Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Lahden kaupunki käy lävitse 1 400 taideteostaan – "Syntyi huolta siitä, mitä teoksia missäkin paikassa on"

Lahden kaupunki inventoi ne omistamansa teokset, jotka on sijoitettu museon seinien ulkopuolelle. Urakka on iso.

Amanuenssi Liisa Mäkitalo ripustaa Mauno Hartmanin teoksen takaisin seinälle Lahden oikeustalolla sen jälkeen kun teos on tarroitettu. Kuva: Sami Kuusivirta

Riikka Äijäläinen liimaa Mauno Hartmanin taideteoksen taakse tarran. Tarroitettu teos ripustetaan takaisin Lahden oikeustalon neuvotteluhuoneen seinälle. Tarra on tärkeä, sillä se kertoo, että teos on Lahden kaupungin omaisuutta.

Lahden kaupunki käy lävitse kaikki omistamansa taideteokset, jotka on sijoitettu museon seinien ulkopuolelle – kuten oikeustalolle. Viime syksynä käynnistynyt urakka on mittava ja se on vielä kesken. Teoksia on sijoitettu yli 100 toimipisteeseen. Kaikkiaan sijoitettuja teoksia on noin 1400.

Lahden taidemuseon amanuenssi Liisa Mäkitalo kertoo, että inventointiin ryhdyttiin viime vuonna lahtelaiskoulujen saamien purkutuomioiden takia. Kouluihin on ollut sijoitettuna teoksia Lahden kaupungin kokoelmasta.

– Viime vuonna tyhjensimme viisi peruskoulua. Siinä yhteydessä syntyi huolta siitä, mitä teoksia missäkin paikassa on.

Jonkin verran kateissa

Mäkitalon huoli teosten kohtalosta ei ole ollut täysin turha. Inventointi on paljastanut, että teoksia on ollut kateissa jonkin verran. Kateissa olleet teokset ovat olleet Mäkitalon mukaan tauluja, kuten grafiikkaa. Usein kyse on ollut siitä, että teos on siirretty toiseen paikkaan, mutta museolle ei ole kerrottu siirrosta.

– Joskus saamme jälkikäteen soiton, jossa kerrotaan teoksen löytyneen toisesta paikasta, kertoo inventointia tekevä Riikka Äijäläinen.

Eri toimipisteissä kiertävällä Äijäläisellä on mukanaan listat teoksista valokuvineen ja sijaintitietoineen huoneen tarkkuudella. Äijäläinen sanoo, että esimerkiksi Sibeliustalossa hän etsiskeli kahta teosta, jotka löytyivät lopulta aivan toisista kerroksista kuin listoihin oli merkitty.

Liisa Mäkitalo sano, että tällä hetkellä kateissa on joitakin teoksia. Hän ei osaa sanoa, kuinka paljon teoksia jää lopulta löytymättä, sillä inventointi on kesken. Mäkitalon arvio on, että kyse on marginaalisesta määrästä.

Lahtelaisten veronmaksajien tappioksi lopullisesti kadonneet teokset eivät jää. Teokset ovat vakuutettuja, ja vakuutus korvaa niiden arvon.

Teoksiin tarra

Teoksen katoamisessa lopullisesti on Mäkitalon mukaan kyse tietämättömyydestä. Teos on voinut olla melkein 40 vuotta esimerkiksi viraston seinällä, eikä virastossa enää työskentele ihmisiä, jotka tietäisivät, että teos on taidemuseon omistuksessa. Teosta aikansa katsellut on voinut ajatella sen olevan lahjoitetun hänelle.

Teosten tarroittaminen takaa Mäkitalon mukaan sen, että tästä eteenpäin kaikilla on tiedossa, kenen omaisuutta teos on. Teokset eivät aiemminkaan olleet merkkaamattomia, mutta merkintä on voinut kadota teoksesta tai maallikko ei ole ymmärtänyt inventaariomerkintöjä.

Inventointi on tärkeää myös siksi, että teoksen tarkka sijoituspaikka on tiedossa. Mäkitalo sanoo, että viime vuonna koulujen tyhjentämisessä oli välillä todella kiirettä. Nastolan Rakokiven koulun tyhjentämiseen oli aikaa vain kolme päivää. Tarkat sijaintitiedot ovat tarpeellisia.

Amanuenssin mukaan samanlaisia taideteosten inventointeja on tehty muissakin kaupungeissa, ja niissäkin on havaittu, että teoksia katoaa.

– Olisin ollut enemmän ihmeissään, jos kaikki museon ulkopuolelle sijoitetut teokset olisivat löytyneet. Tällaisen toiminnan luonteeseen kuuluu, että teoksia voi jäädä kateisiin tai niitä ei heti löydy.

Teosten taakse liimataan inventoinnissa kaupungin omistajuudesta kertova tarra. Kuva: Sami Kuusivirta

Tärkeää peruspalvelua

Lahden kaupunki on kerännyt taidekokoelmaa 1970-luvun alkupuolelta lähtien. Kaikkiaan kokoelmassa on noin 2 300 teosta. Kokoelmaa on kartutettu nimenomaan sitä varten, että sen teoksia on voitu sijoittaa kaupungin toimipisteisiin ihmisten iloksi, kertoo Mäkitalo.

– Koen tämän olevan tärkeää peruspalvelua, jota tehdään jokaisessa kunnassa. Tällä tavalla saadaan parhaiten esille lahtelaisten omistamaa taidetta.

Lahden museoiden kokoelmapäällikkö Sari Kainulainen näkee, että kaupungin kokoelma on eräässä mielessä tärkein osa museokokoelmia.

– Siinä yhdistyy monta tavoiteltavaa asiaa: se ilahduttaa ihmisiä, tallettaa taidetta ja on omistajien eli veronmaksajien katsottavana. Se on myös taidekasvatuksen väline.

Myös kaupungin toimipisteissä teosten arvo on ymmärretty Kainulaisen mukaan hyvin.

– Teosten ripustamisesta huolehtii henkilökuntamme. He toteavat olleensa taas joulupukkeina, kun ovat käyneet sijoittamassa teoksia, Kainulainen naurahtaa.

Liisa Mäkitalo sanoo, että palvelu on niin suosittua, että tällä hetkellä teoksia jonotetaan.

Riikka Äijäläinen esittelee listaa, johon on koottu inventoitavia teoksia. Kuva: Sami Kuusivirta

Kokoelmaa kartutettu lahjoituksin

Kaupungin kokoelmaa kartutettiin vuoteen 1991 asti kaupungin kaunistusrahaston turvin. Lama katkaisi määrärahojen myöntämisen, ja kokoelmaa on kartutettu kohta 30 vuotta vain lahjoitusten turvin.

Kainulainen sanoo, että se ei ole ollut riittävää.

– Se estää taiteen järjestelmällisen kartuttamisen. Olisi hienoa saada kokoelmaan nykytaidettakin paikallisilta taiteilijoilta.

Kokoelmapäällikön toive on, että määräraha palautettaisiin. Hän ei kuitenkaan halua vielä arvioida, minkä suuruinen määräraha olisi sopiva.

– Ensin kartoitetaan kokoelma, ja sitten mietitään, mitä sinne on järkevää hankkia.

Hallintosihteeri Marja Häkkisen suosikkiteos työpaikallaan Lahden oikeustalossa. Kuva: Sami Kuusivirta

Hieno kokoelma teoksia oikeustalolla

Lahden oikeustalolle on sijoitettu noin 30 Hollolassa asuneen Mauno Hartmanin (1930–2017) teosta Lahden kaupungin kokoelmasta.

Kyseessä on hieno kokonaisuus, jonka taidemuseon väki on koonnut nimenomaan kaksi vuotta sitten valmistunutta oikeustaloa varten.

Teoksia on ripustettu lähinnä käräjäoikeuden toimistotilojen käytäville ja neuvotteluhuoneisiin. Esillä on muun muassa kollaaseja, reliefejä, grafiikkaa ja ainakin yksi veistos.

Päijät-Hämeen käräjäoikeuden laamanni Jukka Heikkilä on tyytyväinen lopputulokseen. Hän sanoo, että teokset lisäävät merkittävästi työympäristön viihtyisyyttä.

– Jos teoksia ei olisi, täällä olisi aika steriiliä.

Hallintosihteeri Marja Häkkinen nyökyttelee Heikkilän vieressä myöntymisen merkiksi. Hänen suosikkiteoksensa on eräs Hartmanin puupiirroksista.

– Se näkyy ensimmäisenä, kun astun aamulla hissistä toimistoon, Häkkinen kertoo.

Oikeustalolle sijoitetuissa teoksissa on nyt kaupungin omistajuudesta kertovat tarrat.

Laamanni muistelee, että oli suuri työ selvittää käräjäoikeuden muutossa, mitkä taideteoksista olivat kenenkin omistuksessa. Käräjäoikeudella on myös omia ja muista yksiköistä siirrettyjä taideteoksia.

Toimistossa kaivettiin esille vanhoja sopimuksia omistusten selvittämiseksi.

– Selvittäminen olisi ollut helpompaa, jos teoksissa olisi ollut tarra takana.

Mikä?

Lahden kaupungin taidekokoelma

Lahden kaupungin taidekokoelmassa on noin 2 300 teosta. Kokoelman päätarkoitus on, että sen teoksia sijoitetaan kaupungin toimipisteisiin ihmisten iloksi.

Noin 1 400 teosta on sijoitettu yli sataan kaupungin toimipisteeseen. Teoksia on esimerkiksi kirjastoissa, kouluissa, päiväkodeissa, toimistoissa, Sibeliustalolla ja kaupungintalolla.

Kokoelmassa on esimerkiksi maalauksia, grafiikkaa, veistoksia ja tekstiiliteoksia.

Kokoelman taiteilijoita ovat esimerkiksi: Olavi Lanu, Matti Koskela, Satu Loukkola, Aija Ikävalko, Reino Hietanen, Ritva Leinonen, Väinö Aaltonen, Eija Markkanen ja Kosti Ahonen.

Lahden kaupunki inventoi teokset, jotka on sijoitettu museon ulkopuolelle.

Anne Honkanen
anne.honkanen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi