Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Arvio

Teatteriarvio: Tiirismaan bisnesmusikaalin nuori energia on tarttuvaa sorttia

Globaalit pakettinappulat -yrityksen käyrät lähtevät nousuun, kun Finch (Hugo Hagström, edessä oikealla) tarttuu toimeen. Kuva: Viljam Mikkelsson

Tiirismaan lukio
Miten menestyä vaivatta liike-elämässä
Ensi-ilta Lahden kaupunginteatterin Eero-näyttämöllä 25.4.

Ennen ensi-iltaa olin skeptinen. Mitä järkeä on esittää 1960-luvun höperöä amerikkalaismusikaalia, jonka käsitykset sukupuolirooleista ovat aikansa eläneitä?

Miten menestyä vaivatta liike-elämässä osoittautuu kuitenkin niin hyväntuuliseksi jutuksi, että tasa-arvomurjotukset painuvat taka-alalle.

Esitystä voi katsoa menneen parodiana tai todisteena tasa-arvoliikkeen menestyksestä. Suomessa nämä asiat ovat niin hyvällä tolalla, että kun nuori nainen näyttelee täysin aivotonta bimboa, tiedämme hänen leikittelevän. Tiedämme myös, että isoissa firmoissa työskentelevillä naisilla voi olla muitakin ambitioita kuin edetä reittä pitkin sihteeristä kotirouvaksi.

Veijarilla on lämmin sydän

Abe Burrowsin kirjoittama musikaalikomedia kuvaa nuorta pyrkyriä, joka on päättänyt nousta isossa firmassa huipulle self help -opaskirjan avulla. Tiellä pomoportaaseen Finchiä yrittää kampittaa erityisesti pääjohtaja Biggleyn sisarenpoika Bud Frump.

Finchiä esittävä Hugo Hagström muovaa opportunistisesta hahmostaan hyväntahtoisen veijarin. Naisten suhteen Finch on kuitenkin täysin pihalla. Siitä saadaan tarinaan romanttista vääntöä, sillä totta kai hunajainen sihteeri Rosemary (Kaisa Martikainen) salamarakastuu firman uuteen komistukseen.

Biggleynä mainiosti esiintyvä Sakari Bister osoittaa koomikon kykynsä isona pomona, jonka salaisiin paheisiin lukeutuvat neulonta ja kevytkenkäinen sihteeri Hedy LaRue (Sofia Motturi). Myös Jere Laukkasen tulkinta lipevästä Bud Frumpista on nautittavaa katsottavaa.

Itsevarmasti esiintyvät nuoret vakuuttavat myös laulutaidoillaan, vaikka Frank Loesserin musiikki häipyykin mielestä melko nopeasti.

Biggley (Sakari Bister) ja Finch (Hugo Hagström) löytävät yhteisen sävelen yliopistourheilusta Tiirismaan musikaalissa. Kuva: Viljam Mikkelsson

Loppuratkaisu tupsahtaa tyhjästä

Ohjaaja Aleksi Lavaste kuljettaa komedian selväpiirteistä juonta sujuvasti eteenpäin Eero-näyttämöllä, joka tuntuu hieman ahtaalta vain suurimmissa tanssikohtauksissa. Kaksi ja puoli tuntia kestävän esityksen onnellinen loppuratkaisu tupsahtaa kuitenkin tarinaan kuin tyhjästä suuren katastrofin jälkeen.

Koreografi Sari Louko pääsee herkuttelemaan etenkin kohtauksessa, jossa Biggley ja Finch löytävät yhteisen sävelen Vanha Tammi -yliopiston urheilujoukkueen pöhkön maskottilaulun kautta. Myös lopun ihmisyyden voimaa syleilevä yhteisbiisi nostaa tunnelman kattoon.

Amadeu Vivesin liikkuva lavastus korostaa karkkivärejä ja tarinan sarjakuvamaisia piirteitä (se hissi on hieno!). Anna-Elina Tikkasen johtama orkesteri hoitaa hommansa tarkasti näyttämön takaosassa.

Ilkka Kuosmanen
ilkka.kuosmanen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi