Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Arvio

Konserttiarvio: Mozartin ja Faurén Requiemit täydensivät toisiaan Sinfonia Lahden pääsiäiskonsertissa

Ensimmäistä kertaa Lahdessa johtanut Clemens Schuldt onnistui tekemään kahdesta sielunmessusta selvästi toisistaan eroavat tulkinnat. Kuva: Sami Lettojärvi

Sinfonia Lahti & Dominante-kuoro

Onko tylsää kuunnella kaksi requiemiä peräjälkeen? Ei sinne päinkään, saatiin huomata Sinfonia Lahden tämän vuoden pääsiäiskonsertissa.

Gabriel Faurén ja W.A. Mozartin Requiemit täydensivät toisiaan ja muodostivat jännittävän kokonaisuuden. Ensinnäkin säveltäjät ovat käyttäneet varsin erilaisia sielunmessun tekstejä, ja samoina toistuvissa tekstinkohdissa taas korostuivat teosten toisistaan poikkeavat tunnelmat. Kuolemaan ja ikuisuuteen, elämän rajallisuuteen ja kaipaukseen saatiin näin kaksi hyvin erilaista näkökulmaa.

Faurén Requiem on täynnä hiljaista pimeyttä, josta musiikki kohoilee kuin rukous. Kuoron osuudessa korostuvat pelkistetyt linjat, ja myös baritoni- ja sopraanosolistin osuudet ovat seesteisiä. Nuori saksalaiskapellimestari Clemens Schuldt korosti Faurén hillittyä läpikuultavuutta, kun taas Mozartin Requiemiin hän toi ryhdikästä draaman imua.

Silja Aalto, Lilli Paasikivi, Markus Nykänen ja Matti Turunen lauloivat vakuuttavasti Sinfonia Lahden ja Dominante-kuoron pääsiäiskonsertin solisteina. Kuva konsertin harjoituksista Sibeliustalosta. Kuva: Sami Lettojärvi

Herkkää Fauréa, iskuvoimaista Mozartia

Sinfonia Lahti ja erinomaisesti laulanut Dominante-kuoro musisoivat Mozartissa iskuvoimaisesti kipinöiden, mikä oli vaikuttava kontrasti intiimin Faurén jälkeen.

Faurén herkkyys korostui entisestään, kun teoksesta kuultiin nyt pienen orkesterin versio, jossa jousiston muodostavat ainoastaan alttoviulut, sellot ja kontrabassot – yhtä viulusooloa lukuunottamatta. Jousista virtasi väkevää tummuutta, jonka rinnalla kuoro väreili valoisana. Teoksesta kehkeytyi pimeyden ja valon vaellus, jossa lopulta leijaillaan taivaalliseen kirkkauteen.

Tummia värisävyjä korosti sekin, että baritonin sijaan teoksen soolo-osuuden lauloi nyt basso, ja vieläpä erityisen jyhkeä-ääninen basso. Matti Turusen äänimateriaalissa kalskahtelee suorastaan tulevan kuningasbasson graniittia. Tämän ilmeikästä ja väkevää laulamista oli hieno kuulla molemmissa sävellyksissä.

Sopraano Silja Aallolla on niin ikään vuolas, kaunissointinen ääni, mutta ilmaisu tunnetussa Pie Jesu -osassa oli hieman koleaa. Mozartissa solistikaarti täydentyi Lilli Paasikivellä sekä Markus Nykäsellä, ja tuloksena oli muhevaääninen, eläytyvä kvartetti. Kokeneen Paasikiven rinnalla kuultiin siis lupaavan uran alussa olevia nuoria ääniä.

Dominante teki huolellista työtä

Seppo Murron valmentama Dominante laulaa saman teosparin tänä pääsiäisenä myös Lohjan kaupunginorkesterin kanssa. Musiikki oli opiskeltu huolellisesti: niin selkeys, fraasien muoto kuin äänellinen istuvuuskin olivat kunnossa ja takasivat musikaalisen tulkinnan. Miesäänet tosin soivat naisia selvästi vaimeammin, mutta nämäkin sektiot mallikkaan tasaisesti.

Erityisen hienoa oli, että teokset saivat kuoron käsittelyssä selvästi omanlaisensa ilmeen: Faurén staattinen henkisyys soi ilmavasti, Mozartin lennokkaat kuviot sähäkästi. Tarkalleen ottaenhan Requiemin tekijänä ei ole Mozart yksin, vaan kuolevaa säveltäjää avusti ja lopulta teoksen viimeisteli tämän oppilas Franz Xaver Süssmayr, jonka kiiltokuvamaisen sulokkaan kädenjäljen voi erottaa.

Schuldt peräänkuulutti Mozartissa tekstilähtöistä ilmaisua ja irtonaista selkeyttä. Helvetin kauhut maalattiin terävin vedoin, ja haikeaan kauneuteenkin saatiin jännitteistä vääntöä, hädän ja toivon draamaa.

Orkesterissa oli asiaankuuluva traaginen sävy, kiitos Eeva Mäenluoman ja Nora Niskasen soittamien tummien basettitorvien (bassoklarinettia muistuttava klarinetti), joita Mozart oli teokseensa ajatellut.

Auli Särkiö-Pitkänen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Aiheet:

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi