Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Lahden Bach-kuoro esittää Schützin Johannes-passion

Evankelista Jukka Saarman ja Jeesusta laulava Jussi Ahvenjärvi paneutuivat Schützin Johannes-passioon Bach-kuoron harjoituksissa. Kuva: Ilkka Kuosmanen

Lahden Bach-kuoro virittyy pääsiäistunnelmaan Heinrich Schützin Johannes-passiolla. Konsertti kuullaan Launeen kirkossa maanantaina 15.4. kello 19.

Schützin passio sai kantaesityksensä huhtikuussa 1666 eli lähes 60 vuotta ennen kuin J.S. Bach sävelsi samasta tekstistä oman versionsa. Bachin Johannes-passio on sittemmin noussut huomattavasti kuuluisammaksi.

Jori Männistö johtaa Bach-kuoron pääsiäiskonsertin. Kuva: Ilkka Kuosmanen

– Musiikillisesti suurin ero on siinä, että Bach sävelsi koristeellisemmin, luonnehtii Bach-kuoron johtaja Jori Männistö.

Schütz sävelsi pääsiäisajan tapahtumista kuorolle osapuilleen samat kohdat kuin Bach. Mukana ei kuitenkaan ole pohdiskelevia aarioita ja koraaleja. Esitys kestää vain noin 40 minuuttia, kun Bachin Johannes-passio venyy usein lähelle kahta tuntia.

Bach-kuoron konsertissa evankelistana on oopperalaulaja Jukka Saarman, Jeesuksena debytoi Jussi Ahvenjärvi.

Schützin Johannes-passiota ei ole tiettävästi aiemmin esitetty Lahden seudulla. Mistään varsinaisesta teosharvinaisuudesta ei Männistön mukaan kuitenkaan voida puhua.

– Esimerkiksi Wiipurilaisen Osakunnan Kuoro esitti tämän Helsingissä neljä vuotta sitten. Itse en ole teosta aiemmin johtanut, sillä käytössäni ei ole ollut tähän sopivaa kuoroa, Männistö sanoo.

Ilkka Kuosmanen
ilkka.kuosmanen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi