Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Kaikki menevät sekaisin rakkaudesta Lahden Nuorisoteatterin näytelmässä

Terhi Tuomikko räätälöi Shakespearen Kesäyön uni -komedian kasiluokkalaisille.

Sofia Motturi on Helenaa, H. Kari hänen mielitiettynsä Demetrius. Molemmat kirjoittavat tänä keväänä Tiirismaan lukiosta. Kuva: Sami Lettojärvi

Lahden kahdeksasluokkalaiset saavat lähiviikkoina kunnon Shakespeare-kylvyn. Kaupunki kutsuu noin 1 200 kasia katsomaan Lahden Nuorisoteatterin Kesäyön uni -näytelmää osana kulttuurikasvatusohjelmaansa. Muulle yleisölle komedia esitetään kolme kertaa.

Shakespearen klassikkoa on esitetty Suomessa sekä Kesäyön unen että Kesäyön unelman nimellä, koska englanninkielinen alkuperäisnimi (A Midsummer Night’s Dream) voi tarkoittaa kumpaa hyvänsä. Historiallisessa katsannossa Unelmat ovat voitolla: Ilona-esitystietokannan mukaan näytelmää on esitetty Unelmana 49 kertaa, Unena vain kahdeksan.

Nuorisoteatterin ohjaaja Terhi Tuomikko kertoo kuitenkin mieltäneensä näytelmän aina juuri uneksi.

– Mielestäni unelma vie vähän harhaan, Tuomikko sanoo.

Sekaisin rakkaudesta

Uneksi näytelmän tekee se, että siinä ollaan antiikin Kreikassa ja sitä ympäröivässä keijuja vilisevässä metsässä. Kaikki haluavat rakastaa, mutta oma mielitietty ei välttämättä ole saatavilla. Siksi tarvitaan erilaisia juonitteluja ja taikarohtoja.

Rakkaudentäytteinen hupailu on innostanut ohjaajia toisinaan melko riettaisiinkin tulkintoihin. Tuomikko vakuuttaa tehneensä perheystävällisen version, joka sopii kymmenen vuotta täyttäneille. Hän on odottanut pääsevänsä ohjaamaan tekstin aina siitä lähtien, kun näki tarinan elokuvaversion joskus kauan sitten.

– Kaikki menevät sekaisin rakkaudesta, se tässä on oleellista. Nuorempana en ehkä pitänyt sitä erityisen hauskana, mutta nyt teksti näyttäytyy minulle komediallisena. Ihminenhän on valmis tekemään melkein mitä vain rakkauden tähden. Se on teema, joka ei vanhene koskaan, Tuomikko sanoo.

Jotta kasiluokkalaiset eivät reagoisi näytelmän nimeen liian konkreettisesti, Tuomikko on karsinut runollista tekstiä melkoisesti. Esitys kestää vain reilun tunnin.

– Tekstiä on myös vähän modernisoitu, mutta ei varsinaisesti siirretty nykyaikaan. Toteutukseltaan tämä on varsin mahtipontinen, sillä tykkään sellaisesta teatterista muutenkin, Tuomikko sanoo.

Unelmista totta

Näytelmän rooleissa nähdään Nuorisoteatterin kokeneempi porukka eli noin 17–20-vuotiaat. Moni näyttelijöistä on harjoitellut näytelmää yhtä aikaa ylioppilaskirjoituksiin valmistautumisen kanssa, joten uni kantaa tässä tapauksessa myös monenlaisia unelmia.

Epätoivoisesti rakastunutta Helenaa esittävän Sofia Motturin haaveet ohjaavat kohti teatterin jatko-opintoja. Tiirismaan lukiossa opiskeleva Motturi on jo selvittänyt tiensä Tampereen Nätyn nelivaiheisen pääsykokeen kolmannelle portaalle.

– Teatterikorkeakoulun valintakokeet ovat toukokuussa. Jos kumpikaan ei tärppää, pyrin luultavasti johonkin kansanopistoon opiskelemaan alaa. Haen niin monta kertaa että pääsen sisään, Motturi vannoo.

Kesäyön uni saa ensi-iltansa Pikkuteatterissa 10.4. klo 19. Yleisönäytökset myös 13.4. klo 19 ja 17.4. klo 19.

Ilkka Kuosmanen
ilkka.kuosmanen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Aiheet:

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi