oman kappaleensa yleisölle

Max Jansson esitti oman kappaleensa enimmäistä kertaa yleisölle Lahden pääkirjastossa. "Olo on erittäin hyvä, olen halunnut jo pitkään päästä räppäämään yleisölle", Jansson sanoi esiintymisensä jälkeen. Taustanauhasta ja äänentoistosta huolehti dj Nouseva Ääni. Kuva: Juha Peurala

Kirjasto voi toimia ensinäyttämönä unelmien toteutumiselle, ainakin jos asiaa kysyttäisiin 12-vuotiaalta Max Janssonilta. Artistinimeä Artemis käyttävä Jansson esitti kirjoittamansa rap-kappaleen ensimmäistä kertaa yleisölle Lahden pääkirjastossa järjestetyssä avoin mikki -tapahtumassa keskiviikkona. Kyseessä oli Janssonin kaikkien aikojen ensimmäinen julkinen esiintyminen.

Aivan mikään tuiki tavallinen nuori räppärinalku ei Jansson kuitenkaan ole, sillä taustajoukoista löytyy jo oma manageri.

– Olin kuuntelemassa Lucas Leonin keikkaa ja innostuin keikan jälkeen räppäämään ulkona tapaamalleni Lucakselle omia sanoituksiani. Nykyinen managerini oli paikalla ja kuuli räppäykseni, Jansson kertasi yhteistyökuvionsa alkua.

Tällä hetkellä Janssonilta löytyy jo yksi kappale SoundCloud-verkkosivustolta ja omia uusia sanoituksia syntyy jatkuvasti lisää.

– Aina kun keksin jonkun riimin, kirjoitan sen ylös puhelimessani olevaan riimivihkoon. Varmaan parikymmentä sanoitusta olisi jo valmiina, hän kertoi.

Runonlausunnasta rap-musiikkiin

Lahden pääkirjastossa järjestetyssä ikärajattomassa avoin mikki -tapahtumassa kuka tahansa saattoi nousta lavalle esiintymään. Tapahtuman seremoniamestarina toimi lahtelainen rap-muusikko Jussi Kuoma, eli Jussi Heikkilä ja taustamusiikista vastasi dj Nouseva Ääni, eli Juuso Johansson.

Kaksituntiseen tapahtumaan saapui toistakymmentä osallistujaa laajasti eri ikäryhmistä ja myös esityksiä nähtiin laaja kirjo aina runonlausunnasta rap-musiikkiin.

Pääkirjaston musiikkialueen kirjastonhoitajan Ville Jolangin mukaan kirjaston tapahtumalla haluttiin houkutella erityisesti nuoria sanataitureita.

– Nykyisin open mic -tapahtumia järjestetään baareissa aika paljonkin, mutta alaikäiset eivät pääse sinne. Halusimme tarjota myös heille mahdollisuuden omien lyriikoidensa esittämiseen, Jolanki sanoi.

Rap-artisti Jussi Kuomana tunnettu Jussi Heikkilä tyytyi keskiviikkona seremoniamestarin rooliin. Heikkilä kertoi, että hänen omaa tuotantoaan pääsee Lahdessa kuulemaan esimerkiksi Pikku-VeskuPOP -tapahtumassa 8. kesäkuuta. Kuva: Juha Peurala

Kirjastonhoitaja paljasti jopa vierailleensa henkilökohtaisesti kauppakeskus Triossa sijaitsevassa nuorisotilassa ja kertoneensa nuorille avoin mikki -tapahtumasta. Jolangin tekemä työ palkittiin, sillä nuoret ottivat kiinni mahdollisuudesta esiintyä. Janssonin lisäksi esiintymään innostui 16-vuotias Lazzi, eli Lassi Metso.

– Vedän nyt ensin nämä kolme kappaletta ja sitten myöhemmin lisää. Kappaleita löytyy ainakin yhdeksän, innokas räppäri saneli mikrofoniin.

Rap-artistin vinkki nuorille: "duunia, duunia ja duunia"

Lahtelaisista rap-muusikoista koostuvassa Lahti United -kollektiivissakin vaikuttavan Heikkilän mukaan avoin mikki -tapahtumat ovat tärkeitä, sillä aloitteleville sanataiteilijoille ja rap-muusikoille ei löydy liiaksi harjoituslavoja.

– Yleensä kaikki lähtee himaräppäyksestä ja sitten ehkä onnistuu saamaan jonkun keikan. On hienoa, että jengi pääsee kokeilemaan esiintymistä. Kun itse innostuin räppäämisestä, niin ei silloin ollut tällaista mahdollisuutta, Heikkilä sanoi ja muisteli ensimmäisen oman keikkansa olleen lahtelaisbaarissa Torvessa vuonna 2005.

Heikkilä kehui kirjastossa esiintyneiden nuorten räppäreiden vetoja, mutta montaa vinkkiä ei alan konkarilta herunut.

– Annan ainoana vinkkinä sen, mikä minullekin on aikoinaan annettu, eli duunia, duunia ja duunia, Heikkilä sanoi.

Heikkilä muistutti, että sanataiteen takana ei tarvitse välttämättä olla edes menestymisen palo, vaan esiintyminen voi toimia esimerkiksi eräänlaisena terapiana.

– Jotenkin sitä on vaikea selittää, mutta esiintyminen on älytön kanava päästää ulos asioita. Oli kyse runosta tai räpistä ja oli syy mikä tahansa, niin se on voimaannuttavaa, että tekstin saa esitettyä jossain ihmisille, eikä vain luettua omassa himassa.

Lahden pääkirjaston avoin mikki -tapahtuman ikäjakauma oli suuri. Suomen kielen lisäksi lavalla kuultiin myös saksan- ja ruandankielisiä teoksia. Kuvassa runojaan lausuu Erkki Soininen. Kuva: Juha Peurala

Lavalta poistuttiin hyvillä mielin

Viisi runoa kirjastossa esittänyt Erkki Soininen toivoisi lisää matalan kynnyksen avoin mikki -tapahtumia.

Esiintyminen ei liioin Soinista jännittänyt, sillä hänellä on vankka kokemus harrastajateatterin lavalta ja Soininen toimii tälläkin hetkellä Heinsäsuon näytelmäpiirin puheenjohtajana Hollolassa. Omien runojen esittäminen oli kuitenkin Soiniselle harvinaista herkkua. Tapahtumassa mieheltä kuultiin tekstejä yli 20 vuoden takaa.

– Luin lehdestä, että tällainen tapahtuma järjestetään ja ajattelin, että tänne haluan mukaan. Otin esille tekstejäni ja nämä osuivat käsiin. Lisääkin löytyisi, Soininen kertoi.

Myös Petri Huittinen sanoi esiintymisen olleen mieluinen kokemus. Ensimmäistä kertaa koskaan esiintynyt Huittinen räppäsi ennalta kirjoittamiaan sanoituksia, mutta innostui lopuksi friistailaamaan, eli keksimään rap-lyriikoita paikanpäällä.

– Hyvä fiilis jäi. Huonomminkin olisi voinut mennä. Eilen vähän harjoittelin vetämääni biisiä, Huittinen kommentoi esiintymisensä jälkeen.

Petri Huittinen räppäsi kirjastossa Lahdesta ja hulluudesta. Huittinen sanoi, että säveltäminen on hänen suurin intohimonsa, mutta sanojakin kappaleisiin syntyy. Kuva: Juha Peurala

Tapahtumakonseptin jatko auki

Kirjastonhoitaja seurasi tapahtuman kulkua mielissään. Jolanki sanoi tilaisuuden sujuneen paremmin, kuin hän olisi uskaltanut toivoa. Lahden pääkirjastolla on aikaisempinakin vuosina järjestetty avoimen mikin tilaisuuksia, mutta Jolangille tapahtuma oli ensimmäinen.

– Yleisiä kirjastoja koskevassa laissakin mainitaan, että kirjaston tehtävä on edistää sananvapautta ja tämähän on sitä parhaimmillaan, Jolanki sanoi.

Hänen mukaansa avoimen mikin tapahtumien järjestämistä säätelee osittain kirjaston resurssit ja osittain kirjastonhoitajien oma aktiivisuus.

– Toivottavasti tapahtuma saisi vielä jatkoa esimerkiksi syksyllä, sillä selkeästi kysyntää tällaiselle on. Olen kuitenkin itse siirtymässä pääkirjastolta Mukkulan kirjastoon, joten ehkä vien konseptia siellä itse eteenpäin, Jolanki tuumasi.

Ruska Paronen
ruska.paronen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi