Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Arvio

Elokuva-arvio: Happy Ending nousee vuosikymmenen rakkauselokuvien kärkikaartiin

Miehelle iskee eläkkeelle jäädessä ikäkriisi. Kurt Ravn (vas.) ja Birthe Neumann Happy Endingissä. Kuva: Rolf Konow

Happy Ending

Tähtiä 5/5

Kuluneella vuosikymmenellä on tehty vain muutama näkemisen ja kokemisen arvoinen rakkauselokuva.

Vuonna 2012 ohjaaja Michael Haneke loihti valkokankaalle elokuvansa Amour, joka taatusti kosketti kaikkia tuntevia ihmisiä. Andrew Haigh ohjasi vuonna 2015 upean 45 Years -leffan, jossa Charlotte Rampling ja Tom Courtenay näyttelivät käsittämättömän hienosti ikääntynyttä pariskuntaa.

Nyt tähän rakkauselokuvien kärkikaartiin nousee tanskalainen elokuva, jota mainostetaan hieman hämmentävällä tavalla romanttisena komediana.

Se on totisesti liian vähän sanottu Happy Ending -leffasta, joka on paljon enemmän kuin romanttinen, saatikka komediallinen. Tarina toteutuksineen maistuu itkunsekaisilta kyyneleiltä, tragikoomiselta hapuilulta ja elämältä itseltään.

Ikäkriisi iskee mieheen

Pariskunta Helle ja Peter ovat rapiat seitsemänkymppinen pariskunta, joka on ollut jo yli 40 vuotta naimisissa. Peter jää vihdoinkin eläkkeelle ja yhteinen laatuaika olisi vihdoin mahdollista.

Vaan kun ei. Peterille iskee kriisi, jossa on ikää, identiteettiä ja impotenssia. Se draama joka tästä kriisistä syntyy, on huikeaa katsottavaa siitäkin huolimatta, että kulissit ovat tanskalaisittainkin yläluokkaiset.

Tarina toteutuksineen maistuu itkunsekaisilta kyyneleiltä, tragikoomiselta hapuilulta ja elämältä itseltään.

Ohjaaja Hella Joof on useissa elokuvissaan keskittynyt kaikenlaisten ihmisten kimurantteihin suhteiluihin tuoreesta näkökulmasta käsin.

Niin tälläkin kertaa. Joof luo ihmeellisiä tunnelmia ja kohtauksia, joihin voi samaistua sukupuolesta ja sukupolvesta riippumatta. Samalla hän saa veteraaninäyttelijät eläytymään rooleihinsa intensiteetillä, joka näkyy, kuuluu ja ennen kaikkea tuntuu.

Upeat naisroolit

Erityisesti elokuvan naisnäyttelijät ovat uskomattoman taidokkaita. Tuntuu siltä kuin Birthe Neumann oikeasti eläisi valkokankaalla roolihahmonsa Hellen elämää.

Charlotte Sielingin näyttelemä Trine tekee elokuvaan todellisen draaman, ja tätä roolia on ilo katsoa.

Aikuisen Nanna-tyttären roolissa Rikke Bilde on fantastisella tavalla tulta ja tulikiveä. Marianne Høgsbro näyttelee hieman viiniin menevää ja suorasukaista vanhempaa rouvaa tavalla, joka vaikuttavaa kovin tutulta.

Happy Ending on draamana yllättävä ja oivaltava. Aviokriisiä lähestytään monin tulkinnoin, jotka kaikki ovat yhtä oikeita tahi vääriä. Tapa, jolla lopulliseen ratkaisuun päästään, on elokuvakerrontaa parhaimmillaan. Rakkaus ja rohkeus löytävät toisensa oivaltavasti.

Ohjaus Hella Joof. Rooleissa Birthe Neumann, Kurt Ravn, Charlotte Sieling, Rikke Bilde, Marianne Høgsbro. Tyylilaji: draama, K-12.

Jussi Virratvuori
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Aiheet:

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi