Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Muusikko, näyttelijä ja ex-jalkapalloilija Konsta Hietanen nousee teatterilavalle Reino Helismaan roolissa – "On paljon itsevarmempi olo kuin nuorempana"

Konsta Hietanen kertoo saaneensa Reino Helismaan roolista paljon intoa myös omaan sanoitus- ja sävellystyöhön. Kuva: Sami Kuusivirta

Että kehtaako sitä nyt tätä tai tuota. Sellaista Konsta Hietanen ei enää näytellessä mieti. Näytteleminen on hänestä nyt "tosi paljon kivempaa kuin nuorempana".

Lahtelaisella Hietasella on ollut lapsena elokuvan päärooli ja oma tv-ohjelma, mutta teatteriyleisön eteen hän kiipeää ensimmäisen kerran elokuussa. Muusikko-näyttelijällä on päärooli viihdetaiteilija Reino Helismaasta kertovassa näytelmässä Ainopuiston teatterissa.

Muuten näytteleminen on viime vuosina jäänyt vähiin. Viime vuonna Hietasella oli pieni rooli Tuukka Temosen Valmentaja-elokuvassa.

– Teatteria en ole tehnyt ikinä. Ne jäivät aina jalkapallon jalkoihin, ne roolit mitä tarjottiin lapsena, 34-vuotias Hietanen viittaa Tenavatähti-voiton ja Poika ja ilves -elokuvan pääroolin jälkeisiin aikoihin.

On ollut itsevarma olo, paljon itsevarmempi kuin nuorempana. Muusikko-näyttelijä Konsta Hietanen

– Ne vaikuttivat niin aikaa vieviltä proggiksilta, etten halunnut futiksen takia lähteä niihin.

Nyt kesäteatteriesityksen tekeminen tuntuu "mukavalla tavalla haastavalta". Hän kertoo nuorempana miettineensä paljon, mitä näytellessä kehtaa tai ei kehtaa tehdä, mutta ei enää.

– On ollut itsevarma olo, paljon itsevarmempi kuin nuorempana.

Reino Helismaa asui Lahdessa vuosina 1918-1937. Kuva: Wikimedia Commons

Herra Helismaan lempilaulu -näytelmää esitetään kolmella pienellä näyttämöllä Lahden Paavolassa, Pyhättömänmäellä ja Anttilanmäellä.

– Yleisö on tosi lähellä, mistä minä tykkään. Voin ottaa yleisöä messiin, mikä on minun juttuni.

Timo Taulon ohjaama musiikkinäytelmä kertoo Helismaan Lahden-ajoista vuosina 1918–1937. Helismaa työskenteli konelatojana, mutta perhettä elättääkseen hän tehtaili myös sanoituksia, lauluja ja näytelmiä menestyksestä haaveillen.

Lue myös: Kitaran kanssa uima-altaassa – näin kesälehden kansikuva Konsta Hietasesta otettiin
 

Hietanen on siinäkin mielessä iloinen roolista, että hän kertoo aina pitäneensä Helismaata suurena lahjakkuutena. Rakovalkealla on yksi hänen suosikkikappaleistaan.

– Jotkut biisit menevät niin ihon alle, Lappi-faniksi tunnustautuva Hietanen kuvailee.

– Ja Päivänsäde ja menninkäinen -laulun tekstiä ihailen. Se on yksi niistä teksteistä, mihin olen aina vähän palannut oman tekemiseni kautta, kun olen pohtinut, millaisia sanoituksia itse haluaisin tehdä.

– Haluaisin tehdä tekstiä, joka puhuttelisi eri-ikäisiä. Päivänsäde ja menninkäinen on parhaita esimerkkejä ajattomasta, kaikkiin vetoavasta tekstistä, jossa on ihanasti kerroksia. Monesti laulan sitä tuutulauluksi lapsille.

Jo pelkästään Helismaan tekstien lukeminen on antanut paljon vaikutteita.

– Tästä tuli tosi paljon intoa omaan sanoitus- ja sävellystyöhön. Suomen kielen käyttö oli Repellä upeaa.

Konsta Hietanen ei ole viime vuosina paljon näytellyt. Kuva: Sami Kuusivirta

Näytelmän työstämisen lisäksi Hietasen kesään kuuluu keikkailua ja lapsiperhe-elämää. Hietasen perheessä on viisi lasta, joista vanhin on 11-vuotias ja nuorin yhdeksänkuinen. Perheen lempipaikkoja on Messilän uimaranta.

– Olemme tosi paljon rannalla, jos on lämmintä. Ja tosi paljon metsässä ja jalkapallokentällä.

FC Lahdessakin pelannut Hietanen lopetti jalkapallouransa vuonna 2013. Sen jälkeen hän on keskittynyt täysillä musiikkiin. Hietanen keikkailee bändin kanssa, yksin ja "kaikkea siltä väliltä". Viikonloput on loppuun buukattu 29 koko kesän, samoin pitkälle sen jälkeen.

Hän kertoo olevansa sen verran verkostoitunut keikkamyyjien kanssa, että jos kalenterissa ei muuten ole merkintää, joku keikka aina löytyy.

– Minun perheeni talous ei kestä tyhjää perjantaita ja lauantaita, Hietanen myöntää.

Ehkä perheenisän ja elannosta kamppailevan viihdetaiteilijan elämäntilanteessa on jonkinlainen yhtymäkohta Hietasen ja Helismaan välillä.

Hietanen on viime vuosina julkaissut musiikkiaan omakustanteina. Hän on tehnyt myös kesän näytelmää varten muutaman sävellyksen Helismaan Lahden-aikaisiin teksteihin, joissa ei aiemmin ole ollut säveltä.

– Halusin tehdä vähän modernimman sävelen. Paljon vanhaa, mutta vähän modernimpaa otetta. Toivottavasti jengi tykkää sävellyksistä.

Jännittääkö sävellysten vastaanotto?

– Ei. Minä tein niin hyvät kuin rahkeet riittivät.

Näytelmä

Herra Helismaan lempilaulu

Herra Helismaan lempilaulu kertoo Reino Helismaan nuoruusvuosista Lahdessa 1918–1937.

Ainopuiston teatterin musiikkinäytelmän on ohjannut ja kirjoittanut Timo Taulo. Helismaan vaimoa esittää Jane Uusikylä.

Konsta Hietanen, Marko Kemppi, Anna Koukku ja Esa Rimpiläinen ovat säveltäneet näytelmään uusia kappaleita Helismaan sanoituksiin.

Näytelmää esitetään Paavolassa Kymintie 17:n pihapiirissä pe–su 2.–4.8., Pyhättömänmäellä Mustankalliontie 2:n puistossa ti–to 6.–8.8. ja Anttilanmäellä leikkipuistossa la–su 10.–11.8.

Silja Puttonen
silja.puttonen@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi