Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Arvio

Kirja-arvio: Mila Teräksen uusi lastenkirja tarjoilee luonnonihmeitä

Mila Teräs on orimattilalainen kirjailija. Kuva: -

Mila Teräs, teksti, Terese Bast, kuvitus
Hirvivaarin ihmeellinen löytö
Karisto 2019. 25 s.

Mila Teräksen kirjoittama ja Terese Bastin kuvittama kuvakirja Hirvivaarin ihmeellinen löytö on valloittava ja värikylläinen pieni eläinsatu. Se on lukijalle elämys, mutta herättää myös pohtimaan jokaisen olemassaoloa, oli sitten kuinka pieni tahansa.

Kirjan hirvivaari löytää metsänlaidasta omituisen pienen möykyn eikä millään tahdo ymmärtää, mikä se on. Hirvivaari nostaa möykyn sarviensa varaan ja lähtee kyselemään vastaantulijoilta tietäisivätkö he, mikä möykky mahtaa olla.

Kysely on turhaa, kukaan ei tiedä eikä möykky kelpaa kenellekään, ei maalaistalon pihatontuille, ei karhunpennuille palloksi, koska se ei lennä kunnolla. Harakkamummokaan, joka pitää vanhan tavaran liikettä, ei ole siitä kiinnostunut. Hyönteisbändin solistille Kaisa Kärpäselle möykky on ihan liian tavallinen, että sille olisi käyttöä.

Turhautunut hirvivaari kiertelee metsässä. Saapuessaan lammen rannalle se kysyy Tuultenpuhaltajalta, olisiko möykky sen Tuulenpesä, mutta tämä vastaa, että sillä ei ole aikaa pesiä. Kun pitkä matka alkaa väsyttää hirvivaarin koipia, se oikaisee itsensä ja nostaa möykyn turpaansa vasten ja silloin tapahtuu kummia.

Mielikuvituksellista

Mila Teräksen tekstissä on paljon satua ja rikasta mielikuvitusta. Sadun lisäksi siinä on ripaus lyyrisyyttä. Teräs tuo mukavalla esiin muutamien eläinten perusominaisuuksia kuten temmeltävät karhunpennut, joilla ei ole huolta huomisesta ja harakan, joka tunnetaan mieltymyksistään kaikkeen kiiltävään ja joka kuljettaa ne sitten pesäänsä.

Terese Bastin kuvitus värikylläistä ja hehkuvaa. Voimakkaat värit antavat oman suolansa tarinalle. Bastin kuvitus on selkeää, eikä turhan koreilevaa, sillä omaperäiset eläin ja muut hahmot ovat jo sinällään kiehtovia.

Hirvivaarin ihmeellinen löytö on eräänlainen tarina luonnonihmeistä, se auttaa pientä lukijaa hahmottamaan, miten maailmaa voi katsella, jokainen omasta näkökulmastaan.

Marja Welin

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Aiheet:

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi