Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Frankfurtin kirjamessujen pomo antaa vinkin suomalaisille: kirjoittakaa scifiä!

Jürgen Boos ei aio estää äärioikeistoa osallistumasta maailman suurimpaan kirjatapahtumaan jatkossakaan. "Se olisi sensuuria", hän huomauttaa.

Frankfurtin kirjamessujen johtaja Jürgen Boos lämmitteli hetken aamuauringon loisteessa Helsingin Oodi-kirjastossa perjantaina. Kuva: Ilkka Kuosmanen

Frankfurtin kirjamessujen johtaja Jürgen Boos saapuu haastatteluun perjantaiaamuna silmin nähden väsyneenä. Hän on lentänyt Helsinkiin edellisenä päivänä Jerusalemista ja on jatkamassa tuota pikaa Cannesiin. Lyhyt piipahdus Suomeen juhlistaa Helsinki Lit -tapahtumaa ja vuotta 2014, jolloin Suomi oli Frankfurtin kirjamessujen kunniavieraana.

Sen jälkeen Euroopassa on tapahtunut paljon. Populistiset liikkeet ovat nostaneet päätään kaikkialla. Koska Frankfurt on maailman suurin kirja-alan kustannusoikeuksien myyntitapahtuma, se joutuu usein erilaisten protestien kohteeksi.

Viime vuosina messuja on kritisoitu siitä, että se on päästänyt myös äärioikeistolaisina pidettyjä kustantajia messuille. Boos on asiassa kuitenkin ehdoton: lähtökohtaisesti ketään ei kielletä tulemasta.

– Se olisi sensuuria, ja sitä minä en voi hyväksyä, Boos alleviivaa.

Laki määrää sananvapaudesta rajot

Monet muutkin kirjatapahtumat ovat olleet äärioikeiston kanssa viime vuosina helisemässä. Esimerkiksi vuonna 2017 joukko suomalaisia kirjailijoita päätti boikotoida Göteborgin kirjamessuja, kun tapahtuma oli myynyt messuosaston äärioikeistolaiseksi leimatulle Nya Tider -lehdelle. Helsingin kirjamessut päätti puolestaan kieltää rasismista syytetyn Kiuas Kustannuksen osallistumisen tapahtumaan viime syksynä.

Erilaisiin mielenilmauksiin reagoiminen haukkaa nykyisin ison osan Boosin työajasta. Hän ei kuitenkaan aio jatkossakaan ryhtyä portinvartijaksi vaan jättää sananvapauden reunaehdot lainlaatijoiden huoleksi.

– Minun ei tarvitse sietää äärioikeistoa mutta meidän pitää hyväksyä se, että ihmisillä voi olla sellaisia mielipiteitä. Lainsäädäntö on Saksassa hyvin tarkka sen suhteen, että kirjankustantajat eivät julkaise esimerkiksi väkivaltaan kannustavaa tai antisemitististä materiaalia. Jos havaitsemme, että sellaista yritetään levittää meidän messuillamme, kutsumme poliisit paikalle, Boos korostaa.

Kirjamessuihin liittyvässä kädenväännössä voi Boosin mukaan nähdä hyviäkin puolia: Se todistaa, että ihmiset pitävät kirjallisuutta yhä relevanttina sananvapauden taistelukenttänä. Hän arvelee, että kulttuuri on tulossa takaisin ihmisten agendalle laajemminkin.

– Se on hyvä asia, sillä kulttuuri perustuu ajatukseen erilaisten ihmisten ja mielipiteiden hyväksymisestä. Populistiset hallitukset eivät voi puolestaan sietää diversiteettiä, Boos päättelee.

Frankfurtin asema on säilynyt

Koko ikänsä kustannusalalla työskennellyt Boos (s. 1961) on johtanut Frankfurtin kirjamessuja vuodesta 2005. Sinä aikana kirjabisnes on muuttunut rajusti. Koska kulttuurin eri alalajit tuntuvat digitalisaation ansiosta kasvavan yhteen, Frankfurtissa käydään nykyisin kauppaa paljon muustakin kuin fyysisten kirjojen kustannusoikeuksista.

– Mukaan ovat tulleet esimerkiksi musiikin, tv-sarjojen, äänikirjojen striimauspalveluiden ja oheistuotteiden oikeuksien kauppiaat. Meidän pitää siis tuoda yhteen ihmisiä, jotka eivät ole ehkä koskaan aiemmin puhuneet keskenään. Eri intressiryhmien huomioiminen tuntuu joskus melko monimutkaiselta, Boos myöntää.

Kulttuuri perustuu ajatukseen erilaisten mielipiteiden hyväksymisestä. Frankfurtin kirjamessujen johtaja Jürgen Boos

Digitaalisesta myllerryksestä huolimatta Frankfurt on onnistunut säilyttämään asemansa maailman suurimpana kustannusoikeuksien kauppapaikkana. Tapahtumaan osallistuu lähes 300 000 kävijää ja yli 7 000 näytteilleasettajaa vuodessa.

Suomen viiden vuoden takaista Frankfurt-ponnistusta Boos pitää edelleen hyvin onnistuneena. Sen ansiosta suomalaisen kirjallisuuden käännösmäärät ja tietoisuus suomalaisesta kulttuurista kasvoivat maailmalla selvästi. Hän kuitenkin muistuttaa, että menestys pitää luoda joka päivä uudestaan.

– On tärkeää pitää huolta siitä, että Filillä (kirjallisuuden vientikeskus) on kunnolliset resurssit tehdä työtään. Älkääkä aliarvioiko kääntäjiä. Käännöskirjan menestys riippuu aina lopulta siitä, Boos korostaa.

Jürgen Boos uskoo, että autofiktiivinen kirjallisuus väistyy jatkossa scifin tieltä. Kuva: Ilkka Kuosmanen

Scifi on nyt nousussa

Vaikka kirjallisuuden kokonaismyyntimäärät ovat notkahtaneet länsimaissa, Boos arvelee, että jonkinlainen vastareaktio on jo tulossa. Esimerkiksi Yhdysvalloissa on viime vuosina kiinnostuttu lukemaan taas muiden maiden tarinoita.

– Aiemmin käännöskirjallisuuden osuus markkinoista oli siellä 2,6 prosenttia, kun se nyt on jo noin 5 prosenttia. Tuntuu, että ihmiset haluavat taas kurkistaa toisiin kulttuureihin, Boos arvelee.

Millaista kirjallisuutta maailma juuri tällä hetkellä haluaa?

Boos uskoo, että pitkään käännöskirjamarkkinoita hallinnut autofiktiivinen kirjallisuus on tekemässä tilaa erityisesti scifille.

– Varsinkin erilaiset dystopiat ovat kysyttyjä, mikä kumpuaa tietysti ihmisten yleisestä epävarmuuden tunteesta. Se näkyy voimakkaasti erityisesti lasten- ja nuorten aikuisten kirjallisuudessa.

Toisaalta Boos muistuttaa, että kasvavilla markkinoilla ihmiset eivät välttämättä ole erityisen kiinnostuneita tulevaisuuden uhkakuvista. Esimerkiksi Kiinassa paremmin myyvät erilaiset self help -kirjat.

– Kuinka tulla miljonääriksi, se kiinnostaa Kiinassa. Ja sitä mukaa kun keskiluokka kasvaa, he alkavat kiinnostua myös koulutukseen liittyvistä asioista ja lastenkirjallisuudesta. Latinalaisessa Amerikassa kirjallisuudella on puolestaan yhä voimakas poliittinen rooli.

Ilkka Kuosmanen
ilkka.kuosmanen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Aiheet:

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi