Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Rokkitähtien valokuvaajana tunnetuksi tullut Ville Juurikkala löysi kaiken tarvittavan Lahdesta

Merkittävää kansainvälistä uraa tehnyt valokuvaaja ja video-ohjaaja muutti perheensä kanssa Lahteen alkuvuodesta. Arvostetun valokuvaajan linssin eteen pääsee Villähteellä, jossa hän on tehnyt uuden aluevaltauksen.

Ville Juurikkalalla on aihetta iloon. Tunnettu valokuvaaja on voinut tehdä elämän laatua parantavia järjestelyjä sekä ammatillisessa että yksityisessä elämässään. Yksi niistä se, että hän on alkanut kuvata muotokuvia Villähteellä sijaitsevassa Helmi-studiossa. Kuva: Mirja Hussain

Lahden kaupungin markkinoijat olisivat innoissaan, kun kuulisivat, miten Ville Juurikkala kehuu uutta kotikaupunkiaan Lahtea.

– Lahti on kivankokoinen kaupunki: keskustasta löytyy kaikki tarvittava, mutta pikkumatkan päässä keskustasta on jo mukavan hiljaista.

Merkittävää kansainvälistä uraa tehnyt arvostettu valokuvaaja ja video-ohjaaja Ville Juurikkala luettelee hyviä puolia, jotka on havainnut uudessa kotikunnassaan. Juurikkala muutti vaimonsa ja kolmen pienen lapsensa kanssa Lohjalta Lahteen alkuvuonna. Lahden seutu oli pariskunnalle ennestään tuttu, mutta kumpikaan heistä ei ollut asunut täällä aiemmin.

Juurikkala uskoo, että lasten on hyvä varttua kaupungissa, joka ei ole liian iso.

Tärkein syy muuttoon oli kuitenkin se, että Juurikkalan äiti, elokuvaohjaajana tunnetuksi tullut Kaija Juurikkala, asuu Mäntyharjulla, jonne on Lahdesta kohtuullinen ajomatka.

Ville Juurikkala on asunut aikaisemmin muun muassa Los Angelesissa, jossa hän työskenteli valokuvaajana. Kuva: Mirja Hussain

Muotokuvia Villähteellä

Haastattelua ja kuvausta varten Juurikkala haluaa viedä meidät Villähteellä sijaitsevalle Helmi-valokuvastudiolle, jonka kanssa hän on aloittanut yhteistyön muuton jälkeen. Toinen vaihtoehto kuvien ottoon olisi Vesijärven jää, jossa Juurikkala oli muutamaa päivää aiemmin kuvannut laulaja-lauluntekijä Mikko Harjun uuden videon.

Villähteellä odottaa valoisa ja tunnelmallinen studio, jossa selvästikin otetaan muotokuvia.

Juurikkalakin on kuvannut muotokuvia, ja erityisesti rokkitähdistä ottamistaan valokuvista hän on tullut hyvin tunnetuksi. Valokuvaaja yllättää kertomalla, että jatkossa hän työskentelee Helmi-studiolla yhtenä sen muotokuvaajista. Eikä Juurikkalan kuvattavaksi pääsemiseksi tarvitse olla rokkitähti.

– Omasta mielestäni olen ollut muotokuvaaja aina. Usein kohteinani ovat vain olleet rokkarit. Haluan nyt työskennellä yksinkertaisemmin kuin aiemmin. Isojen töiden, kuten taannoisen Lidlin kampanjan rinnalla, on kiva tehdä myös yksinkertaisempia juttuja.

Kuvaaja sanoo, että studion ovesta voi kävellä muotokuvattavaksi keitä vain. Se tekee hänen mielestään uudesta aluevaltauksesta jännittävän.

Lauri Tähkän uuden levyn kansi kuvastaa Juurikkalan mukaan hyvin valokuvaajan uutta taiteellista tyyliä, johon on tullut lisää valoa ja iloa. Kuva: Ville Juurikkala

Yksinkertaistaa tekemistään

Juurikkala on viime vuosina kuvannut rokkitähdille enenemässä määrin musiikkivideoita. Varsinkin isoissa ja kalliissa kansainvälisissä videotuotannoissa paineet ovat kovat ja työryhmät isoja. Juurikkalan kuvaama yhdysvaltalaisen Bullet For My Valentine -yhtyeen video saavutti esimerkiksi yhden vuorokauden aikana yli miljoona katselukertaa. Videon täytyy siis onnistua niin, että siihen ovat kaikki tyytyväisiä – erityisesti kuvaaja, joka tuntuu asettavan riman itselleen korkealle.

– Stressaan niissä tilanteissa liikaa. Huomasin olevani kotona kiukkuinen vaimolle ja lapsille, ja minun oli vaikea olla heille läsnä. Ajattelin, ettei se ole sen arvoista.

Juurikkala sanoo havainneensa, että hän nauttii tekemisestä enemmän, jos siinä ei ole voimakkaasti tiettyä päämäärää. Tiukasti tiettyyn lopputulokseen keskittyessä tulee sulkeneeksi mahdollisuuksia, joita luovassa työssä syntyy matkan varrella.

Juurikkala ei kuitenkaan ole hylkäämässä videoiden kuvaamista, vaikka onkin kieltäytynyt joistakin isoista kuvauksista. Tunnetut henkilöt – rokkaritkin mukaan lukien – ovat edelleen tervetulleita hänen kameransa eteen.

Lauri Tähkälle kuvattu Mä en pelkää -video on Juurikkalan mielestä hyvä esimerkki yksinkertaisemmasta tyylistä. Juurikkala istutti Tähkän lattialle ja kuvasi videon yhdellä otolla.

– Siinä on läsnä vain ihminen. Ei muuta.

Video oli ehdolla Emma-gaalassa vuoden parhaimmaksi videoksi. Juurikkala sanoo, että myös taiteellinen ilmaisu on parantunut, kun hän on yksinkertaistanut tekemistään.

Kansainvälisiä tähtiä

Juurikkalan nettisivuilla on vaikuttava galleria tunnetuista henkilöistä, joita hän on kuvannut uransa aikana: esimerkiksi YK:n entinen pääsihteeri Ban Ki-moon, entinen formulakuski Mika Häkkinen, oopperalaulaja Andrea Bocelli, rokkitähdet Slash ja Steven Tyler sekä Chester Bennington Linkin Parkista. Kotimaisista nimistä kuvattavaksi ovat asettuneet muun muassa Ville Valo, Michael Monroe ja The 69 Eyes -yhtye.

Ville Valon kuva lienee Juurikkalan tunnetuimpia Suomessa. Kuva: Ville Juurikkala

Monet kansainvälisten tähtien kuvat on otettu niinä vuosina, kun Juurikkala asui Los Angelesissa. Sinne hän päätyi hiukan sattumankin saattelemana.

Valokuvaaja oli seuraamassa Good Charlotte -yhtyeen konserttia Helsingissä Jussi 69:n kanssa. Yhdysvaltalaisyhtyeen laulaja oli saanut tältä Juurikkalan The 69 Eyesista kuvaaman kirjan lahjaksi. Se oli yhdysvaltalaistähden mielestä hienoin hänen näkemänsä valokuvakirja, ja tähti halusi, että Juurikkala kuvaisi heistä samanlaisen.

– Hän kysyi: "Mitä teet huomenna? Voisitko lähteä kiertämään Eurooppaa meidän kanssamme? Maksamme kaiken!"

Lasten takia Suomeen

Lasten saaminen teki ajankohtaiseksi sen, että Juurikkala muutti takaisin Suomeen Los Angelesista muutaman siellä vietetyn vuoden jälkeen.

Jo sitä ennen Juurikkala oli hakenut elämälleen suuntaa pyhiinvaelluksella Santiago de Compostelaan ja asumalla Yhdysvalloista Suomeen palattuaan hyvin vaatimattomassa mökissä, jonne vedet kannettiin kaivosta ja jossa hygieniasta huolehdittiin uimalla avannossa.

Juurikkala kertoo, että nuoruudessa hänellä oli kolme unelmaa valokuvaajana. Yksi niistä toteutui, kun hän pääsi mukaan maailman arvostetuimpia musiikkialan valokuvaajia esittelevään Morrison Hotel Galleriaan New Yorkissa ja toinen, kun hän pääsi kuvaamaan Guns N' Rosesin Slashia.

Kolmas unelma Metallican musiikkivideon kuvaamisesta ei ole toteutunut. Juurikkala pohtii, ettei hän enää edes kaipaa sen toteutumista.

– Isoissa saavutuksissa on aina jotain ristiriitaista: saavutuksen hetkellä on usein kaikkein stressaantunut. Ja kun vertaan nuoruuden unelmaani läsnäolon hetkiin lasten kanssa, havaitsen niiden tuovan elämääni enemmän onnea kuin nuoruuden unelman saavuttamisen.

Korjattu 16.4. klo 16.20: Tietoa Chester Benningtonin yhtyeestä sekä Good Charlotte -yhtyeen kirjoitusasua.

Kuka?

Ville Juurikkala

39-vuotias valokuvaaja ja video-ohjaaja.

Asuu Lahdessa perheensä kanssa.

On kuvannut promokuvia yli sadalle yhtyeelle tai artistille, muun muassa Slashille, Good Charlottelle, Nightwishille ja HIMille.

Juurikkalan muita tunnettuja valokuvattavia ovat olleet esimerkiksi YK:n entinen pääsihteeri Ban Ki-Moon, F1-kuljettaja Mika Häkkinen ja katutaiteilija Kat Von D.

Ollut mukana tekemässä valokuvakirjoja eri yhtyeistä.

Ohjannut musiikkivideoita ja dokumentteja.

Juurikkalan kuvia on ollut esillä muun muassa maailman tunnetuimpia musiikkialan valokuvaajia esittelevässä Morrison Hotel Galleryssa New Yorkissa.

Anne Honkanen
anne.honkanen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi