Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Arvio

Kirja-arvio: Edward St Aubynin Kuningas Lear -päivitys tihkuu sarkasmia

Edward St Aubyn tekee hyvin itsensä näköisen tulkinnan Shakespearen klassikosta. Kuva: Timothy Allen

Edward St Aubyn

Mediamoguli

Suom. Markku Päkkilä. Johnny Kniga 2019. 240 s.

”Ne veivät minulta imperiumin ja lähettävät vastalahjaksi haisevia liljoja”, 80-vuotias Henry Dunbar sadattelee revanssihenkisenä syrjäisessä hoitokodissa, syrjäytettynä rakentamansa mediakonsernin johdosta. Dunbar Trust -yhtiön valtausyrityksen takana ovat patriarkan kaksi vanhinta tytärtä – kiittämättömät!

Brittikirjailija Edward St Aubyn (s. 1960) tunnetaan yläluokan mädäntynyttä moraalia kuvaavasta pitkälti omaelämäkerrallisesta Patrick Melrose -sarjasta. Raha ja valta löyhkäävät myös St Aubynin romaanissa Mediamoguli, joka sovittaa William Shakespearen Kuningas Lear -näytelmän (n. 1605) nykypäivään.

Siinä missä Shakespearen teos on ylevä tragedia luopumisen vaikeudesta ja vallan turmelevuudesta, sarkasmia tihkuva Mediamoguli on traagisesti sävyttynyt komedia nihilistisestä maailmasta, jossa menestys syleilee kyynisiä ja häikäilemättömiä.

”Jos kerran luonnon kuolema oli muutettavissa rahaksi hiiliveron ja päästöoikeuskaupan avulla, miksi ihmeessä hän ei ollut tajunnut, että yksi hassu itsemurha oli ratkaistavissa rahalla?”

Sukulaisteos Succession

Tässä yhteydessä on paikallaan mainita Mediamogulin ilmiselvä lähisukulainen, Suomessa vähälle huomiolle jäänyt HBO:n sarja Succession (2018–). Siinäkin seuraava sukupolvi kampeaa mediayhtiön patriarkkaa valtaistuimelta, etuoikeutetut vaativat kohtuuttomia ja maisemaikkuna tavallisten palkansaajien todellisuuteen on huurussa.

Royal Shakespeare Company -veteraani, skottinäyttelijä Brian Cox tekee Successionissa tietoisesti uusiksi National Theatressa esittämänsä Learin roolin. Sarja on kokonaisuudessaan mitä viihdyttävintä shakespearelaista televisiodraamaa.

Successionissa lennellään helikoptereilla pelailemaan baseballia. Mediamogulissa Dunbarit pelaavat yhtä lailla baseballia ”niin kuin mikä tahansa perhe – tai perhe joka leikkii tavallista perhettä.”

Tekijänsä näköinen romaani

Ylettömyys on vain yksi suunta Kuningas Learin uudelleentulkinnoissa. Yhdysvaltalaiskirjailija Jane Smiley vei tarinan onnistuneesti maatilalle Iowaan romaanissaan Sydänmailla (1991), jossa henkilöiden psykologiset ulottuvuudet avautuvat rikkaammin kuin sarkastisen kerronnan lävistämässä Mediamogulissa.

Joka tapauksessa St Aubynin teos on korkeakirjallisesta perustastaan ja luotaantyöntävästä kannestaan huolimatta helposti lähestyttävä, täsmälleen tekijänsä näköinen romaani, kuten olivat myös Hogarth Shakespeare -sarjan aiemmat suomennokset Anne Tylerin Äkäpussi ja Jo Nesbøn Macbeth. Ja pidot paranee: syksyllä ilmestyy Margaret Atwoodin näkemys Myrskystä.

Lue myös: Kaunokirjallisuuden myynti notkahti alkuvuonna
Pekka Jäntti
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Aiheet:

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi