Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Design on esillä koko viikon Lahdessa – poimi tästä viisi menovinkkiä!

Lahti Design Week on järjestäjien mukaan iso ja näyttävä tapahtuma. Ohjelma on suunnattu niin alan ammattilaisille kuin tavallisille lahtelaisille.

Heli Salomaan työhön virtuaalivaatteiden suunnittelijana voi tutustua näyttelyssä.

Design täyttää Lahden, kun kaupungissa vietetään Lahti Design Weekiä.

Lahti Design Weekin viestintävastaava Tommi Mustaniemi kertoo, että tarkoituksena on järjestää iso ja näyttävä tapahtuma, jonka toivotaan kiinnostavan niin tavallisia lahtelaisia kuin alan ammattilaisia. Erityisesti viestintävastaava toivoisi näkevänsä tapahtumassa aivan tavallisia muotoilusta kiinnostuneita kaupunkilaisia.

– Designista puhuttaessa syntyy helposti elitistinen fiilis. Design Week voi jo sanana pelottaa monia, mutta siihen ei pitäisi olla mitään syytä. Haluammekin tuoda designia eli muotoilua lähemmäksi kansaa, joten tapahtumasta on pyritty tekemään mahdollisimman lähestyttävä. Uskon esimerkiksi, että FC Kuusysiin liittyvä näyttely kiinnostaisi monia Lahdessa, Mustaniemi toteaa.

Lisäksi Design Weekin tavoitteena on tuoda esille Lahden ammattikorkeakoulun (Lamk) uutta Niemen kampusaluetta, joka sijaitsee Iskun kanssa saman katon alla Mukkulankadulla.

Maanantaina käynnistyvä tapahtuma kestää koko viikon, ja tapahtumia on joka päivä. Tommi Mustaniemi kuvailee viikon ohjelmaa seminaari- ja näyttelypainotteiseksi. Hänen mukaansa naisnäkökulma on tapahtumassa vahvasti esillä.

Yrityksiä on Design Weekillä muistettu Mustaniemen mukaan omilla tapahtumilla. Asiakkaat, yritykset ja muotoilijat kohtaavat toisensa alan ammattilaisille suunnatuissa tapahtumissa.

Lahti Design Week järjestetään nyt toista kertaa. Ensimmäinen Design Week oli viime vuonna. Tapahtuman vetovastuu on ensimmäistä kertaa Lahden ammattikorkeakoululla. Lamkin Muotoiluinstituutti koordinoi tapahtumaa Lahden kaupungin ja Ladecin kanssa.

Viisi menovinkkiä viikon varrelle

1. Kädentaitajien leikkauspiste -näyttely Fellmannin kampuksella (Kirkkokatu 27)

Kädentaitojen leikkauspiste -näyttelyn yhdistävä teema ovat Tommi Mustaniemen mukaan tekstiilit. Niitä on näyttelyssä esillä myös virtuaalisessa muodossa.

Lahtelaistaustainen Heli Salomaa suunnittelee vaatteita videopeleihin. Hänen suunnittelemiaan virtuaalivaatteita nähdään Control-pelissä, joka julkaistaan ensi syksynä.

Oikeita vaatteita edustavat muun muassa FC Kuusysin pelipaidat. Esillä on myös muun muassa Riia Lampisen estradipukuja, Koulutuskeskus Salpauksen käsintehtyjä nukkeja sekä Mira Silvennoisen UV-valoihin reagoivia vaatteita.

Näyttelyn nuorimpia suunnittelijoita ovat lahtelaiset viidensien luokkien oppilaat, joiden Taika-muotoilupajoissa syntyneitä teoksia on näyttelyssä.

Kädentaitajien leikkauspiste -näyttely on avoinna 7.–11.5.

Kuva syksyllä julkaistavasta Control-pelistä. Pelihahmojen asut on suunnitellut Heli Salomaa.

2. Muotoiluinstituutista valmistuvien Rebuilt-näyttely (Mukkulankatu 19) ja valokuvaajien näyttely (Loviisankatu 1)

Rebuilt-näyttely esittelee Muotoiluinstituutista tänä vuonna valmistuvien opinnäytetöitä. Lehtori Marion Robinson kertoo, että Muotoiluinstituutin opiskelijat eivät ole pitkään aikaan esittäytyneet yhdessä samassa laajuudessa.

– Osa osastoista on yleensä pitänyt omat näyttelynsä, mutta nyt melkein kaikki osastot ovat mukana.

Rebuilt-näyttelyssä on opinnäytteitä lähes 60 opiskelijalta. Mukana on esimerkiksi pienoismalleja tulevaisuuden kulkuvälineistä ja kestävän kehityksen mukaisista pakkauksista. Lisäksi esillä on muun muassa kehoa somistavia koruja ja muotikuvia.

Rebuilt-näyttely on esillä vielä Design Weekin päättymisen jälkeenkin 29.5. asti.

Muotoiluinstituutista valmistuvat valokuvaajat pitävät oman näyttelynsä entisen Lahden Vientikerman tiloissa. Valokuvaajien Post-tila-näyttely on esillä 7.–12.5.

Graafisen suunnittelun opiskelijoiden näyttely visualisoi Lahtea koskevia tilastotietoja. Kuva: Lassi Häkkinen / Lahden kaupunki

3. Minimessut: Design Venture (Mukkulankatu 19)

Alan ammattilaisille on tapahtumassa suunnattu omaa ohjelmaa. Design Venture -tapahtumissa pohditaan esimerkiksi muotoilun hintoja ja sopimuksia.

Minimessuilla kohtaavat tarjonta ja käyttäjät. Design Venture -ohjelman yritykset esiintyvät ja kertovat, kuinka muotoilu on edistänyt liiketoiminnan kasvua.

– Messujen avulla muotoilua ja liiketoimintaa tuodaan lähemmäksi toisiaan, Tommi Mustaniemi kertoo.

Lahti Design Weekille osallistuu viestintävastaavan mukaan 37 päijäthämäläistä yritystä muun muassa pienpaahtimoista urheiluseuroihin ja muotoiluyrityksiin.

Minimessut pidetään Lamkin tapahtuma-areenalla 10.5. kello 9–15.

4. Tähtipiste-seminaari (Mukkulankatu 19)

Kaupunkisuunnittelusta ja puurakentamisesta kiinnostuneiden kannattaa Mustaniemen mukaan osallistua Tähtipiste-seminaariin.

Karoliina Korppoo on yksi suositun Cities: Skylines -pelin suunnittelijoista.

– Uskoisin, että nämä aihepiirit kiinnostaisivat erityisesti lahtelaisia, Mustaniemi sanoo.

Seminaarissa puhuu muun muassa pelisuunnittelija Karoliina Korppoo, jota Mustaniemi kuvailee alallaan maailmanluokan tähdeksi. Korppoo on ollut tekemässä suosittua Cities: Skylines -peliä. Pelituottaja kertoo, kuinka kaupunkisuunnittelua on hyödynnetty videopeleissä.

Lisäksi kuullaan puurakentamisesta arkkitehdin näkökulmasta.

Seminaari on kaikille avoin ja ilmainen, mutta vaatii ennakkoilmoittautumisen Lahti Design Weekin nettisivuilla.

Tähtipiste-seminaari pidetään Lamkin auditoriossa 10.5. kello 12–15.

Cities: Skylines -pelissä on hyödynnetty tietämystä kaupunkisuunnittelusta.

5. Henkilökuva aikakausimediassa -seminaari (Mukkulankatu 19)

Aihepiiriltään ajankohtainen on Tommi Mustaniemen mukaan aikakauslehtiä käsittelevä Henkilökuva aikakausimediassa -seminaari.

– Siinä käsitellään aikakauslehtien henkilökuvausta kriittisesti ja pohditaan, millaisia ihmisiä mediassa esitellään, Mustaniemi kertoo.

Seminaarissa kysytään muun muassa: Minkä näköisiä ihmisiä mediassa näytetään? Näkyvätkö vähemmistöt kuvavirrassa? Miten digitaalinen kuvankäsittely on vaikuttanut kauneusihanteisiin?

Puhujien joukossa ovat muun muassa Aalto-yliopiston tutkija ja lehtori Hanna Weselius, tutkija ja toimittaja Maija Töyry ja Me Naisten päätoimittaja Iina Artima-Kyrki.

Seminaari järjestetään 9.5. kello 9.30–16.30. Tapahtuma on kaikille avoin ja ilmainen, mutta vaatii ennakkoilmoittautumisen Lahti Design Weekin nettisivuilla.

Lahti Design Week 6.–12.5.

Anne Honkanen
anne.honkanen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi