Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Arvio

Teatteriarvio: Lahden Nuorisoteatterin Kesäyön uni sulattaa sydämet

Hermia (Elli Talasranta) ja Helena (Sofia Motturi) riitelevät miehistä Lahden Nuorisoteatterin Kesäyön unessa. Kuva: Aki Loponen

Lahden Nuorisoteatteri
Kesäyön uni
Ensi-ilta Pikkuteatterissa 10.4.

Mirkka Rekola heittäytyi tunnustukselliseksi Kesäyön unen uuden suomenkielisen laitoksen esipuheessa vuonna 2005.

Shakespearen komedia on Rekolankin mielestä lähes toivottoman sekava vyyhti, jonka henkilöhahmot eivät tahdo jäädä millään mieleen.

”Se tuntuu tapahtuvan ilman elementissä ja onnistuu häipymään kuin kukan tuoksu”, vuonna 2014 kuollut kirjailija runoili.

Tätä taustaa vasten on pidettävä pienenä ihmeenä sitä, että Lahden Nuorisoteatteri on onnistunut muovaamaan Matti Rossin suomennoksesta linjakkaasti etenevän romanttisen komedian, joka kestää vain reilun tunnin ja hurmaa katsojan hyväntuulisuudellaan.

Ohjaaja Terhi Tuomikko paljastuu kaunosieluksi, jonka näyttämöilmaisu nojaa vahvoihin kuviin ja toiminnallisuuteen. Tuomikko on tarttunut siihen, mikä Shakespearen tekstissä kaikkien juonikoukeroiden alla on olennaista: on hupsua rakastumisen ensihuumaa ja ajatus siitä, että nuori elämä on joskus melkoista draamaa, toisinaan taas pelkkää ohutta yläpilveä.

Vahvasti jalat irti maasta

Hanna Kaitilan luomaa visuaalista ilmettä voisi luonnehtia klassiseksi. Antiikkiin viittaavat upeat puvut ja fantasialavastus puhuvat samaa arjesta irti kohottavaa kieltä kuin Tuomikon ohjauskin.

Joni Kallion valosuunnittelu korostaa kontrasteja ja toisaalta öisen satumetsän hämyjä. Musiikkivalintojen mukavin oivallus on se, että näyttämöllä heittäydytään hulluun tangoon aina, kun keijukaisten tupsauttelema lemmenrohto saa rakastavaiset näkemään mustan valkoiseksi.

Toteutuksen ainoa nykyaikaan viittaava elementti on keijukaisten kuningattaren Titanian (Lotta Vehviläinen) taikapeilin muuttaminen älykännykäksi. Puolison jatkuva kännykällä roikkuminen ärsyttää Oberonia (Marko Kauppila), joka päättää ottaa taikakeinot käyttöön saadakseen Titanian huomion käännettyä takaisin itseensä. Oikeastaan kaikki myöhemmätkin kommellukset ja ateenalaisylhäisön rakkaussotkut johtuvat tästä juonenkäänteestä, mitä voi tietysti pitää pienenä kannanottonakin.

Ilmeikkäät roolit

Nuorisoteatterin lahjakas porukka näyttelee juuri niin energisesti kuin nuorilta olettaa sopii. Nuorten runollinen helskyttely silittelee ainakin keski-ikäisen katsojan sielua myötäkarvaan.

Erityisen ilmeikkäinä jäävät mieleen aasiksi muuttuva Sukkula (Leevi Haavisto), pirullisesti kujeileva Puck (Helmi Luttinen) ja epätoivoisen rakkauden riuduttama Helena (Sofia Motturi).

Ilkka Kuosmanen
ilkka.kuosmanen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Aiheet:

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi