Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Lahti on ikuisesti kultainen kaupunki urkuri Iveta Apkalnalle

Sinfonia Lahden kanssa konsertoivan latvialaisurkurin ura sai räjähtävän lähdön Lahdesta vuonna 1997. Nykyisin hänen kotisalinsa on Hampurin Elbphilharmonie, jonka rakentaminen maksoi 789 miljoonaa euroa.

Iveta Apkalna (silloinen Viliuma) oli nuori opiskelija sijoittuessaan kolmanneksi Lahden kansainvälisessä urkukilpailussa. Kuva: Timo Pyykkö

On urkureita, jotka soittavat vaikka paljain varpain. Sitten on Iveta Apkalna. Hänen suhdettaan soittokenkiin kuvaa ehkä parhaiten tämä:

– Jos olisin unohtanut kenkäni kotiin, konsertti olisi peruttu.

Apkalnan soittokengät eivät ole mitkä tahansa kulkimet. Niissä on korkea korko, jotta Apkalna voi painaa montaa pedaalia yhtä aikaa. Toisaalta ne ovat hyvin taipuisat.

– Ne ovat vuohennahkaa. Teetin kenkäni vuosikaudet samalla suutarilla, mutta hän kuoli joitakin vuosia sitten. Tuntui kuin olisin menettänyt perheenjäsenen.

Iveta Apkalnan kultaiset soittokengät ovat vuohennahkaa. Tukevalla korolla on mahdollista painaa useaa pedaalia yhtä aikaa. Kuva: Katja Luoma

Unelmaduuni Hampurissa

Torstaiselle keikalle Sinfonia Lahden kanssa Apkalna on valinnut laajasta valikoimastaan kullatut kengät, sillä Lahti ei ole hänelle mikä tahansa kaupunki.

Apkalna (silloinen Viliuma) sijoittui vuonna 1997 kolmanneksi urkukilpailussa, joka järjestettiin Lahden Ristinkirkossa. Se oli nuorelle latvialaiselle jännä paikka.

– Raadissa istui urkureiden crème de la crème, esimerkiksi Kalevi Kiviniemi, Hans-Ola Ericsson ja Naji Hakim. Kilpailu toimi minulle ovena urkumaailmaan. Sain siitä myös ensimmäiset kunnon palkintorahani, hän muistelee.

Apkalna (s. 1976) on sittemmin pärjännyt mainiosti. Hän kiertelee konsertoimassa ympäri maailmaa ja aloitti kolme vuotta sitten Hampurissa Elbphilharmonie-salin pääurkurina.

Pesti on ainutlaatuinen kahdella tavalla. Edes pitkien urkuperinteiden Saksassa ei ole aivan tavallista, että konserttisalilla on oma nimikkourkurinsa. Lisäksi vuonna 2017 valmistunut konserttitalo (joka maksoi 789 miljoonaa euroa) on arkkitehtonisesti huikea. 2 150 kuulijan pääsalissa urkupillit on ripoteltu eri puolille tilaa.

– Äänikertoja on 69 plus ne neljä, jotka on sijoitettu lavan yläpuolelle kanooppiin. Vien liikuteltavan soittopöydän mielelläni keskelle salia, sillä siinä ääni tulee kuin suihkuna päälle.

Apkalnan toimenkuvaan Elphissä kuuluu kolme omaa konserttia vuodessa. Lisäksi hän osallistuu salin taiteellisen ohjelman suunnitteluun.

– Talossa on jo kantaesitetty esimerkiksi Philip Glassin, Peter Eötvösin ja Peteris Vasksin urkuteoksia. Urkukonsertit myydään aina hetkessä loppuun.

Iveta Apkalna harjoitteli keskiviikkona Sibeliustalon uruilla. Hän varaa aina vähintään kolme tuntia uusiin urkuihin tutustumiseen. Kuva: Katja Luoma

Sibeliustalokin on kiva, mutta...

Apkalna aloitti omat opintonsa pianolla viisivuotiaana. Urkuihin hän siirtyi 15-vuotiaana, kun Latviasta tuli uudelleen itsenäinen ja kirkot avautuivat muusikoille.

– Rakastuin urkuihin heti. Oli kuitenkin alusta asti selvää, että en halua kirkkourkuriksi, nykyisin Berliinissä perheensä kanssa asuva Apkalna sanoo.

Apkalna tulkitsee Sibeliustalossa ranskalaisen Alexandre Gilmantin ensimmäisen urkusinfonian. Miltä 52 äänikerran lahtelaisurut tuntuvat Hampurin herkkuun verrattuna?

Apkalna ei lähde vertailemaan vaan muistuttaa, että jokainen urku on yksilö, johon urkurin on mukautettava soittonsa.

– Mutta se on kyllä harmi, että täällä ei ole liikuteltavaa soittopöytää. Se toisi urkurin paljon lähemmäksi yleisöä.

Iveta Apkalna ja Sinfonia Lahti Sibeliustalossa 11.4. klo 19. Konsertin johtaa Dima Slobodeniouk.

Ilkka Kuosmanen
ilkka.kuosmanen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi