Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Arvio

Kirja-arvio: Markku Paasosen ensimmäinen romaani ei päästä lukijaansa helpolla

Markku Paasosen Suurenmoinen huviretki ei ole välttämättä lukijalle aivan nimensä veroinen. Kuva: Jarkko Mikkonen

Markku Paasonen
Suurenmoinen huviretki
Teos 2019. 256 s.

Runoilija Markku Paasosen ensimmäinen romaani on hämmentävä. Suurenmoisen huviretken kehikko on suurin piirtein tämä: maailmanloppua, kuolemaa tai maakuopasta nousua odotellessaan, aavistellessaan tai ennustaessaan päähenkilö pitää 256 sivun yksinpuhelun koiralleen.

Monologi on muodoltaan päättymätöntä assosiaatioiden sarjaa, raskasta ajatuksenvirtaa, historiankirjoituksen ja kaiken maailmassa olevan korkea- ja matalakulttuurista sulaumaa. Hyppivää, pomppivaa, sinne tänne mielen vievää – sellaista kuin juoneton, lyyrinen postmoderni tai avantgardistinen edelläkävijäteksti kaikkien määritelmien mukaan onkin. Siinä romaanin ongelma kenties onkin: teksti tuntuu olevan muotoa muodon vuoksi, kaiken kaatamista kielen laariin.

Romaani on hankala ja monimutkainen luomus. Sillä ei ole aikomustakaan päästää lukijaa helpolla. Jos lukija ei taas ole yhtä sofistikoitunut kuin romaanin kertoja, lukija on tuskin kiinnostunut ottamaan selvää romaanin lukemattomista intertekstuaalisista, diskursiivisista ja kielellisistä viittauksista tai peleistä.

Kirjallisuus kykenee tarjoamaan elämyksiä, tietoa ja nautintoa ilman, että jatkuva ensyklopediaan vilkuilu on tarpeellista.

Kirjailija kiillottaa omaa kilpeään

Kuva: Teos

On kirjallisuutta, joka esoteerisuudessaan pitää otteessaan, mutta Paasosen romaanin kryptisyys on uuvuttavaa. Tavaraa, viittauksia, kielellistä nokkeluutta, korkeaa, matalaa, infoähkyä ja mielen luisumista historian havinoihin on väsytykseen asti.

Ehkä eräs romaanin jekuista onkin se, että assosiatiivisuudessaan ja pilkuilla erotetussa rytmikkyydessään teksti alkaa rakentua lukijan päässä pikemminkin jonkinlaiseksi musiikilliseksi muodoksi kuin sisällölliseksi hahmoksi. Tai ehkä romaanin moninaisuus tekee tyhjäksi kaiken kertomansa ja vitsailee lukijan kustannuksella. En tiedä.

Näiden sinisten silmien takana Suurenmoisen huviretken haastava muodollissisällöllinen ajatus alkaa kuitenkin näyttäytyä kirjoittajan omana kielellisenä harjoituksena, intelligenssin ja erinomaisuuden osoituksena. Se ei välttämättä ole todellisuutta, mutta sellaisen vaikutelman romaanin kaikenkaikkeus ilmoille jättää.

Sanna Jääskeläinen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Aiheet:

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi