Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Lahteen tulee puuveistospuisto – kyseessä on tekeillä olevan terveysmetsän ensimmäinen osa

Likolammen ympäri kiertävästä puistosta tehdään esteetön.

Esteetön polku kiertää Likolammen. Uimarannan toimintaan se ei vaikuta. Kuva: plou Pertti Louhelainen

Lahteen nousee kesällä uusi puuveistospuisto, tiedottaa Lahden taiteilijaseura. Likolammen ympärille nousevasta veistospuistosta tehdään myöhemmin syksyllä esteetön.

– Puuveistokset sijaitsevat lammen ympäri rakennettavan esteettömän polun varrella, taiteilija Anni Henriksson Lahden taiteilijaseurasta kertoo.

Lahden taiteilijaseura on saanut 5 000 euron avustuksen puuveistospuiston perustamiseen Suomen Kulttuurirahaston Päijät-Hämeen rahastolta. Henriksson kertoo, että taiteilijat toteuttavat avustuksen turvin 10 puuveistosta Likolammen ympärille. Teoksia tehdään paikan päällä heinäkuussa järjestettävässä työpajassa.

Teokset toteuttaa 10 Lahden taiteilijaseuraan kuuluvaa taiteilijaa. Henriksson sanoo, että hanke on herättänyt seuran taiteilijoissa runsaasti innostusta.

– Taideinstituutissa kaikki ovat tehneet puuveistoksia, mutta harva on tehnyt niitä myöhemmin. Moni on kuitenkin kiinnostunut niiden tekemisestä, Henriksson kertoo.

Mukaan valittujen taiteilijoiden nimet kerrotaan myöhemmin.

Esteetön polku syksyllä

Ensimmäisenä kesänä puuveistospuiston teoksia ei kuitenkaan vielä päästä ihailemaan esteettömästi.

Luonnonsuojelun valvoja Asko Riihelä Lahden kaupungilta arvioi, että esteetöntä polkua päästään rakentamaan Likolammen ympärille aikaisintaan syyskuussa.

– Likolammen ympärillä on kuitenkin vanhoja polkuja, jotka eivät ole esteettömiä, mutta joita pitkin siellä pääsee jo kesällä kulkemaan, Riihelä sanoo.

Lue myös: Lahden suurimman luonnonsuojelualueen Lapakiston retkeilypalvelut kehittyvät koko ajan
 

Esteettömän polun suunnitelmat ovat Riihelän mukaan valmistumassa. Polusta tulee vajaan kilometrin pituinen ja kaksi ja puoli metriä leveä. Polku päällystetään kivituhkalla.

– Siellä pääsee hyvin kulkemaan rollaattorilla, pyörätuolilla tai rattailla, Riihelä sanoo.

Anni Henrikssonin toiveena olisi, että taiteilijat voisivat jatkossa toteuttaa teoksia veistospuistoon silloin tällöin. Puuveistosten ei ole tarkoitus olla ikuisia, Henriksson sanoo.

Osa terveysmetsää

Esteetön polku Likolammen ympäri on ensimmäinen osa tekeillä olevaa Kintterön terveysmetsää. Terveysmetsä tulee sijaitsemaan Lahden uusimmalla luonnonsuojelualueella, viime vuonna rauhoitetulla Kintterön luonnonsuojelualueella, joka sijaitsee Lahden ja Hollolan rajalla.

– Idea terveysmetsästä syntyi, sillä Kintterön lähellä on Päijät-Hämeen keskussairaala, Riihelä kertoo.

Terveysmetsän tarkoitus on edistää luonnossa liikkumisen terveysvaikutusten hyödyntämistä. Veistospuisto on suunnattu Päijät-Hämeen keskussairaalan asiakkaille, heidän omaisilleen, sairaalan henkilökunnalle, alueen asukkaille sekä retkeilijöille ja matkailijoille.

Anne Honkanen
anne.honkanen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi