Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Arvio

Kirja-arvio: Naisen kosto on perinpohjainen Camilla Läckbergin koukuttavassa uutuusromaanissa

Camille Läckbergin uutuusromaanissa nainen kostaa kokemansa vääryydet. Kuva: Martti Kainulainen

Camilla Läckberg

Kultahäkki

Suom. Aleksi Milonoff. Otava 2019. 350 s.

Naisen kosto on kaunis ja karmea, lupaa Ruotsin myydyimmän kirjailijan Camilla Läckbergin uutuusromaanin kansi. Kultahäkkiin joutunut Faye on luopunut menestyksekkäistä opinnoistaan kauppakorkeakoulussa. Hän on ollut mukana kehittämässä miehelleen Jackille yritysideaa, josta paisuu menestysbisnes.

Sen sijaan että Faye toimisi täysvaltaisesti yrityksessä, hän on jäänyt kotiin hoitamaan heidän tytärtään ja päästänyt itsensä rupsahtamaan. Hänen päivänsä täyttyvät rikkaiden rouvien lounastapaamisista, joissa naiset kehuskelevat miestensä saavutuksilla. Elämä kumisee tyhjyyttään, ja seksi ei enää suju.

Sitten Jack löytää Fayeta nuoremman naisen ja tahtoo erota. Yhdessä tienatut rahat uhkaavat jäädä Jackin haltuun, kun hän jättää Fayen puille paljaille. Uusi naisystävä ei ole naisten välisestä solidaarisuudesta kuullutkaan vaan halveksii avoimesti Fayeta.

Mutta Faye ei ole pelkästään tyhjäpäinen pikkurouva Tukholman hienostokaupunginosasta Östermalmilta. Hän on myös Matilda, joka on elänyt karun lapsuuden väkivaltaisen isän terrorisoimassa perheessä Fjällbackassa.

Matildan menneisyydessä on tekoja, jotka eivät kestäisi päivänvaloa. Faye-Matilda antaa mustuuden virrata takaisin itseensä ja toivottaa pimeät voimat tervetulleiksi. On tullut koston aika.

Kultahäkki oli huhtikuun myydyin käännöskirja Suomessa. Kuva: Martti Kainulainen

Tältä tuoksuu kosto

Kultahäkin maailmankuva on periamerikkalainen: raha, varakkuus ja ulkokuori ovat elämän arvostetuimpia asioita. Ollakseen menestynyt ihmisen täytyy käyttää oikeita vaate- ja kellomerkkejä, asua halutuimmalla asuinalueella ja pitää hillittömiä lastenkutsuja. Nousukasmainen pröystäily tunkee välillä jo korvista.

Ruotsalaista kansankotiajattelua Kultahäkissä näkyy Fayen lanseeraamassa Revenge-kosmetiikkamerkissä, joka pyrkii kokoamaan kaikki maailman petetyt naiset yhteen.

Faye uskoo kaikkien naisten tulleen ainakin kerran jonkun rakastamansa miehen pettämäksi ja tallomaksi, ja laskee sen varaan kosmetiikkayrityksensä markkinoinnin. Ellet pysty kostamaan, voit ainakin verhoutua koston tuoksuun.

Koukuttavaa kerrontaa

Kultahäkin kerronta on sujuvaa ja koukuttaa lukijansa. Läckberg on antanut haastattelussa vihjeen menestysdekkarin luomiseksi. Teoksessa pitää olla sellainen päähenkilö, johon lukija kiintyy. Ovela juoni on sivuseikka.

Faye onkin alussa helposti samaistuttava henkilö kipuilussaan kilojensa ja huonon itsetuntonsa kanssa. Kun hänet petetään rumasti, naislukijoiden raivostuneet armeijat ovat valmiita marssimaan hänen rinnallaan. Auta armias, miespolo, minkä virheen menit tekemään!

Kultahäkki on laastaria avohaavoihin. Naisen kosto ei välttämättä ole kaunis mutta perinpohjainen se on.

Päivi Alasalmi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi