Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Lahteen suunniteltuun puistoon tulee taidetta – tukkipuita muistuttava teos vei taidekilpailun voiton

Lahteen suunniteltuun Wilhelminpuistoon toteutetaan joku taidekilpailussa palkitusta kolmesta ehdotuksesta.

Havainnekuva voittaneesta ehdotuksesta. Virta-nimisessä ehdotuksessa on puisia tukkeja, joissa voi tasapainoilla tai vaikkapa istua.

Lahdessa järjestetyn Wilhelminpuiston taidekilpailun on voittanut Päivi Raivion ja Daniel Bumannin ehdotus Virta. Jaetulle toiselle sijalle kilpailun palkintolautakunta valitsi Akseli Leinosen teosehdotuksen Keltaiset kukkulat ja Nestori Syrjälän ehdotuksen Ei hyvä mutta inhimillinen.

Palkintolautakunnan puheenjohtaja, Lahden kaupunginpuutarhuri Kirsi Kujala sanoo, että kilpailun järjestäjät ovat sitoutuneet toteuttamaan Wilhelminpuistoon jonkun kolmesta palkitusta ehdotuksesta.

– Vielä ei ole päätetty, mitä teosta lähdetään viemään eteenpäin, mutta uskoisin, että se olisi ensisijaisesti kilpailun voittanut ehdotus. Se täytti parhaiten teokselle asetetut kriteerit.

Jere Määttä, joka voitti yleisökilpailun, Päivi Raivio, joka on toinen voittajaehdotuksen tekijöistä ja toiselle jaetulle sijalle tulleen ehdotuksen tekijä Nestori Syrjälä. Kuva: Mirja Hussain

Puistoa ei vielä rakennettu

Kilpailulla haettiin taideteosta Lahteen suunnitteilla olevaan Wilhelminpuistoon. Puisto sijaitsee Ruoriniemessä, mutta puiston rakentamista ei vielä ole aloitettu.

Kirsi Kujala sanoo, että alueen ensimmäinen kerrostalo on vasta valmistunut. Kaikkiaan alueelle on tulossa kymmenen kerrostalon kokonaisuus.

– Puistoalueelle tehdään ensimmäiseksi käytävä mahdollisesti ensi vuonna. Teos voisi olla valmiina vuonna 2021, Kujala arvioi.

Keltaiset kukkulat -ehdotus tuli jaetulle toiselle sijalle.

Voittajaehdotus oli palkintolautakunnan mielestä toiminnallinen ja värikäs kokonaisuus, joka ottaa tilan hyvin haltuun. Siinä puistoon on sijoitettu 40–60 tukkia muistuttava puiden virta.

– Ei lähdetty himmailemaan, vaan tehtiin melkein koko puisto täyteen, toteaa Päivi Raivio, toinen voittajaehdotuksen suunnittelijoista.

Raivio kertoo, että voittajaehdotus on saanut innoituksensa alueen puunjalostushistoriasta.

– Siellä on ollut vaneritehdas, jonne on uitettu tukkeja.

Keltaiset kukkulat -ehdotusta palkintolautakunta kuvaili mieleenpainuvaksi maamerkiksi.

Lyhtypylvästä muistuttava Ei hyvä, mutta inhimillinen saa palkintolautakunnan mielestä ohikulkijan pysähtymään.

Kaikki palkitut ehdotukset olivat helsinkiläisten tekijöiden suunnittelemia. Kilpailuun jätetyt ehdotukset käsiteltiin nimimerkin suojissa.

Kustannukset jaetaan

Lahden kaupungin ja rakennusyhtiö YIT Suomi Oy:n järjestämään avoimeen taidekilpailuun lähetettiin 75 teosehdotusta. Yleisö sai äänestää ehdotuksista suosikkiaan. Yleisöäänestyksen voitti ylivoimaisesti Jere Määtän ehdotus Maisema.

Ei hyvä mutta inhimillinen -ehdotus sijoittui jaetulle toiselle sijalle.

– Yleisö antoi kilpailussa 713 ääntä ja 298 sanallista perustelua. Se kertoo, että kyllä taide kiinnostaa lahtelaisia, Kirsi Kujala iloitsee.

Kujalan lisäksi tuomaristossa olivat maisema-arkkitehti Maria Silvast, Lahden taidemuseon amanuenssi Liisa Mäkitalo, projektipäällikkö Minna Kortesmaa sekä kuvataiteilijat Eili Ikonen, Taneli Rautiainen ja Nanna Hänninen.

Alueen ensimmäisen kerrostalon on rakennuttanut YIT Suomi Oy. Yhtiön aluejohtaja uskoo, että taiteen tuominen rakennettaville asuinalueille lisääntyy jatkossa.

– Asuinympäristöjen pitää miellyttää silmää. Kokonaisuus houkuttelee asiakkaita, aluejohtaja Sami Viitanen sanoo.

Teoksen toteuttamiseen on varattu rahaa noin 50 000 euroa. Palkintorahoja maksettiin 15 000 euroa. Kustannukset jakautuvat kilpailun järjestäjien kesken.

Kilpailuehdotuksia esittelevä näyttely on Lahden museoiden Museokioskissa 26. huhtikuuta asti.

Anne Honkanen
anne.honkanen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi