Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Iloinen perheuutinen aiheutti muutoksen Sinfonia Lahden konsertissa

Sinfonia Lahden kevätkauden päätöskonsertissa soi kovaa, korkealta ja paukkuen.

Näkymä laulajan näkökulmasta Sibeliustalon urkuparvelta. Kuva: Juha Peurala

Sinfonia Lahden kauden suurimpiin ponnistuksiin kuuluneen konsertin valmisteluissa riitti jännitettävää loppumetreille asti. Orkesterin ylikapellimestarin Dima Slobodenioukin perheeseen odotettiin perheenlisäystä, ja iloinen uutinen tavoittikin orkesterin ja muut esiintyjät tiistaina.

Tuoreen poikavauvan isän sijasta konsertit Hämeenlinnassa ja Lahdessa johtaa kapellimestari József Hárs. Sinfonia Lahden intendentti Teemu Kirjonen kertoo, orkesteri oli varautunut perhetapahtumaan siten, että Hárs oli harjoittamassa ohjelmistoa assistenttikapellimestarina.

Sinfonia Lahden kausi päättyy iloisiin tunnelmiin korkealta, kovaa ja paukkuen, kun kevään päätöskonsertissa kuullaan Ludwig van Beethoven yhdeksäs sinfonia ja Kalevi Ahon lyömäsoitinkonsertto Sieidi.

Lahtelaiset lauluharrastajat Antti Reponen ja Anne Majaniemi laulavat konserttia varten kootussa kuorossa. Kuva: Juha Peurala

Lahtelaisia lauluharrastajia

Yhdeksännen sinfonian finaalissa kuullaan monien hyvin tuntema Oodi ilolle. Siinä on keskeisessä osassa laulusolistien lisäksi kuoro, jossa laulaa myös lahtelaisia harrastajia.

Harrastajista koottuun Juhlakuoroon haettiin viime syksynä laulajia koelauluissa, joihin osallistui 75 laulajaa. Heistä 28 valittiin täydentämään teoksessa laulavaa Sinfonia Lahden ”housekuoroa”, helsinkiläistä Dominantea.

Lahtelaisille laulun harrastajille konsertit ovat hieno tilaisuus esitellä taitojaan. Teos on tunnetusti vaikea laulettava paitsi kuorolle niin myös solisteille.

Kuoroon valittu Anne Majaniemi sanoo, vaikka teos oli hänelle laulajana entuudestaan tuttu ja vaikka sitä oli harjoiteltu viime vuoden puolelta lähtien, niin vasta harjoituksissa orkesterin kanssa moni asia loksahti kohdalleen.

– Kiva huomata, miten teos rakentuu, kun tempot – se missä tiivistetään ja missä hidastetaan tahtia –  ja nyanssit – milloin lauletaan hiljaa ja milloin kovempaa – tarkentuvat.

Samaa sanoo Juhlakuorossa laulava Antti Reponen.

– Kapellimestarin näkemys nivoo yhteen kaiken sen, jota olemme harjoitelleet palasissa.

Reponen on viime aikoina laulanut lähinnä jazzia, lahtelaisen Etelärinteen pojat -yhtyeen solistina.

Majaniemi kuvailee laulua oikein rakkaaksi harrastuksekseen. Hän opiskelee yksinlaulua Tampereella, ja on laulanut muun muassa Lahden oopperan kuorossa. Hän näyttelee Lahden kaupunginteatterin The Sound of Musicissa sisar Margarettaa ja esiintyy ensi kesä Ainopuiston kesäteatterissa.

Reponen ja Majaniemi toivovat, että konsertissa esiintynyttä Juhlakuoroa kuultaisiin jatkossakin lahtelaisissa konserttituotannoissa.

Teoksen solisteina laulavat sopraano Marjukka Tepponen, mezzosopraano Anna Danik, tenori Mika Pohjonen ja basso Nicholas Söderlund.

Päätöskonsertin jälkeen Sinfonia Lahti on soittanut syys- ja kevätkauden aikana kaikki Beethovenin sinfoniat.

Suosittu konsertto

Kalevi Ahon lyömäsoitinkonsertto Sieidi (2010) kuullaan ensimmäistä kertaa Sinfonia Lahden ohjelmistossa. Kyseessä on teos, jota Teemu Kirjonen kuvailee huikeaksi menestykseksi, ja jota soitetaan tällä hetkellä suomalaisista konsertoista toiseksi eniten maailmalla. Sieidiä suositumpi on vain Sibeliuksen viulukonsertto.

Aho sävelsi konserton Colin Currielle, joka soittaa solistina myös Sinfonia Lahden konserteissa.

Sieidi käynnistyy hypnoottisesti djembellä. Teoksen muut lyömäsoittimet ovat rivissä orkesterin edessä, jonne mahtuakseen pääsalista on poistettu kolme ensimmäistä tuoliriviä. Orkesterin järjestäjä Mika Kupari kertoo, että lavalla on djemben lisäksi muun muassa marimba, vibrafoni, pikkurumpu, tom-tomeja, darbuka ja tam-tam.

Kirjonen kertoo, että Sinfonia Lahti aikoo levyttää Sieidin Currien kanssa ensi vuonna.

Sinfonia Lahden konsertti kuultiin jo keskiviikkona Hämeenlinnassa. Torstaina on vuorossa Lahden Sibeliustalo. Lahden konsertti on loppuunmyyty.

Anne Honkanen
anne.honkanen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi