Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Konserttiarvio: Majesteettinen musiikin juhla huipensi Sinfonia Lahden kevään konserttikauden

Kalevi Ahon Sieidi ja Beethovenin yhdeksäs sinfonia sopivat toisiinsa täydellisesti. Tunnelmat Sibeliustalossa ulottuivat myyttisestä moderniin ja ylikin.

Sinfonia Lahtea avustivat kauden päätöksessä Dominante-kuoro ja paikallisista laulajista koottu Juhlakuoro. József Hárs sijaisti kapellimestarina Dima Slobodenioukia uljaasti. Kuva: Juha Peurala

Sinfonia Lahti

Dominante-kuoro & Juhlakuoro

Jószef Hárs, kapellimestari

Seppo Murto & Jukka Jokitalo, kuorojen valmennus

Marjukka Tepponen, sopraano

Anna Danik, mezzosopraano

Mika Pohjonen, tenori

Nicholas Söderlund, basso

Sibeliustalo 16.5.

Sinfonia Lahden kuluvalla kaudella on juhlittu sekä Beethovenin että Kalevi Ahon taiteellisia saavutuksia.

Kun Ahon 17. sinfonia kantaesitettiin huhtikuussa Sibeliustalolla, kuultiin samassa konsertissa myös Beethovenin pianokonsertto. Tuolloin se toimi rauhoittavana vastakappaleena Ahon suursinfonian hurjuudelle.

Myös kevätkauden päätöskonsertissa kuullut mestariteokset tukivat toisiaan hienosti. Sekä Ahon lyömäsoitinkonsertto Sieidi että Beethovenin yhdeksäs sinfonia edustavat säveltäjiensä parhaimmistoa. Molemmat ovat esimerkkejä siitä, miten säveltäjä voi mielikuvituksen ja ennakkoluulottomuuden voimalla uudistaa musiikkiaan.

Huikeaa taiturointia

Sieidi on elävien suomalaisten säveltäjien konsertoista maailmalla tunnetuin: kuluvana keväänä sitä on esitetty 17 kertaa seitsemässä eri maassa. Lyömäsoittaja Colin Currie pyysi teosta Aholta vuonna 2009, ja yleisön riemastukseksi hän saapui itse myös torstai-iltaisen konsertin solistiksi.

Vastaavaa taiturointia lyömäsoittimien parissa en ole eläissäni kuullut saati nähnyt: oli visuaalisesti kovin vaikuttavan näköistä, kun lavan eteen oli kasattu yhdeksän eri lyömäsoitinta, joiden välillä solisti liikkuu eri soitintekniikoita käyttäen.

Djemben ja darabukan shamanistinen sointi vei ajatukset musiikin alkulähteille, aikaan ennen nuottikirjoitusta. Sen jälkeen vuorossa olivat rumpukapuloilla soitettavat tom-tomit, joita Currie käsitteli hurjimpien jazz- ja rock-muusikoiden tyylillä.

On merkillistä, että lukemattomissa elokuvissa ja mainoksissa soinut teos ei alistu kliseeksi .

Sitten vuoron saivat puiset lyömäsoittimet, kuten 5-oktaavinen marimba ja sen jälkeen metalliset vibrafoni ja tam-tam, jonka ääreltä Currie siirtyi taas soitin kerrallaan kohti lavan toista reunaa lopulta djembeen palaten.

Samalla orkesteri soitti mystisiä, outoja ja kiehtovia osioita juuri Aholle ominaiseen tyyliin. Teos kuulosti vuorotellen pulssilta, tanssilta, räjähtävältä myrskyltä ja lopulta rauhoittavalta sateenropinalta: globaalia, ajatonta ja kaunista.

Hárs sijaisti uljaasti

Entäpä Beethovenin yhdeksäs? Elävänä kuultuna, kuoroineen kaikkineen se on edelleen maailman hienoimpia teoksia, musiikin kulmakivi ja mielikuvituksen monumentti.

Yhdeksännen sinfonian kulttuurillista merkitystä on vaikea hahmottaa kaikessa laajuudessaan. Voiko taidemusiikin pariin yleensä päätyä kulkematta jossain kohtaa Beethovenin kautta?

On merkillistä, että lukemattomissa elokuvissa ja mainoksissa soinut teos ei edelleenkään alistu kliseeksi vaan voimaannuttaa ja liikuttaa kuulijaansa.

Koska Dima Slobodeniouk sai kuluvalla viikolla lapsen, oli konsertin kapellimestarina József Hárs, joka johti vaativat teokset uljaasti, kaikki hienodynaamiset vaihtelut sisäistäneenä. Orkesteri soitti kuin viimeistä päivää.

Lopussa nousi mielihyvä

Finaalissa riitti momentumia, kun harrastelijoilla täydennetty Dominante-kuoro lauloi lähes satapäisenä oodia ilolle ja yhtenäisyydelle. Jossain kohtaa kuorossa oli aistittavissa pientä epätasaisuutta, mutta se hälveni massiivisen pauhun ja musiikin nostattaman mielihyvän rinnalla.

Soololaulajat Anna Danik, Mika Pohjonen, Nicholas Söderlund ja Marjukka Tepponen lauloivat suorastaan taivaallisesti.

Petri Poutiainen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Aiheet:

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi