Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Lahti 2020 -spektaakkeli kokoaa yhteen päijäthämäläiset voimat

Siskokset Jemina ja Selina Sillanpää tekevät Lahden kaupunginteatteriin uutta musiikkinäytelmää keväälle 2020.

Selina ja Jemina Sillanpää ovat katselleet päijäthämäläisyyttä viimeiset 15 vuotta ulkopuolisen silmin. Sydän sykkii kuitenkin edelleen vahvasti entiselle kotimaakunnalle. Kuva: Katja Luoma

Lahden kaupunginteatterissa saa ensi helmikuussa kantaesityksensä uusi kotimainen musiikkinäytelmä. Suuren näyttämön kantaesitystä on tekemässä noin satapäinen joukko teatterin ja musiikin ammattilaisia, opiskelijoita ja harrastajia.

Esityksen primus motor on muusikko-näyttelijä Jemina Sillanpää, joka käsikirjoittaa ja ohjaa teoksen. Hän on kehitellyt spektaakkelia jo parin vuoden ajan ja kutsui ”musiikkivastaavaksi” siskonsa Selina Sillanpään.

– Esityksellä ei ole vielä virallista nimeä, mutta projekti kulkee nimellä Lahti 2020. Kantaesitys on Juhani-näyttämöllä näillä näkymin ystävänpäivänä, Jemina Sillanpää sanoo.

Sillanpään mukaan Lahti 2020 ei ole varsinainen musikaali vaan näyttämöteos, joka yhdistelee draamaa, nykysirkusta, musiikkia ja tanssia. Eräänlaisena verrokkina hän mainitsee Karavaani-teoksen, jonka sisarukset loivat Kansallisteatteriin kaksi vuotta sitten.

– Sekin oli yhteisöllinen, mutta tässä taitaa olla vielä enemmän porukkaa. Mukana on esimerkiksi Lahden musiikkiluokkien Laulupuu-kuoro ja solisteja. Pääroolien esittäjät julkistamme vasta syksyllä. Sen verran voin paljastaa, että koreografina on Panu Varstala, joka loi liikekielen myös Lahden kaupunginteatterin Pohjantähti-näytelmiin, Sillanpää mainitsee.

"Olen ylpeä juuristani"

Jemina Sillanpään mukaan Lahti 2020 on saanut innoituksensa Päijät-Hämeestä ja päijäthämäläisistä. Tarkoituksena on selvittää, millaisena ihmisyys näyttäytyy Lahden seudulla kasvaneiden näkökulmasta vuonna 2020. Teos syntyy Lahden kaupunginteatterin omana tuotantona.

– Mahtavaa, että teatterinjohtaja Ilkka Laasonen innostui tästä projektista. Alustavasti on puhuttu, että esityksiä olisi kymmenkunta ehkä kolmen tai neljän viikon aikajaksolla, Sillanpää sanoo.

Jemina ja Selina Sillanpää ovat tehneet taidetta yhdessä pienestä pitäen. Tulevassa musiikkiteatteriteoksessa Jeminalla on vastuu tekstistä ja ohjauksesta, Selina säveltää musiikkeja. Kuva: Katja Luoma

Hollolassa kasvaneet Sillanpään sisarukset ovat asuneet jo viitisentoista vuotta Helsingissä, mutta yhteydet kotimaakuntaan ovat säilyneet tiiviinä.

– Olen hyvin ylpeä juuristani, ja mulla on ollut jo pitkään haaveena tuoda eri taiteenalojen tekijöitä yhteen, Jemina Sillanpää taustoittaa.

Ei paikasta vaan ihmisistä

Lahdessa on aiemminkin yritetty ottaa niskalenkki paikallishengestä teatterin keinoin. Tältä vuosikymmeneltä mieleen nousevat kaupunginteatterin Syntynyt Lahteen vuodelta 2010 ja Outoa paloa eräässä kaupungissa, joka nähtiin Jukossa 2016.

Sillanpäiden mukaan nyt ei kuitenkaan pyritä kuvaamaan Lahtea paikkana vaan lähdetään liikkeelle päijäthämeestä ja alueen ihmisistä laajemmin. Selina Sillanpäällä on iso vastuu näytelmän sävellystyöstä.

Mahtavaa, että teatterinjohtaja Ilkka Laasonen innostui tästä projektista. Ohjaaja Jemina Sillanpää

– Siitä tulee lähes läpisävelletty, mukana on kuoron ja solistien ohella kymmenkunta muusikkoa. Tyylilajiltaan musiikki on aika elokuvamaista, mutta on siinä vähän rock-henkeäkin. Klassinen kohtaa rytmimusiikin, Selina Sillanpää kuvailee.

Myös esikoisromaani vireillä

Samaan aikaan Lahti 2020 -projektin kanssa Jemina Sillanpää on kirjoittanut esikoisromaaniaan, jota varten hän sai puolivuotisen työskentelyapurahan viime keväänä.

Sillanpää on kirjan sisällön suhteen vielä harvasanainen. Teokset eivät liity suoranaisesti toisiinsa, vaikka myös kirjassa on viitekehyksenä Päijät-Häme.

– Olen tehnyt sitä tässä rinnalla, ja siinä menee ehkä vielä pari vuotta. Kun on kaksi projektia yhtä aikaa vireillä, toisella voi pitää taukoa toisesta.

Tausta

Folk-siskokset Hollolasta

Hämeenkoskella syntyneet ja Hollolassa kasvaneet Jemina (s. 1982) ja Selina (s. 1984) Sillanpää tulivat tunnetuksi Band’o-folk-yhtyeestä, jossa soitti myös heidän isänsä Seppo Sillanpää.

Tällä vuosikymmenellä siskokset ovat tehneet musiikkia enimmäkseen duona. Jemina soittaa viulua, Selina kitaraa.

Siskosten Rajamailla-debyyttilevyn tuotti Rolling Stonesissa soittanut Tim Ries vuonna 2013.

Jemina valmistui Teatterikorkeakoulusta 2010. Hän on ohjannut näytelmiä Kansallisteatteriin (Unelmien aikataulu, Karavaani) sekä näytellyt teattereissa, elokuvissa ja tv-sarjoissa. Viimeksi hänet on nähty Karppi-rikossarjassa, jonka toinen tuotantokausi esitetään Ylellä keväällä 2020.

Jemina sai 12 000 euron apurahan esikoisromaaniaan varten Suomen Kulttuurirahaston Päijät-Hämeen rahastolta keväällä 2018.

Selina valmistui musiikkipedagogiksi Sibelius-Akatemiasta ja opettaa tällä hetkellä samassa paikassa.

Siskosten musiikkitoiminta on ollut viime aikoina tauolla Selinan äitiysloman vuoksi. Hän on 9-kuukautisen lapsen äiti.

Ilkka Kuosmanen
ilkka.kuosmanen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi