Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Arvio

Elokuva-arvio: They Shall Not Grow Old herättää ensimmäisen maailmansodan hämmästyttävästi eloon – katso erot kuvissa!

Tämäkin kuva on ollut alun perin rakeinen ja mustavalkoinen. Peter Jackson loi elokuvallaan melkoisen aikakoneen. Kuva: -

They Shall Not Grow Old

4 / 5 tähteä

Taru Sormusten Herra -elokuvistaan tunnetun Peter Jacksonin dokumentti They Shall Not Grow Old antaa uuden elämän 1. maailmansodan brittisotilaille. On se ihmeellistä, mihin kaikkeen digitekniikka pystyy.

Jackson on työryhmineen kaivanut arkistoista dokumenttimateriaalia, joka kattaa nuorten brittisotilaiden koko murheellisen taipaleen: armeijaan värväytymisen maailmansodan aattona, armeija- ja rintamaelämän, veriset taistelut saksalaisia vastaan, ja paluun sodanjälkeiseen elämään, jos sattui jäämään henkiin.

Kaukainen sota on yhtäkkiä hätkähdyttävän todellinen.

Materiaali herää eloon väreissä

Dokumentti alkaa mustavalkoisena kaitafilminä, kunnes lyhyen epilogin jälkeen, kun päästään rintamalle, tapahtuu restauroinnin ihme: kuva laajenee valkokangaselokuvan mittoihin, sadan vuoden takainen materiaali herää eloon väreissä. Kaukainen sota on yhtäkkiä hätkähdyttävän todellinen.

Tältä näyttävät alkuperäinen ja digitaalisesti väritetty kuva yhdestä elokuvan kohtauksesta.
 

Toden tuntua on tehty paitsi still-kuvia ja liikkuvaa kuvaa värjäämällä ja perspektiiviä syventämällä, myös pikkutarkalla äänisuunnittelulla.

Sodassa olleet muistelevat

Elokuvaa kuljettavat BBC:n arkistoista kaivetut sotaveteraanien äänitallenteet, joilla he muistelevat kokemuksiaan. Nimettömiksi jäävien kertojaäänten kuoro avaa 1. maailmansodan todellisuuden ruohonjuuritasolta, juoksuhautojen liejusta.

Monet värittävät muistojaan optimismilla, mikä omalla tavallaan kuvaa 1. maailmansodan luonnetta. Seikkailunjanoiset nuorukaiset, joista nuorimmat olivat vain 15-vuotiaita ja valehtelivat ikänsä päästäkseen rintamalle, elivät vielä romanttisissa 1800-luvun sankarikuvitelmissa tajuamatta 1900-luvun modernin, teollisen sodankäynnin raakuutta.

Alkuperäisestä kuvasta ei saa oikeastaan selvää, mutta tällaiseltä se näyttää lopullisesti elokuvassa.
 

Sodan jälkeen yhteiskunta jätti sodasta selvinneet heitteille, kuten yhteiskunnilla on tapana.

Detaljitason kertomusten, sodan äänimaiseman ja värikuvan yhdistelmä muodostaa vaikuttavan spektaakkelin, joka on aivan uudenlaista audiovisuaalista historiankirjoitusta.

Tyylilaji: dokumentti. K-16.

Jarno Lindemark
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Aiheet:

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi